Na přehled příjmů a výdajů pro sociálku zbývají jen tři dny

František Mašek | rubrika: Co se děje | 28. 4. 2010
Na přehled příjmů a výdajů pro sociálku zbývají jen tři dny
Pátek 30. dubna je nejzazší termín, do kdy mají podnikatelé, kteří nevyužijí daňového poradce, podat správě sociálního zabezpečení přehled o příjmech a výdajích za rok 2009. Když se opozdí, hrozí jim až dvacetitisícová pokuta.

Poslední dubnový den, tedy v pátek 30. dubna, končí termín, do kdy musí osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které alespoň část roku podnikalya nevyužívají přitom služeb daňového poradce, podat správě sociálního zabezpečenípřehled o příjmech a výdajích za rok 2009. Týká se to všech, kdo podali daňové přiznání koncem března. Přehled je třeba podat nejdéle o měsíc později. Do osmi dnů pak musí správě sociálního zabezpečení, pod kterou OSVČ spadají, uhradit případný nedoplatek na sociálním pojištění za rok 2009.

Důležité je, aby měla sociálka tyto peníze osmý pracovní den již na svém účtu. Proto je třeba počítat s tím, že přes bankumohou peníze jít nejméně dva dny.

Teoreticky je možné podat koncem dubna také přehled příjmů a výdajů za zdravotní pojištění. Vzhledem ke změně zákona bylo ale letos třeba uhradit případné nedoplatky za toto pojištění osm dnů od podání daňového přiznání, tedy nejpozději do osmého dubna. Každá OSVČ, který nepoužívá služeb daňového poradce, již tedy nejspíš pro jistotu „zdravotní přehled“ dávno vyplnil a uhradil případný nedoplatek za zdravotní pojištění.

Pro OSVČ, které využívají služeb daňového poradce, se termín, do kdy musí odevzdat správě sociálního zabezpečení přehled za loňský rok, posouvá na 30. červenec. Musí to ovšem sociálce včas oznámit. Následující pondělí, tedy 2. srpna, končí termín, do kdy mají tento přehled podat podnikatelé, kteří nemusejí podávat daňové přiznání.

Sociální pojištění platí podnikatelé, jejichž roční příjem po odečtení výdajů dosáhl nejméně 56 532 korun. Může to být i méně, pokud se sami rozhodli, že budou uvedené pojištění platit dobrovolně. Nově je platí rovněž lidé, kteří vykonávají uměleckou nebo jinou tvůrčí činnostna základě autorskoprávních vztahů. Ještě loni se tato platba vztahovala pouze na ty, kteří prohlásili, že uměleckou či jinou tvůrčí činnost vykonávají soustavně.

Formuláře přehledu o příjmech a výdajích OSVČ, který je třeba podat správě sociálního zabezpečení, najdete v sekci Vše o daních za rok 2009.

Za pozdní podání přehledu může správa sociálního zabezpečení udělit podnikateli dvacetitisícovou pokutu, při dalším porušení povinností může jít o sto tisíc korun. Pokud nebyly pojistné, nebo záloha na pojistné zaplaceny včas, nebo podnikatel zaplatil méně, než skutečně měl, musí počítat s penále, které činí 0,05 procenta z dlužné částky za každý kalendářní den, v němž nesplnil svou povinnost.

Příjmy ze samostatné výdělečné činnosti se dělí na hlavní a vedlejší. Některé OSVČ pracují a kromě toho si přivydělávají. Každou vedlejší výdělečnou činnost je ale třeba sociálce oznámit, a to nejpozději při podání přehledu o příjmech a výdajích za daný rok.

V případě hlavní výdělečné činnosti činí pro rok 2010 minimální platba důchodového pojištění 1731 korun. Maximální výše zálohy na sociální pojištěnípro letošní rok dosahuje 27 693 korun za měsíc. Kromě toho je možné každý měsíc dobrovolně platit i nemocenské pojištění, a to alespoň 56 korun.

Řada OSVČ se snaží platit co nejnižší zdravotní a sociální pojištění, což má vliv na výši jejich starobního důchodu. Při podání přehledu, kdy se porovnávají skutečné výdaje na tato pojištění s dosud zaplacenými zálohami, jednou za rok mohou podnikatelé uhradit na důchodové pojištění víc než jim vyšlo v přehledu, čímž si zvýší základ pro výpočet důchodu.

Vzhledem ke způsobu, jak se v Česku počítají důchody (viz nález Ústavního soudu a článek Lidé s vyšším příjmem dostali šanci na vyšší důchod), je ale otázka, zda má smysl tuto možnost využít, nebo ušetřené peníze raději využít efektivněji prostřednictvím vlastních investic. Pokud se někomu zvolna blíží důchodový věk a nemá příliš zkušeností s investováním, bude ale asi zvažovat i možnost zaplacení vyššího důchodového pojištění.

Kdyby si chtěl zvýšit základ pro výpočet důchodutím, že bude platit vyšší zálohy na sociální zabezpečení, než vyplývá z přehledu odevzdaného sociálce, má smůlu. Sociálka mu tento přeplatek vrátí. Je tedy na místě zvážit, zda jednou za rok nezaplatit na důchod víc.

Po odevzdání přehledu se obvykle mění výše záloh. Tato změna platí až další měsíc poté, kdy podnikatel podal přehled příjmů a výdajů správě sociálního zabezpečení. Od tohoto měsíce by si měl tedy změnit trvalý platební příkaz v bance, jejímž prostřednictvím obvykle tuto zálohu platí.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si spořit na stáří? Dlouho a pravidelně.

6. 4. 2010 | František Mašek | 39 komentářů

Jak si spořit na stáří? Dlouho a pravidelně.

Na rozdíl od Rakušanů Češi většinou začínají šetřit na důchod až ve středním věku a zdaleka ne všichni. Ani tak nemusí být pozdě. Má to však svá rizika.

Zdravotní a sociální pojištění: změny v roce 2010

12. 2. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Zdravotní a sociální pojištění: změny v roce 2010

Minimální zdravotní i sociální pojištění Osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) je letos vyšší, zvýšil se i maximální vyměřovací základ pro jejich výpočet. Obě pojištění je třeba... celý článek

Změny v důchodech, které byste měli znát

11. 1. 2010 | František Mašek | 50 komentářů

Změny v důchodech, které byste měli znát

Do důchodu se půjde později, studenti si pohorší, pracující důchodci budou moci žádat o zvýšení penze, mění se i pravidla pro invalidní a vdovské důchody. To jsou nejdůležitější změny,... celý článek

Vyhněte se budoucím problémům s důchodem. Požádejte o výpis.

10. 6. 2009 | Eva Sovová | 24 komentářů

Vyhněte se budoucím problémům s důchodem. Požádejte o výpis.

I mladší ročníky, které mají do důchodu daleko, by měly mít důchodové pojištění pod kontrolou. Proto je dobré si čas od času požádat o výpis z evidence důchodového pojištění a zkontrolovat,... celý článek

OSVČ: Pozdní doplacení sociálního pojištění se slušně prodraží

11. 3. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

OSVČ: Pozdní doplacení sociálního pojištění se slušně prodraží

Kdo odevzdá přiznání k dani z příjmu do konce března, musí nejpozději do 30. dubna vyplnit a odevzdat České správě sociálního zabezpečení Přehled o příjmech a výdajích a do osmi dnů... celý článek

Partners Financial Services