Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi

Jan Pekař | rubrika: Kariéra | 12. 9. 2007 | 68 komentářů
Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi
Nabídek práce je měsíc od měsíce více. V srpnu firmy vytvořily dalších deset tisíc pracovních příležitostí. Jenže nehledají nekvalifikované pracovníky, kteří tvoří velkou většinu armády nezaměstnaných.

Kdo hledá práci, má k tomu nejlepší podmínky za posledních deset let. Firmy vytvářejí nová pracovní místa, za která nabízejí vyšší mzdy. Všichni se ovšem radovat nemohou. Podniky sice chtějí zaměstnávat více lidí, ale v seznamech úřadů práce nemohou často najít vhodné kandidáty. Skoro tři čtvrtiny nezaměstnaných tvoří lidé se základním vzděláním nebo osoby se středoškolským vzděláním bez maturity. A o ně má zájem jen málo firem.

Celková míra nezaměstnanosti se v srpnu udržela druhý měsíc v řadě na úrovni 6,4 procenta. V tomto měsíci přitom obvykle počet nezaměstnaných stoupá, protože na trh práce vstupují čerství absolventi škol. Do práce, pokud ji seženou, ovšem nastoupí zpravidla až v září. "Stagnace nezaměstnanosti není v rozporu s jejím klesajícím trendem," zhodnotil údaje, zveřejněné ministerstvem práce a sociálních věcí, Tomáš Vlk, analytik investičního portálu Patria Online.

Zaměstnavatelé nabízeli 133 tisíc pracovních příležitostí, o 10 tisíc více než v červenci. Počet volných míst byl nejvyšší od roku 1991, kdy se tento ukazatel začal sledovat. Na jedno volné místo tak připadali méně než tři uchazeči. Loni ve stejném měsíci to bylo 4,9 uchazeče, při míře nezaměstnanosti 7,9 procenta.

Jenže zájem firem se nesetkává s dostatečnou nabídkou. Svědčí o tom třeba dlouhodobě neměnné čelo tabulky okresů s nejvyšší nezaměstnaností: Most (17 %), Karviná (14,7 %), Teplice (12,2 %), Ústí nad Labem (12,1 %) a Děčín (11,3 %). Nejnižší míru nezaměstnanosti hlásí úřady práce Praha-západ (1,8 %), Praha-východ (2,0 %), Praha (2,5 %) a Mladá Boleslav (2,6 %).

Podniky jsou nuceny nabízet vyšší platy pracovníkům, kteří mají požadovanou kvalifikaci a jsou k dispozici. Nedostatek pracovních sil a růst nákladů tak může zbrzdit rychlý hospodářský růst, který je základním důvodem poklesu nezaměstnanosti. Rostoucí nároky zaměstnanců mohou také roztočit spirálu inflace.

Zatím jde spíše o varování. V srpnu spotřebitelské ceny stouply ve srovnání s červencem o 0,3 procenta. Oproti loňskému srpnu se spotřebitelské ceny v průměru zvýšily o 2,4 procenta.

Nejvíce podražil tabák (o 6,2 %). "To je pro srpen nezvyklé a ukazuje to, jak výrazně a s jakým zpožděním se v tržních cenách projevuje letošní zvýšení spotřební daně na cigarety," říká Vladimír Pikora, hlavní ekonom poradenské firmy Next Finance. Citelně zdražily rovněž alkoholické nápoje, z potravin byly vyšší než v červenci zejména ceny masa o 1,4 %, mléka o 1,8 %, sýrů o 4 % a másla o 2,8 procenta.

Špatnou zprávu přinesla srpnová statistika těm, kdo si koupili na hypotéku byt s tím, že ho budou pronajímat, z nájmu zaplatí úvěr a ještě na tom něco vydělají. Tržní nájemné se ve srovnání s loňským srpnem zvýšilo jen o 0,1 procenta "Zatímco úroky u hypoték rostou, nájemné stagnuje. To byl již v mnoha zemích důvod ke vzniku velkých problémů, které někde vyústily v úvěrovou krizi spojenou s poklesem cen nemovitostí," varuje Pikora. "Zatím se ale nedomníváme, že by u nás hrozila podobná krize, je však třeba tyto statistiky bedlivě sledovat."

