Začínáme brzdit. Česká ekonomika přesto slušně roste

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 14. 11. 2019

Výkon české ekonomiky zpomaluje. Vzhledem k nejisté situaci, která panuje ve světě, ale stále solidně roste.

Hrubý domácí produkt v letošním třetím čtvrtletí stoupl o 0,3 procenta ve srovnání s předchozím kvartálem, což je nejpomalejší tempo růstu za posledních 14 čtvrtletí. Meziroční růst HDP zpomalil z 2,8 na 2,5 procenta. Předběžná data zveřejnil Český statistický úřad.

„Hlavní oporou růstu ekonomiky zůstává domácí poptávka. Spotřebu domácností podporují rychle rostoucí mzdy a minimální nezaměstnanost. Firemní investice by mohly těžit z nízkých úrokových sazeb, brzdou je ovšem strach z dalšího vývoje v globální ekonomice. Investice veřejného sektoru žádnou logiku nemají. Zahraniční poptávka také kladně přispívá k růstu HDP, její síla však v posledních měsících citelně slábne,“ shrnuje vývoj David Marek, ekonom společnosti Deloitte.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Zásadním způsobem nyní ovlivňuje vývoj globální ekonomiky tenze v mezinárodním obchodě, v Evropě se přidává specifický faktor v podobě Brexitu. Překvapivě výrazně zpomalilo německé hospodářství. Německo těsně uniklo technické recesi v předchozím čtvrtletí, s vyhlídkami našeho největšího obchodního partnera to ovšem není růžové,“ dodává Marek.

Německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí těsně vyhnula recesi, když se HDP ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 0,1 procenta po poklesu 0,2 procenta v období duben až červen. Meziročně pak německé HDP rostlo ve třetím čtvrtletí o 0,5 procenta.

V letošním roce Marek počítá se zpomalením růstu českého HDP na 2,5 procenta. Aktuální prognóza na příští rok nyní ukazuje růst o 1,8 procenta. Loni ekonomika rostla o 2,9 procenta a v roce 2017 o 4,6 procenta.

„V souhrnu za celý letošní rok domácí ekonomika pravděpodobně vzroste o 2,5 procenta, což je s ohledem na rizika ve vnějším prostředí a prudkém zpomalení německé ekonomiky výsledek více než slušný,“ dodává Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.


Čtěte více:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

ekonomika, hdp

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Praha je třetím nejbohatším regionem EU. Nové porovnání

12. 3. 2021 | Jana Králová | 10 komentářů

Praha je třetím nejbohatším regionem EU. Nové porovnání

České hlavní město bylo v roce 2019 třetím nejbohatším regionem v Evropské unii. Ukazují to čerstvá data Eurostatu, která vycházejí čistě z výkonu ekonomiky, tedy hrubého domácího produktu... celý článek

Státní dluh ještě poroste. Žádnou paniku, uklidňuje hlavní poradce ČBA

24. 2. 2021 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Státní dluh ještě poroste. Žádnou paniku, uklidňuje hlavní poradce ČBA

„Naše ekonomika je na tom mnohem lépe, než by se mohlo z médií zdát,“ říká v rozhovoru Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace

Česko může růst dvojnásobně. Pětiletka není sprosté slovo, říká ekonom

22. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 9 komentářů

Česko může růst dvojnásobně. Pětiletka není sprosté slovo, říká ekonom

Zatímco Němci tahají připravené projekty z šuplíku, my máme seznam přání. Třeba sjezdovku na třicetimetrovém kopci. Tak se z krize neproinvestujeme, říká ekonom David Navrátil. A o... celý článek

Česká ekonomika rekordně propadla. Mohlo být i hůř

2. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Česká ekonomika rekordně propadla. Mohlo být i hůř

Výkon české ekonomiky v roce 2020 klesl meziročně o 5,6 %, ukazuje předběžný odhad Českého statistického úřadu. Jde o nejhlubší propad hrubého domácího produktu (HDP) za dobu samostatného... celý článek

Ekonomika rekordně propadla. Žádná katastrofa, hlásí analytici

31. 7. 2020 | Jiří Hovorka | 2 komentáře

Ekonomika rekordně propadla. Žádná katastrofa, hlásí analytici

Koronavirová karanténa srazila českou ekonomiku o desetinu dolů. Ukazuje to první odhad vývoje hrubého domácího produktu, který dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Partners Financial Services