Státní dluh ještě poroste. Žádnou paniku, uklidňuje hlavní poradce ČBA

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 24. 2. 2021 | 3 komentáře
„Naše ekonomika je na tom mnohem lépe, než by se mohlo z médií zdát,“ říká v rozhovoru Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace
Státní dluh ještě poroste. Žádnou paniku, uklidňuje hlavní poradce ČBA
Vladimír Staňura
Zdroj: Zdroj: ČBA

Jak těžký rok čeká naši ekonomiku?

Úzce to souvisí s očkováním. Dokud neproočkujeme 60 až 70 procent lidí, bude to ještě nepříjemné. Ale i když jsou zatím průtahy, věřím, že si systém sedne a už v létě se dostaneme na rozumná čísla. Ekonomika nastartuje, panika pomine, i domácnostem se bude lépe dýchat.

Je naše ekonomika pořád v dobré kondici, nebo už se hlásí únava?

Jsem přesvědčený, že je víc fit, než slyšíme z médií. Ať se podíváme na míru nezaměstnanosti, inflaci, zadluženost státu a domácností, nebo předpokládaný vývoj HDP, vedeme si dobře. I když některá čísla, třeba nezaměstnanost, se o něco zhorší. Pocit krize je dost způsobený mediální masáží. Psychický faktor je hrozně důležitý. A když si každý večer pustíte zprávy a hodinu posloucháte o covidu a paralyzovaných oblastech ekonomiky, je to na zblbnutí. Mělo by se mluvit i o segmentech, které fungují podobně nebo lépe než před rokem. Je mi ale jasné, že říct tohle majiteli restaurace, tak se mnou vyběhne.

Vladimír Staňura

Vladimír StaňuraZdroj: ČBA

Absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, na Rotterdam School of Management získal titul MBA. V roce 1991 se stal členem představenstva ČSOB, kterým zůstal až do roku 2003, kdy byl jmenován předsedou představenstva Českomoravské stavební spořitelny. Působil jako předseda Asociace českých stavebních spořitelen. Dnes je hlavním poradcem České bankovní asociace.

Netiká časovaná bomba ve veřejných financích? Schodek rozpočtu stoupá do nebes…

Když se podíváme do statistik Eurostatu na zadlužení vůči hrubému domácímu produktu, jsme na velmi dobré úrovni – kolem 39 procent. Průměr Unie je zhruba 90 procent a některé vyspělé ekonomiky, třeba Británie nebo Belgie, jsou dokonce nad stovkou. Dobře jsme na tom i co se týče zadlužení domácností. Nejvyspělejší země jako Holandsko nebo Dánsko mají málo zadlužený stát a hodně zadlužené domácnosti. U těch v problémech, jako je Řecko a Španělsko, je to opačně. V Česku je málo zadlužený stát i domácnosti, tak bych se dalšího vývoje nebál.

Takže jihoevropský scénář nás nečeká?

Zadlužení určitě poroste. Říkám to nerad, ale můžeme si to dovolit. Což samozřejmě nesmí být výmluva pro zbytečné utrácení. Zadlužování státu mě samozřejmě trápí. Jihoevropský scénář nás ale nečeká.

Co si myslíte o rušení superhrubé mzdy?

Jsem zastánce snižování daní, ale načasování téhle změny není zrovna taktické. Pro státní kasu to znamená další zářez za 80 až 90 miliard korun.

Finmag v novém!

Finmag /2021/1Zdroj: Finmag

Rozhovor s Vladimírem Staňurou vyšel v novém čísle časopisu Finmag, který najdete na novinových stáncích. Na co dalšího se můžete těšit?

Kasaštyk. „V pondělí to vymyslíme, v úterý a ve středu se na tom dělá a ve čtvrtek to můžeme spustit. Jinde se do čtvrtka nesejde vedení.“ Tak vaří bří Kasové Pilulku.

Stříbrná. Téma čísla stáří. Pavel Jégl o nemilém průvodním jevu dlouhého života: dlouhém stáří. Jirka Hovorka spočte domovy pro seniory, pečovateláky a pečovatele. Co to stojí? Robert Vlach ví, proč volnonožci vydělávají do osmdesáti.

