Volební speciál 2017: volební kalkulačka

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 12. 10. 2017 | 16 komentářů
Který z lídrů třinácti nejsilnějších politických stran vidí daně, finance a hospodaření se státním rozpočtem stejně jako vy? Naše volební kalkulačka napoví.
Volební speciál 2017: volební kalkulačka

V posledních třech týdnech jsme publikovali předvolební dotazníky určené předsedům, volebním lídrům nebo ekonomickým expertům třinácti nejsilnějších politických stran. Pátrali jsme, jak chtějí nakládat s vašimi penězi, pokud se dostanou k moci. Jejich odpovědi vám snad alespoň trochu napověděly, o kom má smysl příští pátek a sobotu uvažovat. Jestliže nemáte stále jasno a rádi byste si udělali malé opáčko, připravili jsme pro vás přehlednou volební kalkulačku. Odpovězte na dvacet otázek, které jsme dali politikům, a pak si prohlédněte, jak se vaše stanoviska shodují.

Pokud chcete postupovat jiným způsobem a zajímají vás odpovědi hlavně na některé otázky, zatímco jiné jsou pro vás podružné, připravili jsme pro vás přehled, jak na kterou z nich odpověděli všichni dotazovaní lídři. Pokud chcete vědět, kdo chce přijmout euro, kdo chce zdanit bohaté, kdo chce zaměstnancům ulevit od vysokého povinného pojištění..., máme to pro vás setříděné:

Proti zbožštění kalkulaček

„Pokud jste se pro ‚svou‘ stranu rozhodli hlavně na základě kalkulačky, prosím, nechoďte k volbám a nechejte za sebe rozhodnout lidi, kteří nebyli líní přemýšlet. Ne kvůli nám ostatním, ale kvůli sobě: hrozí totiž, že se budete studem fackovat ještě před Vánoci,“ píše Michal Kašpárek.

Sedm důvodů, proč ignorovat volební kalkulačky

Jenom pomůcka

Mějte na paměti, že volební kalkulačky můžou napovědět, vlastní hlavu ale nenahradí a ani nahrazovat nemají. Každý takový nástroj musí z podstaty hodně zjednodušovat, ostatně i my jsme při přípravě té naší narazili na případy, kdy se odpověď nedá dost dobře vměstnat ani do přihrádky ANO, ani do přihrádky NE. Příklad: Předseda Pirátů Ivan Bartoš odpovídá na otázku, jestli chce snížení povinných odvodů sociálního a zdravotního pojištění za zaměstnance, a říká NE. Jenže jak se ukazuje, věc je složitější:: „Chceme systémově sjednotit zdanění práce (včetně odvodů na pojistné) do jedné sazby. Zdanění práce zaměstnanců snížíme o 1,6 procentního bodu ze současných 48,6 na 47 procent. Rozpočítáni této částky na daň a pojistné si bude stát provádět sám,“ říká Bartoš. Ve finále to znamená, že zaměstnanec by zaplatil méně.

Jiný příklad: Volební lídr Starostů Jan Farský zase říká ANO zrušení elektronické evidence tržeb. Toto své ANO, ale doplňuje: „Chceme analýzu dopadů EET ve stávající podobě a odložit další vlny. Rozhodně nechceme EET pro všechny.“ Což totální konec EET úplně nenaznačuje.

V odpovědích Lubomíra Zaorálka z ČSSD se hned v několika případech objevuje formulace „nemáme jasně určeno“. Takže kdo ví, jak to pak bude ve skutečnosti vypadat po volbách. Ve vyhodnocení výsledků kalkulačky proto ke každému kandidátovi opět přidáváme odkaz na „jeho“ dotazník, abyste se mohli podívat, jak to (s námi) dotyční doopravdy myslí.

Měla by se ještě zvyšovat minimální mzda?

Chtěli byste v Česku zavést základní nepodmíněný příjem?

Měl by se potlačit švarcsystém?

Měly by se snížit povinné odvody na sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance?

Zrušili byste elektronickou evidenci tržeb?

Zrušili byste stravenky?

Podporujete vyšší zdanění lidí s vyšším příjmem? 

Byli byste pro speciální daně pro určitá odvětví (např. banky, pojišťovny nebo telefonní operátory)?

Regulovali byste sdílenou ekonomiku?

Snížili byste státní podporu pro stavební spoření?

Byli byste pro další zpřísňování pravidel pro poskytování hypoték?

Dali byste pacientům možnost vybrat si za příplatek konkrétního lékaře, který je bude operovat?

Podporujete naše další členství v Evropské unii?

Měli bychom co nejrychleji přijmout euro?

Měly by skončit ekonomické sankce vůči Rusku?

Jste pro další omezování produkce skleníkových plynů?

Měly by se ve státní správě a samosprávě zavádět kvóty na určité poměrné zastoupení žen?

Měly by obce podle zákona o rozpočtovém určení daní dostávat víc peněz?

Má stát zachraňovat velké firmy jako například OKD?

Legalizovali byste nějaké drogy?

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 10. 2017 9:12, josef

Vysledek jsem cekal. Ale je to blbe udelane, protoze neni mozne zvolit, ze je to cloveku jedno, nebo ze to nedokaze posoudit. Napriklad o RUD fakt nemam poneti a nevim, zda obcim penize chybi, nebo ne.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 10. 2017 7:35, Ramesse II.

Sice jsem rozhodnutý dávno (několik let) a kampaně nesleduji, ale zkusil jsem to a Okamura je na prvním místě, takže jo, funguje vám to :)

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services