Česká ekonomika rekordně propadla. Mohlo být i hůř

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 2. 2. 2021 | 6 komentářů
Česká ekonomika rekordně propadla. Mohlo být i hůř

Zdroj: Shutterstock

Výkon české ekonomiky v roce 2020 klesl meziročně o 5,6 %, ukazuje předběžný odhad Českého statistického úřadu. Jde o nejhlubší propad hrubého domácího produktu (HDP) za dobu samostatného Česka.

„Jde sice o citelnější propad než v roce 2009 následkem globální finanční krize (tehdy minus 4,5 %), v kontextu současné pandemické situace se však jednu dobu nevylučoval ani dvouciferný pokles a číslo je tak lepší, než se očekávalo. V letošním roce předpokládáme růst tuzemské ekonomiky o 3,5 %,“ říká ekonom ING Bank Jakub Seidler.

V samotném posledním čtvrtletí loňského roku HDP mezičtvrtletně stoupl o 0,3 %.

„Po započtení posledního kvartálu se česká ekonomika za celý rok 2020 propadla jen o 5,6 %, a to především v důsledku výrazného omezení investic a spotřeby domácností. Na straně nabídky za celkovým poklesem stály především služby, které vládní restrikce zasáhly nejvíce. Výraznou roli na tom, že celkově nedopadl výsledek ekonomiky hůře, má i vládní podpora v podobě programu Antivirus, který brzdil propouštění ve firmách, a další finanční dotace, které srazily státní rozpočet do rekordního deficitu,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Ekonomové se shodují, že ekonomiku dál táhne průmysl, naopak zasažené jsou služby. Klesající domácí spotřebu, která je ale způsobena uzavřením obchodů a služeb a nikoli neochotou utrácet, nahradila podle statistiků rostoucí zahraniční poptávka. Třeba po autech.

„V letošním roce očekáváme růst tuzemské ekonomiky kolem 3,5 %, zejména vzhledem k předpokladu začátku rychlého zotavování ekonomiky od konce druhého čtvrtletí. Dnešní lepší než očekávaná čísla sice působí ve směru vyššího růstu, na druhou stranu v posledních týdnech se zvýšila rizika pozdějšího začátku zotavování ekonomky kvůli pomalé vakcinace a nových mutací koronaviru,“ uvádí Seidler.

I přes nová rizika panuje mezi ekonomy spíše optimismus. „Letošní rok je ve znamení naděje. Počet použitelných vakcín proti koronaviru se zvyšuje a s tím i naděje, že se snad již v druhé polovině letošního roku začne vracet život české ekonomiky do normálních kolejí, pokud efektivně zvládneme proces vakcinace. V první polovině roku počítáme spíše s nevýrazným výkonem ekonomiky, v druhé polovině s akcelerací k rychlejšímu tempu růstu. Za celý rok odhad ukazuje na růst o 2,5 až 3 %,“ říká David Marek, ekonom společnosti Deloitte.

Nezaměstnanost v lednu vzrostla podle ministryně práce Jany Maláčová na 4,4 %, loni v lednu byla na 3,1 %. Inflace loni za celý rok vystoupala nad hranici tří procent, ke konci roku ale už klesala a v prosinci meziročně dělala 2,3 %.

Za Německem

Zdroj: Shutterstock

komentář Pavla Sobíška, ekonoma UniCredit Bank

První odhad HDP za poslední čtvrtletí roku 2020 určil české ekonomice meziroční pokles o 5 %, mezikvartálně ovšem rostla o 0,3 %. Vývoj posledního loňského kvartálu překvapil v pozitivním směru. Byl zřejmě výsledkem silného růstu ve zpracovatelském průmyslu a exportu v závěru roku. Můžeme spekulovat, že k takovému vývoji přispěla poptávka po osobních autech před regulatorním zpřísněním v odvětví na přelomu roku. Hypotézu potvrzuje i komentář ČSÚ, že se koncem roku vzchopil čistý export.