FIN. Finanční část magazínu poví, koho sledit na Twitteru, jak zbohatnout sběrem kamení či psích h., jak neřídit automobilku a na co mají majitelé bitcoinů pět let, jestli se o ně nechtějí bát.

S mate- a dramatikem Reném Levínským mluvil Michal Kašpárek. I o tom, že na covid nestačí opsat německé recepty. Nejsme Němci.


V říjnu nás čekají volby do Poslanecké sněmovny. Nepřijdou rozdávací orgie?

Snad ne. Ale nabízí se to. Ostatně dá se říct, že rozdávací orgie už máme. Politici budou určitě v pokušení, ale jsou pod veřejnou kontrolou. Přední ekonomové ani novináři jim nic nedarují. Stačí se podívat na vzkaz vládě od členů NERV, aby už s rozdáváním nebláznila. Že můžeme sáhnout do portmonky, neznamená, že bychom měli nekoncepčně vyhazovat.

Můžou být české banky v klidu, že nezačne růst počet lidí s problémy při splácení úvěrů?

Ano, můžou, hlavně díky vysoké kapitálové přiměřenosti. A díky tomu, že už vytvořily k ohroženým úvěrům desítky miliard opravných položek. Podle statistik ČNB se v prosinci sice o něco zvýšil podíl nevýkonných úvěrů u podniků meziročně z 3,2 na 4,15 procenta a u spotřebních úvěrů z 3,99 na 5,08 procenta, pořád je to ale světelné roky od maxim před pěti lety. Hypotéky se naopak v pandemickém roce zlepšily.

Banky si libovaly, kolik klientů se přesunulo do online prostředí…

A nejde jen o klienty, ale i o zaměstnance. V centrále jakékoli banky to teď vypadá jak v domě duchů. Místo tisíců zaměstnanců jen vrátný a pár desítek lidí. Neuvěřitelné je, že to funguje úplně stejně, bez jakéhokoli reálného omezení. Už je jasné, že banky budou měnit obchodní modely i personální politiku.

Zároveň se bankám citelně snížil zisk. Bude na další inovace?

Může se stát, že banky budou při utrácení obezřetnější, ale digitalizace a automatizace procesů jsou v takovém stádiu, že je nejde zastavit. Miliony lidí se utvrdily v tom, že můžou fungovat jen přes internetové bankovnictví a telefon. Že na pobočku opravdu nemusí. Předtím to byla pro spoustu lidí jen teorie, teď si to na vlastní kůži vyzkoušeli a zjistili, jak je to vlastně pohodlné.

Další oblast, kde mohla pandemie výrazně zamíchat kartami, je realitní trh. Dočkáme se tolikrát předpovídaného poklesu cen nemovitostí?

Nemovitosti na ceně neklesnou. V lepších lokalitách ceny budou dál růst a myslím, že ani v těch horších nepůjdou dolů. Málo se staví. Aby se dokázala nasytit nabídka, muselo by se stavět dvojnásobně. To jediné může vývoj na nemovitostním trhu zásadněji změnit.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Loni v květnu jste se na Twitteru sázel, že průměrné ceny nemovitostí v Praze neklesnou do dvou let o 20 procent a víc. Předpokládám, že byste si ještě přisadil…

Rozhodně. V letech 2008 a 2009 během krize spadly ceny nemovitostí o deset patnáct procent, ale něco podobného je teď takřka nemožné. A i tehdy se ceny do roka vrátily zpátky.

Překvapila vás loňská rekordní poptávka po hypotékách?

Naprosto. V březnu jsem čekal, že útlum je nevyhnutelný. Ale ukázalo se, že ve chvíli, kdy se lidi cítí být ohrožení krizí, myslí na zabezpečení do budoucna. Což znamená i to, že si kupují vlastní nemovitost.

Dá se čekat i letos podobný vývoj?

