Síť kaváren vzdoruje pandemii. Promění krizi v příležitost?

Jitka Šorfová | rubrika: BrandInsight | 19. 10. 2021 | 1 komentář
Až do příchodu koronaviru vedli manželé Kolští prosperující síť kaváren. Ze dne na den museli najet na krizové řízení, aby minimalizovali ztráty v době lockdownů. Kam se teď posunout jim v pořadu Krotitelé dluhů radil Tomáš Kresl z Partners.
Síť kaváren vzdoruje pandemii. Promění krizi v příležitost?
Daniel Kolský z Mammacoffee
Zdroj: Česká televize

Marta a Daniel Kolští se seznámili u šálku kávy, která je jejich společnou vášní. Spojuje je také velká vnitřní potřeba pomáhat druhým. Před lety například společně pracovali jako dobrovolníci v sociálně vyloučených lokalitách. Jejich láska ke kávě je v roce 2007 zavedla na plantáže v Etiopii, kde viděli, v jak neutěšených podmínkách žijí místní farmáři. Tehdy je napadlo spojit své dva sny dohromady. Otevřít vlastní podnik, kde by se prodávala ta nejkvalitnější káva, a pomáhat lidem, kterým se v životě nevede příliš dobře.

A povedlo se. V roce 2008 otevřeli v Praze první z kaváren Mamacoffee, do kterých odebírají kávová zrna přímo od farmářů. Jejich byznysu se až do roku 2019 dařilo. Postupně otevřeli šest podniků, provozují vlastní pražírnu, balírnu a pekárnu.

A zase ta korona

S příchodem koronakrize hektické životní tempo rodiny Kolských poněkud zpomalilo. Osobně v tom sice vidí i pozitiva, ale zároveň cítí odpovědnost za své zaměstnance. Ve chvíli, kdy se zisky v důsledku uzavření kaváren propadly, by bylo nejjednodušší zbavit se mzdových nákladů. Cestu propouštění ale volit nechtějí.

Naopak se zamýšlejí, jestli je možné posunout se navzdory krizovému období dál a jakými konkrétními kroky toho docílit. V hlavách se jim rýsuje několik možností dalšího vývoje firmy, které by ale vyžadovaly finanční prostředky navíc. Daniel Kolský proto oslovuje finančního poradce Tomáše Kresla.

Krotitelé dluhů

Třináct příběhů lidí, kteří žijou na dluh. Pátá řada cyklu Krotitelé dluhů přináší řešení jejich svízelné situace. Dostanou se za pomoci finančních poradců z Partners z dluhové pasti? Odpovědi přinášejí díly, které vysílá ČT1 každé pondělí ve 21.50.

Toho zajímá, jak se kavárnám dařilo před covidem. „V roce 2019 byla obrovská konjunktura, dařilo se všemu, otevírala se spousta podniků. Všechno vypadalo skvěle,“ popisuje Daniel Kolský. Obrat kaváren Mamacoffee tehdy činil 42 milionů korun. V covidovém roce 2020 se propadl zhruba na polovinu. Finančního poradce při analýze překvapí, že mzdové náklady tvoří Kolským až 50 procent nákladů celkových. To je na české poměry v gastro odvětví nezvyklé. Zaměstnancům se často vyplácí jen minimální mzda a zbytek tvoří spropitné. U Kolských dostávají mzdu lepší a všichni mají férovou pracovní smlouvu.

Další náklady tvoří z 25 procent suroviny a zhruba z 15 procent nájmy za provozovny. S příchodem vládních omezení Kolští prozíravě uzavřeli největší kavárnu, jejíž provoz nebylo dost dobře možné přizpůsobit nové situaci. Malé kavárny začaly fungovat přes výdejová okénka, firma spustila e-shop a rozvoz. Ziskovost proto neklesla tak výrazně, jak se na počátku obávali. Na druhou stranu Kolští splácejí nepříliš výhodné úvěry, které je teď zatěžují více než kdykoliv předtím.

