Hypotékám rostou sazby, stavebko bude na koni

Petr Kielar | rubrika: Co se děje | 11. 4. 2018 | 2 komentáře
Úroky hypoték rostou už přes rok, sazby půjček od stavebních spořitelen zatím stagnují. Další růst sazeb přinese zvýšení zájmu o úvěry stavebních spořitelen.
Hypotékám rostou sazby, stavebko bude na koni

Úrokové sazby hypoték rostou už víc než rok, na minimech byly v listopadu 2016. Od té doby víceméně stabilně rostou. Úvěry zajištěné zástavním právem k nemovitosti nabízejí také stavební spořitelny, jejich sazby se ale na rozdíl od hypoték ještě pořád drží při zemi.

Stavební spořitelny reagují na vývoj trhu pomaleji než klasické banky. Před nějakým časem, když šly sazby dolů, to byl handicap. Hypotéky dlouho zlevňovaly a stavební spořitelny se na nízké sazby dotahovaly se zpožděním. Hypotéky proto byly tomu levnější a tvořily drtivou většinu úvěrů na bydlení.

Teď se situace mění. Úrokové sazby hypoték jdou nahoru, za posledních dvanáct měsíců povyrostly o 0,35 procentního bodu. Úroky půjček od stavebních spořitelen se naopak stabilizovaly a ve stejném období dokonce nepatrně klesy o 0,02 procentního bodu. Podle údajů České národní banky byla v únoru průměrná úroková sazba hypoték 2,36 procenta, zatímco u zajištěných úvěrů stavebních spořitelen 2,07 procenta.

Stavební spoření: poradna

Dobrá rada – a je to doma!

Na vaše otázky týkající se jak samotného stavebního spoření, tak i úvěrů ze stavebního spoření, překlenovacích i řádných, jsou v bezplatné poradně na Peníze.cz připraveni odpovídat odborníci z Českomoravské stavební spořitelny.

Řádný úvěr ze stavebního spoření: sazba fixovaná dlouho dopředu

Úrokové sazby obecně podle všeho ještě nějakou dobu porostou. Znamená to, že hypotéky budou stále dražší a stavební spořitelny zmrazí úrokové sazby na dnešní úrovni? Odpověď není tak jednoduchá, jak to na první pohled vypadá.

Drtivou většinu nových úvěrů stavebních spořitelen dnes tvoří úvěry překlenovací. To jsou úvěry, které podléhají jen minimální regulaci a jejich úrokové sazby nejsou nijak omezeny. V příštích měsících porostou spolu s celým trhem. Protože jsou ale stavební spořitelny v reakcích na změny trhu pomalejší než ostatní banky, i úroky překlenovacích úvěrů porostou s jistým zpožděním a budou nižší než sazby hypoték.

Hlavním účelem stavebního spoření jsou ale úvěry ze stavebního spoření. Jejich úrokové sazby se sjednávají dopředu, už ve smlouvě o stavebním spoření, a jsou zákonem regulované. Lidé, kteří dnes uzavřou smlouvu o stavebním spoření, získají v budoucnu nárok na úvěr se sazbou mezi 3,5 až 4 procenty. Stavební spořitelna je zavázána úvěr poskytnout, pokud o něj klient projeví zájem a splní předepsané podmínky.

Úvěry ze stavebního spoření se zatím využívají poměrně málo, vznikají dnes především v souvislosti s překlenovacími úvěry. Jakmile ale úrokové sazby na trhu překročí určitou hranici, začnou být úvěry ze stavebka velmi zajímavé. Zájem o ně vzroste a tím se zastaví (nebo přinejmenším přibrzdí) další růst úrokových sazeb.

Stavebky.cz přinášejí podrobné informace o stavebním spoření pro klienty i finanční poradce. Obsahují aktuální přehled nabídek stavebních spořitelen včetně jejich porovnání.

Až se sazby protnou

S růstem úrokových sazeb má český trh poměrně malé zkušenosti. V letech 2007 až 2009 vzrostly sazby hypoték o 1,5 procentního bodu. Zdražení úvěrů společně s nejistotou, kterou vyvolala americká hypoteční krize, přineslo pokles objemu nově sjednaných hypoték na polovinu. Úvěry stavebních spořitelen byly ve stejném období postiženy podstatně méně, jejich objem se snížil o necelých deset procent. Co můžeme čekat teď?

Stejně jako před deseti lety i nyní zřejmě přijde pokles zájmu o hypotéky. Nebude ovšem tak dramatický, sazby rostou pomaleji a celková ekonomická situace je jiná. S nižším objemem nových hypoték je ale třeba počítat. Zato zájem o úvěry stavebních spořitelen může paradoxně vzrůst, protože budou výhodnější než jiné půjčky. Takový trend můžeme pozorovat už teď, v budoucnu pravděpodobně zesílí.

Atraktivními se úvěry ze stavebního spoření stanou, až úrokové sazby ostatních půjček překročí určitou hodnotu. Dnes vzniká nárok na úvěr ze stavebního spoření klientům, kteří si stavebko sjednávali před několika lety. Tehdy se stavební spořitelny zavazovaly, že z něj budou připraveny poskytnout úvěr s úrokem kolem pěti procent. Ten dnes zvlášť lákavý není, a pokud úroky hypoték porostou dosavadním tempem, dlouho jim ještě konkurovat nebude. Brzy ovšem dospějí k nároku na úvěr ti, kdo mají smlouvu o stavebním spoření uzavřenou později, s nižšími úrokovými sazbami. A stane se to v době, kdy ostatní úrokové sazby na trhu budou vyšší než dnes. Až se tyto dva trendy setkají, výsledkem může být prudký růst zájmu o úvěry ze stavebního spoření.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services