Centrální evidence exekucí: Vaše dluhy na očích všem

Do centrální evidence exekucí se může za poplatek podívat kdokoli. Jak na to? Kdy se v evidenci dlužník ocitne a jak se dostane ven? Na příštích řádcích se dočtete i mnoho dalšího.
Centrální evidence exekucí: Vaše dluhy na očích všem

Jestli dlužíte peníze a myslíte si, že exekuce je vaše osobní věc, o které se nikdo nedozví, mýlíte se. Informace o exekucích jsou veřejné, dostat se k nim může kdokoli. Všichni soudní exekutoři zanášejí údaje o probíhajících exekucích do Centrální evidence exekucí (CEE), spravované Exekutorskou komorou ČR.

Pro zadluženého člověka to může být nepříjemné. Při pohledu z druhé strany naopak velmi užitečné. Vybíráte nájemníka, nového zaměstnance nebo zvažujete, jestli někomu půjčíte peníze. Pak vás nejspíš bude hodně zajímat, jestli se netopí v dluzích a nemá na krku exekutora. Proklepnout si preventivně můžete i partnera nebo partnerku, dřív než se sestěhujete. A taky můžete být prostě jenom zvědaví. Proč v evidenci vyhledáváte, se nikdo neptá.

Příklad

Jak pomůže evidence v praxi

Na internetu najdete inzerát s nabídkou auta za dobrou cenu. Zavoláte, sejdete se, vůz prohlédnete. Prodejce na obchod trochu pospíchá, ale proč ne, všechno vypadá dobře, neváháte. Podepíšete smlouvu, zaplatíte na ruku. Za měsíc volají z exekutorského úřadu, že převod auta je neplatný. Proti prodejci se už před podpisem kupní smlouvy vedlo exekuční řízení, měl zákaz s majetkem nakládat. Auto si nechá exekutor a vy budete vymáhat peníze zpátky. Nebude to snadné, má už exekuce. Vědět o nich předem, všechno mohlo být jinak…

CEE: Co se dozvíte

Z centrální evidence exekucí se o každém člověku (nebo právnické osobě) dozvíte:

  • jestli byla proti dotyčné osobě pravomocně nařízena exekuce,
  • který soudní exekutor exekuci vede,
  • kolik peněz se v exekuci vymáhá (případně co jiného z dotyčného člověka exekutor vymáhá),
  • kdy byla exekuce nařízena,
  • jestli byla exekuce pravomocně odložena nebo zastavena.

V evidenci naopak nenajdete údaje o výkonech rozhodnutí (vymáhání) vedených soudy (věřitel si může vybrat mezi exekucí a soudním výkonem rozhodnutí) a exekucích, které vedou úřady státní správy a samosprávy, finanční správa nebo zdravotní pojišťovny.

Údaje o exekuci se z Centrální evidence exekucí mažou, jakmile uplyne patnáct dní od konce exekučního řízení, respektive do patnácti dní od chvíle, kdy se exekutor o konci řízení dozvěděl. Exekuční řízení končí, když je dluh vymožený nebo když je exekuce pravomocně zastavená.

Co je na exekutorovi nejhorší

Na exekutorovi je nejhorší, když má pravdu. Proto je lepší držet se od dluhů dál. Například šetřit. 

Ušetřit se dá i na takové banalitě, jako je účet v bance. A nemusí to nutně být konto bez poplatků: placený účet vám možná nabídne takové služby, se kterými ušetříte čas a nervy, takže dokážete vydělat víc. 

Schválně si zkuste vybrat:

Jak získat výpis exekucí

Výpis z evidence můžete získat třemi způsoby. První možnost je online, na webu Centrální evidence exekucí. Předem se musíte registrovat a nabít kredit.

Jeden náhled do evidence (jedno vyhledání jedné osoby) stojí šedesát korun, nezávisle na počtu stránek, které vám v rámci jednoho vyhledávání vyjedou, tedy bez ohledu na počet dlužníkových škraloupů. Platí se i za informaci, že daný člověk žádnou exekuci nemá. V opačném případě se vám po úvodním vyhledávání zobrazí pouze seznam probíhajících exekucí, dozvíte se tedy jenom jejich počet. Když chcete o některé z exekucí vědět víc (tedy například v jaké je výši a jaký je původ pohledávky), kliknete na tlačítko Zobrazit detail dokumentu; z kreditu vám za to znovu zmizí šedesát korun.

Údaje z Centrální evidence exekucí se zobrazují v reálném čase. Když stejnou informaci zobrazíte opakovaně, platíte za ni znovu. Jakmile okno s odpovědí zavřete, nemůžete ho znovu zdarma zobrazit, takže se vyplatí si výpis při prvním zobrazení zálohovat.

Když v Centrální evidenci exekucí vyhledáváte hodně často a ve velkém, dostanete slevu. Vyhledaný údaj číslo 1001 až 10 000 stojí 30 korun jeden, každý další patnáct korun, když překročíte hranici milionu vyhledávání, platíte za každé další zobrazení šest korun.  

Vyhledávat můžete podle rodného čísla, identifikačního čísla nebo spisové značky exekuce – to jsou takzvaná unikátní kritéria, zadává se vždycky jen jedno z nich. Vyhledávat jde ale i podle neunikátních kritérií – což je jméno a příjmení, datum narození nebo adresa bydliště, případně název nebo obchodní značka právnické osoby. Neunikátní kritéria můžete kombinovat, tedy ke jménu doplnit pro přesnější identifikaci ještě datum narození nebo adresu.

Výpis seženete také na pobočkách České pošty, které mají Czech POINT. Na poště zaplatíte za každou stranu výpisu padesát korun. Zajít si pro něj můžete také do pražské nebo brněnské pobočky Exekutorské komory; ceny jsou stejné jako na poště.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 10. 2017 17:18

Je to verejny rejstrik a jako takovy ma byt zadarmo a pristupny komukoliv a kdykoliv. Jinak se dluzniku nezbavime. Je ostuda, ze s touto informaci se tak nestydate kseftuje.

Zobrazit celé vlákno

+110
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services