Chcete bydlet? Na levnější nemovitosti nečekejte

Čekat, až zlevní nemovitosti, a ještě doufat, že se to potká s nižšími úroky hypoték, je nesmysl.
Chcete bydlet? Na levnější nemovitosti nečekejte

Zdroj: Shutterstock

Kde se to zastaví? Ta otázka zlobila loni všechny, kteří se zabývají trhem s nemovitostmi. Týkala se dvojího. Růstu jejich cen a klesání úroků hypoték.

Zatím se nezastavilo ani jedno, ale úroky klesat přestanou pravděpodobně letos – nemají už kam. Pro banky jsou sazby kolem 1,5 procenta ročně na hranici rentability. Úroky se budou dál držet nízko. Jestli se hnou, bude to lehce směrem vzhůru.

Hypotéky: Bože, jak hluboko jsme klesly!

Indexy průměrných úrokových sazeb hypoték GOFI 70, 85, které vám přinášíme ve spolupráci se společností GOLEM FINANCE, jsou sestavovány na základě nabídkových úrokových sazeb hypoték s 5letou fixací a LTV (loan-to-value ratio) 70 a 85 %. Podklady jsou čerpány ze standardních nabídek všech bank poskytujících hypotéky.

Index GOFI 70
Index GOFI VAR 85
Index GOFI VAR 70
FINCENTRUM HYPOINDEX

Zdroj: GOLEM FINANCE logo

Ceny výš

Zato zdražování nemovitostí konec jen tak nebude. Aspoň nových nemovitostí. Po těch je pořád silná poptávka, zvlášť ve velkých městech, o Praze nemluvě.

K tomu se prodražuje stavění. Na stavbách pracovali z velké části cizinci, především z Ukrajiny, kteří se kvůli pandemii hodně vraceli domů. Vyšší mzdové náklady na tuzemské dělníky se v cenách novostaveb projeví. Prodraží se i materiály, pokud je developer odebírá ze zahraničí, kde továrny měsíce stály nebo jely na půl plynu, jako třeba v Itálii.

Sledovat pohyby cen může být zajímavé. Pokud ale člověk hledá bydlení, vždycky radím, ať nákup neodkládá. Když najdete dům nebo byt, který se vám opravdu líbí a který vám vyhovuje, nečekejte, až klesnou ceny nemovitostí a k tomu ještě budou levné hypotéky. Jednak dřív koupí někdo jiný, jednak se obojího naráz beztak nedočkáte.

Další věc, která zvedá ceny nemovitostí, jsou totiž – laciné hypotéky. Sazby jsou u dna a hodně lidí toho chce využít. Rychle kupovat a ušetřit na hypotéce. Roste poptávka po nemovitostech, a tedy rostou i jejich ceny.

Odhady níž

Česká národní banka loni zmírnila pravidla poskytování hypoték. Teoreticky teď může na půjčku dosáhnout víc lidí. A řada bank je skutečně vstřícnější. Před uvolněním jste museli mít pětinu ceny nemovitosti, banka nepůjčila víc než 80 procent. Teď jsou znovu v nabídce i půjčky nad 80 procent. Jenže jde o to, z čeho se procenta počítají.

Lidé se často domnívají, že když jim banka dá „stoprocentní hypotéku“, půjčí jim na celou kupní cenu. Banka ale vychází z hodnoty, kterou určí odhadce. A odhady, zvlášť v době, kdy se prodejní ceny šroubují co nejvýš, jsou často proti prodejní ceně výrazně nižší. Takže ani letos se při pořizování bydlení nejspíš nevyhnete tomu, že budete muset mít naspořeno.

Až co covid

Moc víc se o tom, co v tomto roce čeká nemovitostní trh, nechce říkat. Cokoli dalšího, co řeknete, může být použito proti vám, až pak bude všecko jinak. Ke každé prognóze si připište tlustými písmeny: Ale ještě uvidíme, co covid. Zásadní je, jak dlouho nás bude omezovat pandemie a lockdowny, jak budou mít lidé práci, peníze a jistotu. Na tom nakonec nemovitostní trh závisí nejvíc.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Lucie Drásalová

Autor článku Lucie Drásalová

Lucie Drásalová je úvěrová analytička finanční skupiny Partners. Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 2. 2021 8:22, Pavel

Stačí se podívat co se teď děje s byty v Karlových Varech. Takový hukot bude po celé republice. Jen co hypotékáři začnou dobrovolně bouchat své nemovitosti, které nebudou schopni splácet, respektive následně banky vyprodávat svoje nemovistosti.

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

Realitní trh v Česku po několika letech útlumu postupně ožívá. Prodeje nemovitostí začaly opět mírně stoupat. V mezinárodním srovnání dlouhodobě patříme mezi země, kde se zdražuje nejrychleji.... celý článek

Partners Financial Services