Postupné zpřísňování protiepidemických opatření od první poloviny října se nicméně promítalo značně negativně do soukromé spotřeby. Na vývoji mnoho nezměnilo ani krátkodobé předvánoční otevření obchodů. Kromě slabší soukromé spotřeby výrazně klesaly také investice. To na jednu stranu odráží podnikatelské nejistoty, na druhou stranu ovšem také ukazuje na neschopnost státu proinvestovat se z krize. Na rozdíl od Česka se kupříkladu v Německu dařilo během roku 2020 nastartovat nové infrastrukturní projekty, díky nimž tamní stavebnictví vykázalo růst.

Celoroční propad HDP se loni zastavil na čísle 5,6 %. V porovnání s dalšími zeměmi EU, které již celoroční výsledek zveřejnily, patří Česko zhruba do poloviny. Jeho dynamika poklesu byla nejblíž Německu (-5,3 %), s nímž nás pojí podobná struktura ekonomiky. Přes 2 % z celoročního výsledku HDP ovšem nepochybně ukrojily chybějící příjmy z turismu. Výpadek z turismu za samotný čtvrtý kvartál se zřejmě blížil 100 %.

Po historicky nejhlubším ročním propadu HDP nečeká českou ekonomiku obrat hned od začátku letošního roku. Naopak, první čtvrtletí bude velmi pravděpodobně ve znamení obnoveného poklesu HDP v mezikvartálním srovnání. K němu přispějí jak přetrvávající restriktivní opatření vlády pro oblast spotřeby, tak i snížené výkony klíčových odvětví zpracovatelského průmyslu. I při obratu k růstu již od druhího čtvrtletí roku 2021, který je nejistý, překoná celoroční růst HDP stěží 2 %.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 2. 2021 21:17

a jake HDP by bylo kdyby vlada neudelala sekeru cca 400mld... to ze nas babisak zadluzi na x desitek let aby jsme meli radoby propad jen o 5,6% je k smichu.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 2. 2021 18:15

Citace / 02.02.2021 13:52

propad 5.6% a sekyra 400mld vloni a 400mld letos tedy 800mld za 2 roky. v 2009 propad 4.5% a sekyra 190mld a 150mld v 2010, tedy 340mld za 2 roky. zlatej kalousek


Kalousek ale v letech 2009-2010 byl minfinem jen 12 mesicu. Zbytek Janota. Ale jinak souhlas.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

ekonomika, export, HDP, koronavirus

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Praha je třetím nejbohatším regionem EU. Nové porovnání

12. 3. 2021 | Jana Králová | 10 komentářů

Praha je třetím nejbohatším regionem EU. Nové porovnání

České hlavní město bylo v roce 2019 třetím nejbohatším regionem v Evropské unii. Ukazují to čerstvá data Eurostatu, která vycházejí čistě z výkonu ekonomiky, tedy hrubého domácího produktu... celý článek

Státní dluh ještě poroste. Žádnou paniku, uklidňuje hlavní poradce ČBA

24. 2. 2021 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Státní dluh ještě poroste. Žádnou paniku, uklidňuje hlavní poradce ČBA

„Naše ekonomika je na tom mnohem lépe, než by se mohlo z médií zdát,“ říká v rozhovoru Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace

Česko může růst dvojnásobně. Pětiletka není sprosté slovo, říká ekonom

22. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 9 komentářů

Česko může růst dvojnásobně. Pětiletka není sprosté slovo, říká ekonom

Zatímco Němci tahají připravené projekty z šuplíku, my máme seznam přání. Třeba sjezdovku na třicetimetrovém kopci. Tak se z krize neproinvestujeme, říká ekonom David Navrátil. A o... celý článek

Ekonomika rekordně propadla. Žádná katastrofa, hlásí analytici

31. 7. 2020 | Jiří Hovorka | 2 komentáře

Ekonomika rekordně propadla. Žádná katastrofa, hlásí analytici

Koronavirová karanténa srazila českou ekonomiku o desetinu dolů. Ukazuje to první odhad vývoje hrubého domácího produktu, který dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Krize zasáhla ekonomiku rychle, spočítali statistici

15. 5. 2020 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

Krize zasáhla ekonomiku rychle, spočítali statistici

Necelé tři týdny nouzového stavu v březnu stačily, aby hrubý domácí produkt (HDP) Česka v prvním čtvrtletí roku 2020 propadl mezičtvrtletně o 3,6 % a meziročně o 2,2 %. Ukazuje to předběžný... celý článek

Partners Financial Services