Zlevňování hypoték končí. První velká banka zdražuje

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 25. 2. 2021 | 9 komentářů
Zlevňování hypoték končí. První velká banka zdražuje

Zdroj: Shutterstock

Skupina ČSOB, do níž patří i Hypoteční banka a Českomoravská stavební spořitelna, oznámila zdražení úvěrů na bydlení.

Nové hypotéky od 8. března zdraží o 0,1 procentního bodu v případě 70 % LTV (poměr úvěru k hodnotě nemovitostí) a o 0,2 bodu v případě 80 % LTV. Úrokové sazby u 90 % LTV zůstávají beze změny. Sazby u zajištěných meziúvěrů ze stavebního spoření stoupnou o 0,1 bodu.

„Například hypotéku s LTV 80 % a pětiletou fixací získáte u Hypoteční banky se sazbou 2, 29 %. Úrokové sazby zajištěných meziúvěrů od Lišky začínají na 1,69 %, nezajištěný meziúvěr lze získat se sazbou 3,5 %,“ říká mluvčí Andrea Vokálová.

„Rozhodli jsme se reagovat na rostoucí cenu zdrojů na mezibankovním trhu, která stoupá již několik měsíců. Sazby jsme dlouho drželi na dně a teď přistupujeme k velmi mírnému zdražení,“ vysvětluje Vokálová.

O blížícím se obratu mluví banky opakovaně, krok Hypoteční banky ale znamená první konkrétní krok mezi trojicí největších poskytovatelů hypoték. Stejně jako v minulosti je pravděpodobné, že nejbližší konkurenti ji budou následovat.

Česká spořitelna i Komerční banka zatím na otázku ohledně případné reakce odpovídají neurčitě. „Situaci na trhu nadále bedlivě sledujeme a nevylučujeme, že v dohledné době přistoupíme ke zvýšení úrokových sazeb u hypoték,“ říká mluvčí České spořitelny Lukáš Kropík. „Vývoj ceny peněz na mezibankovním trhu sledujeme a situaci analyzujeme. Bližší informace by však byly v tuto chvíli předčasné,“ reaguje mluvčí Komerční banky Michal Teubner. 

Už v lednu zvyšovaly sazby Moneta a UniCredit Bank, další zvýšení přidala Moneta v polovině února. mBank v únoru zdražila pětileté fixace, nově do nabídky zařadila i sedmiletou.

Kupujete? Poradíme!

Zdroj: Shutterstock

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

„Vzhledem k vývoji na mezibankovním trhu, přetrvávající silné poptávce po hypotékách a i s ohledem na včerejší rozhovor guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka očekáváme, že se i další banky budou postupně přidávat a sazby mírně porostou,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance.

Průměrná úroková sazba nově sjednaných hypoték klesala deset měsíců za sebou, v lednu podle statistiky Fincentrum Hypoindex dosáhla 1,94 %. Historicky nejníž byly sazby na konci roku 2016, kdy klesly až na 1,77 %.

Rusnok v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že další pokles úrokových sazeb neočekává. „Obecně úroky delších splatností na finančním trhu mají tendenci spíše stoupat, mírně. Úrokové sazby hypoték jsou velmi úzce provázány s dlouhodobějšími úrokovými sazbami obecně na finančním trhu, takže tam bych další pokles spíše neočekával, myslím si, že spíš jsme nastartováni na nějaký mírný růst,“ řekl Rusnok. ČNB by letos podle něj mohla přistoupit ke zvýšení dvoutýdenní reposazby.

Rusnok říká, že centrální banka teď neplánuje další zpřísnění podmínek pro žadatele o hypotéky. „Ale sledujeme situaci průběžně. A pokud ji vyhodnotíme v nějakém momentě v pravidelných hodnoceních zhruba dvakrát za rok, že by vyžadovala, abychom do toho vstoupili, tak jsme k tomu připraveni,“ zdůraznil.

Podle bankovní rady ČNB byly ceny bytů ke konci roku 2019 nadhodnocené o 15 až 25 procent. „Kompletní data za rok 2020 ještě nemáme, ale lze očekávat, že se na tom asi zas tolik nezměnilo. Bude to podobné,“ dodal Rusnok.

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj průměrné úrokové sazby hypoték od roku 2003.

Nejlevnější byty v Česku

Bydlení v Česku prudce zdražuje, přesto se dá koupit i byt 2+1 za 200 tisíc nebo 3+1 za méně než půl milionu. Jak vypadají a kde se nacházejí nejlevnější byty? Pro ilustraci jsme vybrali několik nabídek.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 2. 2021 9:00, Jarda

Teď jsem podepsal u mBank 1,69%.

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odpočet hypotéky z daní. Co se letos změnilo

22. 2. 2021 | Petr Kučera | 1 komentář

Odpočet hypotéky z daní. Co se letos změnilo

Jaká jsou pravidla pro odpočet úroků od základu daně? Od kdy platí nižší limit a pro koho? Komu může pomoct nové rozhodnutí Nejvyššího správního soudu? A jak se mění takzvaný časový... celý článek

Chcete bydlet? Na levnější nemovitosti nečekejte

20. 2. 2021 | Lucie Drásalová | 6 komentářů

Chcete bydlet? Na levnější nemovitosti nečekejte

Čekat, až zlevní nemovitosti, a ještě doufat, že se to potká s nižšími úroky hypoték, je nesmysl.

Nejlevnější překlenovací úvěry ze stavebka. Tady je žebříček

18. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 1 komentář

Nejlevnější překlenovací úvěry ze stavebka. Tady je žebříček

Nezajištěný úvěr si teď můžete ve stavební spořitelně sjednat s úrokem pod čtyři procenta. Nejvýhodnější nabídku má aktuálně Moneta stavební spořitelna. Spočítal to specializovaný web... celý článek

Největší hypoteční banky. Rekordní rok má nového krále

9. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 1 komentář

Největší hypoteční banky. Rekordní rok má nového krále

Česká spořitelna loni prodala nejvíc hypoték, celkovým lídrem trhu ale zůstává Hypoteční banka.

Partners Financial Services