Tomáš Kresl a Daniel Kolský
Zdroj: ČT

Tomáš Kresl a Daniel Kolský

Čas zdražit a vsadit na menší podniky

Tomáš Kresl řeší dvě základní otázky. Zda a jak expandovat v době krize, aby byla zajištěna práce pro co nejvíc zaměstnanců. A jak zajistit výhodnější financování stávajících dluhů firmy a také případných budoucích investic.

Finanční poradce se rád vydává na průzkum konkurence. Je totiž sám milovník kávy a ochutnávkovým kolečkem po kavárnách spojuje příjemné s užitečným. Dospěje k názoru, že vzhledem ke kvalitě nabízené kávy si Kolští mohou dovolit zvýšit cenu o 5 až 10 korun za šálek. To by jim přineslo růst tržeb o 8 až 10 procent. Vzhledem k rostoucí inflaci radí nečekat.

Dalším výsledkem, ke kterému Tomáš Kresl došel, je potřeba spojit provoz balírny a pražírny kávy. Ty dosud sídlí na dvou místech, což s sebou nese vyšší náklady na dopravu a logistiku.

Co se týče stabilizace finanční situace firmy, doporučuje Kresl přehodnotit provozování největší kavárny, která se ukázala jako nejméně zisková a také nejméně adaptabilní. Bez státních kompenzací a snížení nájmu ze strany pronajímatele by každý měsíc stála Kolské skoro padesát tisíc korun. A to by do budoucna mohlo zadělat na velké problémy.

Bitva, kterou chceme vyhrát

Další bod k řešení jsou nepříliš výhodné úvěry, které Kolští splácejí. Podle Kresla je možné refinancovat stávající půjčku s úrokem 7,5 procent. Výhodnější úvěr od banky s úrokem 5 procent by pro firmu znamenal roční úsporu na splátkách ve výši 125 tisíc korun. „Vzhledem k tomu, že úrokové sazby letí nahoru, bych s tímto rozhodnutím neotálel,“ upozorňuje Kresl a Daniel Kolský mu dává za pravdu.

Tomáš Kresl

Tomáš Kresl
Zdroj: ČT

Vystudoval Technické lyceum v Chrudimi. Po studiích strávil několik let ve Velké Británii, kde sbíral zkušenosti na různých pozicích v managementu hotelu. V roce 2009 začal pracovat jako finanční poradce v Partners. Během prvních dvou let se vypracoval na manažerskou pozici. Práce je pro něj nejen zdrojem příjmu, ale nedílnou součástí jeho života. Se svým týmem momentálně spravuje finance více než 2000 klientů.

Posledním úkolem je vyřešit spojení provozu balírny a pražírny. V současnosti platí firma za pronájem dvou budov 65 tisíc měsíčně. Pokud na hypotéku koupí budovu za deset milionů s dobou splácení 15 let, zaplatí na splátkách o 6500 korun měsíčně víc. Zato ale budou Kolští podnikat ve vlastním a významně ušetří na dopravě.

„Cením si toho, že Daniel s Martou mají své podnikání založené na skutečných lidských hodnotách. Naši spolupráci během natáčení považuji za úspěšnou, protože jsme nemuseli sahat k personálním změnám a zároveň jsme našli možnosti na finančním trhu, které by Kolským mohly zefektivnit a zlevnit provoz podnikání,“ říká Tomáš Kresl v závěru pořadu.

A Daniel Kolský k tomu dodává: „Pro nás jsou všechna doporučení zajímavá, protože vlastně potvrzují směr, kterým se chceme vydat. Podnikání v gastro segmentu je náročné, i když zvenku to tak nemusí vypadat. Každý den je to nová bitva a my se jí pokusíme vyhrát.“

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Součástí skupiny Partners je také společnost NextPage Media, která mimo jiné provozuje web Peníze.cz.

Peníze BrandInsight

Jitka Šorfová

Vystudovala hospodářskou politiku a ekonomickou žurnalistiku na VŠE v Praze. Profesionální tanečnice a choreografka (například StarDance 2010 a 2013). Vedle psaní především vyučuje tanec děti i dospělé. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

31. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

Moneta Money Bank se rozhodla ukončit spolupráci s externími finančními zprostředkovateli. Webu Peníze.cz to potvrdila mluvčí banky Zuzana Filipová s tím, že Moneta chce soustředit... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Partners Financial Services