Růst spotřebitelských cen se nejspíš bude zrychlovat. Na inflaci bude tlačit napjatá situace na pracovním trhu a případně i světové ceny ropy. Ve zbývajících měsících letošního roku tento ukazatel podle řady odhadů poroste až ke čtyřem procentům. Průměrná inflace za celý rok dosáhne přibližně 2,6 procenta.

Nezaměstnaných bude podle předpovědí ekonomů letos v průměru 6,7 procenta z práceschopných obyvatel, kteří si hledají práci. Příští rok by se mohla nezaměstnanost snížit na 6,3 procenta.

Ohrožuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků českou ekonomiku?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 68 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 9. 2007 11:51, Martin

Za pár mi bude 50. Snažím se učit jazyk, ale co platné, hlava to prostě nebere. Nezlobte se, ale ten čas by se dal využít účelněji, takhle vidím, že ve vyšším věku je to prostě ztráta času. Ano, psanému textu rozumím, ale kloudnou větu nevyplodím, protože si prostě na ta slova ne a ne vzpomenout (ale když je vidím napsaná, znám je a rozumím)! To už je lepší podpořit děti. Oni mají šanci, my to tak leda ve zdraví doklepat do důchodu.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 9. 2007 7:58, Milan

No jo, když zaměstnavatel chce mladé, flexibilní (rozuměj: bez rodiny), výkonné, se znalostí 2 jazyků a s maturitou na práci, na kterou stačí 4 třídy obecné, za což hodlá dát ani ne minimální mzdu, tak to je pak fakt těžký...
Můj případ: před nástupem na místo prodavače v nově otevíraném supermarketu jsem skoro dva měsíce denně jezdil 50 km na zaučení do jiného supermarketu. Zaučovali mne na vedoucícho. Pak se u nás supermarket otevřel, vedoucím se stala kolegyně. Pak jsem se dozvěděl, že na vedoucího nebo jeho zástupce se zaučovali všichni zaměstnanci. Při podpisu jsme dostali pracovní smlouvu na minimální mzdu, ale na 6 hodin denně, čímž jsme se dostali pod úroveň minimání mzdy. Do pracovní doby se ale nepočítala příprava prodejny před otevřením a úklid po jejím uzavření, takže z denních zaplacených 6 hodin jsme byli v práci 10 hodin. No, a po 3 měsících jsme všichni dostali výpověď, aby mohla nastoupit parta nových blbců, co budou za korálky makat od nevidím do nevidím.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (68 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dojíždění za prací zkracuje život

3. 9. 2007 | Milan K. Osvaag | 4 komentáře

Dojíždění za prací zkracuje život

Třetina Čechů denně dojíždí za prací. Lidem cestování ubírá čas na rodinu a podle lékařů škodí jejich zdraví. Pro většinu dojíždějících ale neexistuje jiná možnost, jak vydělávat dost... celý článek

Nebojte se práce v zahraničí

22. 8. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Nebojte se práce v zahraničí

Do jedenadvaceti členských zemí Evropské unie lze bez problémů vyjet za prací. Pokud chce ale někdo pracovat ve svém oboru, může se stát, že bude muset požádat o uznání odborné kvalifikace.... celý článek

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

21. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

Do letošního září se na úřadech práce zaregistruje zhruba deset tisíc čerstvých absolventů škol. Přestanou dostávat přídavky na děti a řada z nich nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.... celý článek

K práci v Británii není třeba pracovní povolení, stačí registrace

27. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 1 komentář

K práci v Británii není třeba pracovní povolení, stačí registrace

Práci v zahraničí mohou zprostředkovávat pouze agentury, které mají licenci od českého ministerstva práce a sociálních věcí. Za vlastní zprostředkování si firmy nesmí nic účtovat. Mohou... celý článek

Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

4. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Za zkušenostmi a výdělkem do zahraničí

Zařídit si letní brigádu v zahraničí lze i na poslední chvíli. Nejlepší práce jsou sice většinou rozebrány už dva až tři měsíce před prázdninami, ale v nabídce jsou stále dobře placená... celý článek

Partners Financial Services