Češi se mají dobře. Jak dlouho ještě?

Jan Pekař | rubrika: Životní situace | 11. 9. 2007 | 23 komentářů
Češi se mají dobře. Jak dlouho ještě?
Stále více Čechů má práci, vyšší mzdu a nějakou půjčku. Utrácejí jako diví a pomáhají hnát výkonnost české ekonomiky vzhůru. Zlaté časy ale nebudou trvat věčně.

Česká ekonomika chvátá kupředu mílovými kroky. Objevují se však varovné hlasy, že jí může brzy dojít dech. Firmy vyrábějí čím dál více zboží, více lidí nachází práci, rostou mzdy, a Češi proto více utrácejí. Větší poptávka a vyšší náklady firem ovšem tlačí nahoru ceny. Do hry tak vstupuje Česká národní banka (profil, názory), které se takový růst ekonomiky nezamlouvá. Proto už několikrát zvýšila úrokové sazby, aby odradila lidi a firmy od dalšího zadlužování a utrácení. Cílem je dostat růst ekonomiky do takových mezí, v nichž nebude stoupat inflace.

V letošním druhém čtvrtletí vzrostl hrubý domácí produkt, kterým se měří výkonnost ekonomiky, o šest procent ve srovnání s loňským rokem. "To je zhruba jedno procento nad dlouhodobě udržitelnou úrovní, která netlačí na růst inflace. Z toho vyplývá potřeba zmírnit tempo růstu a omezit riziko zvyšování cen," soudí David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance. Česká národní banka proto podle něj příští rok dále zvýší úrokové sazby. To zdraží spotřebitelské úvěry i hypotéky.

Domácnosti se utrácením za bydlení, auta či potraviny podílely ve druhém čtvrtletí na šestiprocentním růstu z poloviny. "Umožnily jim to i nízké úrokové sazby u půjček," připomíná Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank. Určitou roli hrály a ještě budou hrát i rostoucí mzdy. "Větší zájem o zaměstnance spolu s rychlým růstem produktivity práce umožňují i vyšší růst mezd. Průměrná mzda díky různým odměnám a bonusům ve 4. čtvrtletí nejspíš dočasně přesáhne 23 tisíce korun," odhaduje Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance.

Druhou polovinu hospodářského růstu zajistily investice podniků. Investice ovšem rostly pomaleji než v prvním čtvrtletí. "To, že se investice zpomalily, může být známkou přehřívání ekonomiky," říká Brožka.

Nejednoznačný může být i pohled na vývoj zásob firem. Ty ve druhém čtvrtletí vzrostly rychleji, než se čekalo. To znamená, že se firmám hromadilo zboží ve skladech. Zásoby jsou velmi proměnlivou položkou a jejich jednorázové prudké zvýšení nemusí znamenat katastrofu. Ale kdyby množství skladovaného zboží rostlo i nadále, bylo by to signálem, že firmy vyrábějí více, než mohou prodat.

Stát se tak může snadno. Podniky si při nízkých úrokových sazbách půjčují i na rizikovější projekty, rozšiřují kapacity a zvyšují výrobu. Nových výrobků ovšem může nakonec být tolik, že je spotřebitelé nestačí všechny koupit. Na to mohou firmy zareagovat snížením výroby a propouštěním. A z rychlého růstu se postupně stane recese.

V evropském srovnání si Česko zatím vede velmi dobře. Průměrný hospodářský růst v Evropské unii ve 2. čtvrtletí činil 2,8 procenta. Ve třinácti zemích eurozóny to bylo 2,5 procenta. V hospodářské vyspělosti tedy Česko Unii úspěšně dohání. Zanedlouho by se ČR mohla ocitnout na 80 procentech průměru bývalé EU-15. Tempo dohánění se ale bude zpomalovat.

Rychleji než Česko rostly ve druhém čtvrtletí ekonomiky Slovenska (o 9,4 %) a Polska (o 6,9 %). Česko ale ve srovnání se Slovenskem roste z vyššího srovnávacího základu. "Od roku 1995 česká ekonomika roste průměrně o 3,3 procenta, takže nynější šestiprocentní růst je pro nás vysoký a naznačuje, že při dané struktuře ekonomiky a podnikatelského prostředí výrazně rychleji růst nemůžeme," poznamenává Pikora.

Jak dlouho ještě vydrží nynější rychlý růst ekonomiky?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2007 0:14, HonzaH

... měl jsem na mysli volič, ne polič. Chybička se vloudí

Zobrazit celé vlákno

+51
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 9. 2007 0:13, HonzaH

Právě takoví, jako seš ty, se jim hodí do ideologie. Ty jsi opravdový polič podle vkusu Václava Havla. Z tvého příspěvku čiší víra, že na nás voličích záleží, kdo tam bude sedět a že pokud se nám něco nelíbí, můžeme si za to sami a příště můžeme volit někoho jiného. Poněkud voliče přeceňuješ. Už moje babička, dej jí Pánbůh nebe, říkala, že demokracie je možnost volby, která prasata budou u koryta. Ale pozor, žádné prase není tvoje. To si málokdo uvědomuje. Žádní voliči nemají vliv na to, kdo bude napsán na volebním lístku. To si upečou oni sami, napříč politickými stranami. Bylo by zajímavé zjistit množinu zákonodárců a senátorů, asistentů a jejich kamarádů (převážně spolužáků) a jejich rodinných příslušníků. Nenajdete možná žádnou státní zakázku, která by šla do firmy patřící vlastnictví některého člena této množiny. Strašně rád bych se mýlil.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nižší přímé daně znamenají vyšší ceny zboží a služeb

1. 8. 2007 | Věra Tůmová

Nižší přímé daně znamenají vyšší ceny zboží a služeb

Kdo chce kupovat zboží s nejnižší daní z přidané hodnoty v Evropě, měl by jet do Lucemburska. Založit a provozovat firmu se vyplatí na Kypru. Tam si vláda ze zisku firem vezme deset... celý článek

Vyšší úrokové sazby zájem o hypotéky nezabrzdí

24. 7. 2007 | Věra Tůmová

Vyšší úrokové sazby zájem o hypotéky nezabrzdí

Ceny nemovitostí stoupají a s nimi i počet a průměrná výše hypoték. Tento vývoj nezabrzdí ani očekávané zvýšení klíčových úrokových sazeb ČNB, které hypotéky zdraží. Sazby ČNB by mohly... celý článek

Česko zůstane i příští rok na černé listině

14. 6. 2007 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Česko zůstane i příští rok na černé listině

Schodky vládních rozpočtů v Evropě sice klesají, ale vzhledem k rychlému ekonomickému růstu by se mohly snižovat rychleji. Nejvíce v reformách zaostává Česko a Maďarsko, tvrdí Evropská... celý článek

Česká ekonomika 2007: čeká nás úspěšný rok?

11. 1. 2007 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Česká ekonomika 2007: čeká nás úspěšný rok?

Růst české ekonomiky letos mírně poleví, schodek se naopak vyšplhá až k 130 miliardám Kč. Vzrostou ceny bydlení a potravin, nezdraží ale třeba benzín. Spotřebovávat budeme ještě více... celý článek

Euro dříve či později?

23. 10. 2006 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Euro dříve či později?

Otázka, kterou si klade spousta lidí. Posun o rok či o dva není nijak kritický, důležitý ale je dostatek času na přípravu – a ochota rozptýlit fámy, které zavádění eura provázejí.

Partners Financial Services