Spíš ne. Ještě pár měsíců po dobu největšího zápolení s pandemií se trend asi nezmění, ale pak už se to otočí. ČNB zvýší sazby, to se projeví v rostoucích úrocích hypoték, takže se omezí i poptávka.

Je dobře, že ČNB během pandemie uvolnila pravidla pro žadatele o půjčky na bydlení?

Já to ocenil. Chápu, že se ČNB bojí nemovitostní bubliny, zároveň jsem ale přesvědčený, že banky jsou schopné si pohlídat riziko samy.

Když jsem dělal v lednu rozhovor s centrálním bankéřem Alešem Michlem, říkal, že by i po skončení pandemie u žádostí o hypotéky sledoval jen poměr půjčky k hodnotě nemovitosti. Co vy na to?

Že je to můj člověk. K parametrům, které posuzují výši dluhu žadatele a jeho příjmy, bych se už nevracel. Scoringové modely bank jsou natolik sofistikované, že další omezení nepotřebují. Jsou mnohem komplexnější. Teď mi opravdu dává smysl, aby se půjčky na bydlení omezovaly jen tím, že má člověk k hypotéce deset až dvacet procent ze svého.

Tucet z českého Twitteru

Logo Twitteru
Zdroj: Twitter

Kde se co šustne, Twitter to ví. Redakce Finmagu v nejnovějším čísle vybrala tucet twitterových profilů, které se vyplatí sledovat, když chcete vědět, co čeká vaši peněženku. Jedním z nich je právě profil Vladimíra Staňury. Jiným profil Aleny Schillerové, který jako bonus k informacím o dírách do státního rozpočtu a o daních přidává pravidelně stylizované fotografie paní ministryně, které z těch daní platíme. Ale kdo je těch deset dalších? To už nalistujte stranu 82.

Ondřej Tůma

Autor článku Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase a Lidových novinách.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+195
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česko může růst dvojnásobně. Pětiletka není sprosté slovo, říká ekonom

22. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 9 komentářů

Česko může růst dvojnásobně. Pětiletka není sprosté slovo, říká ekonom

Zatímco Němci tahají připravené projekty z šuplíku, my máme seznam přání. Třeba sjezdovku na třicetimetrovém kopci. Tak se z krize neproinvestujeme, říká ekonom David Navrátil. A o... celý článek

Bez reforem klesnou důchody. Všem, varuje šéfka komise

16. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 59 komentářů

Bez reforem klesnou důchody. Všem, varuje šéfka komise

Danuše Nerudová předsedala důchodové komisi, která navrhla velkou změnu penzí. Jak se vyrovnává s kritikou, že připravená reforma nic neřeší? Jaký je podle ní rozdíl v přístupu ministryň... celý článek

Světlo na konci tunelu, rychlík v protisměru? Ekonomické vyhlídky Česka očima expertů

12. 2. 2021 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Světlo na konci tunelu, rychlík v protisměru? Ekonomické vyhlídky Česka očima expertů

Pandemii koronaviru se Česku nedaří dostat pod kontrolu. Ekonomové přesto tvrdí, že hospodářská kalamita přijít nemusí a země se může brzy zase postavit na nohy.

Nejlevnější byty v Česku. Prohlédněte si, co teď nabízejí realitky

11. 2. 2021 | Renata Lichtenegerová | 21 komentářů

Nejlevnější byty v Česku. Prohlédněte si, co teď nabízejí realitky

Bydlení v Česku prudce zdražuje, přesto se dá koupit i byt 2+1 za 200 tisíc nebo 3+1 za méně než půl milionu. Jak vypadají a kde se nacházejí nejlevnější byty? Pro ilustraci jsme vybrali... celý článek

Je tohle krize? 2008 byla větší divočina, říká centrální bankéř Michl

9. 1. 2021 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Je tohle krize? 2008 byla větší divočina, říká centrální bankéř Michl

S členem bankovní rady ČNB Alešem Michlem o dopadech pandemie koronaviru na ekonomiku, regulacích hypotečního trhu a možnostech, jak naložit s devizovými rezervami centrální banky.... celý článek

Partners Financial Services