Na stavbách došel materiál i lidi

Jan Pekař | rubrika: Bydlení | 14. 9. 2007 | 11 komentářů
Na stavbách došel materiál i lidi
V Česku se už nestaví tak rychle jako loni. Letos v červenci se výkon českého stavebnictví ve srovnání s minulým rokem snížil. Na vině jsou prázdné sklady stavebních materiálů i nedostatek pracovníků.

Loni růst jako hrom, letos jakoby došel dech. Takový je příběh českého stavebnictví. Před rokem v červenci vyhnaly levné hypotéky a strach o růst sazeb daně z přidané hodnoty na stavební práce výkon stavební výroby o 16,8 procenta. V mimořádně teplé zimě ruch na staveništích neutichal.

Jenže takovému tempu nestačili dodavatelé. "V mnoha oblastech se vyčerpaly zásoby stavebního materiálu, což teď výstavbu brzdí. Navíc stavební firmy hlásí problémy s nedostatkem lidí, kteří by měli požadovanou kvalifikaci," říká Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance. Výsledek? Letos v červenci objem stavební výroby meziročně klesl o 1,7 procenta.

Ceny stavebních prací byly v červenci o 3,6 procenta vyšší než ve stejném měsíci loni, stavební materiál podražil o 6,8 procenta. Obě položky rostou v cenovém indexu, kterým se sleduje inflace, nejrychleji. V obou případech ceny rostou výrazně rychleji, než celková cenová hladina v ekonomice.

Slova analytika o problému s pracovníky potvrzuje údaj o poklesu počtu zaměstnanců ve stavebních firmách s dvaceti a více zaměstnanci o 1,9 procenta při současném zvýšení jejich hodinových mezd meziročně o 8 procent

Zatím není důvod k panice. Průměrný růst stavební výroby za uplynulých dvanáct měsíců dosahuje 11,8 procenta a produktivita práce v odvětví vzrostla o 10,6 procenta. Do budoucna je to však signál, že se stavebnictví ocitá na hranici svých možností a dál už nemá kam růst. Což potvrzuje také meziroční pokles nově vydaných stavebních povolení o 17,5 procenta. Analytici odhadují, že za celý letošní rok výkon stavebnictví poroste o 7 procent.

Nedostatek pracovníků už dotírá i na průmysl, ale jeho tempo nebrzdí tak viditelně. Objem průmyslové produkce v červenci vzrostl o nečekaně vysokých 11,5 procenta ve srovnání se stejným měsícem loni. To představuje po červnovém růstu o 6,6 procenta výrazné zrychlení. Avšak při pohledu o pár měsíců zpět je i v průmyslu patrné mírně se zvolňující tempo.

Obavy podniků, že nejsou lidi, zatím potvrzuje pouze rychlý růst mezd. V meziročním srovnání se v červenci počet zaměstnanců v průmyslu zvýšil o 2,6 procenta, absolutně o 30 tisíc lidí. Jejich průměrné měsíční hrubé mzdy narostly o 9,4 procenta na 21 260 korun. "Podnikatelská sféra začíná přeplácet své zaměstnance, což souvisí s nedostatkem pracovních sil na trhu práce," řekl ve středu člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek v rozpočtovém výboru sněmovny při prezentaci červnové inflační analýzy ČNB.

Do budoucna to s průmyslem vypadá dobře. Objem nových zakázek stoupl o 8,6 procenta, nicméně je otázka, zda by nárůst nemohl být ještě větší, kdyby bylo k mání více volných pracovníků s potřebnou kvalifikací. Místo toho nyní hrozí, že firmy budou nucené zvyšovat platy, což jim zvýší náklady a omezí možnosti jejich dalšího rozvoje.

Co vypovídá vývoj ve stavebnictví o celé ekonomice?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 9. 2007 13:38, jezevec

pokud kancelářská krysa normuje práci dělníků, nemůže to dělat dobře.
pokud si ale dělníci udržují pracovní tempo sami - nemůže to nedopadnout katastrofou.
u mně určuje prácovní normy polír, který s chlapama maká, a je samozřejmě placen za výkon jednotky.

Zobrazit celé vlákno

+69
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi

12. 9. 2007 | Jan Pekař

Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi

Nabídek práce je měsíc od měsíce více. V srpnu firmy vytvořily dalších deset tisíc pracovních příležitostí. Jenže nehledají nekvalifikované pracovníky, kteří tvoří velkou většinu armády... celý článek

Dojíždění za prací zkracuje život

3. 9. 2007 | Milan K. Osvaag | 4 komentáře

Dojíždění za prací zkracuje život

Třetina Čechů denně dojíždí za prací. Lidem cestování ubírá čas na rodinu a podle lékařů škodí jejich zdraví. Pro většinu dojíždějících ale neexistuje jiná možnost, jak vydělávat dost... celý článek

Nebojte se práce v zahraničí

22. 8. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Nebojte se práce v zahraničí

Do jedenadvaceti členských zemí Evropské unie lze bez problémů vyjet za prací. Pokud chce ale někdo pracovat ve svém oboru, může se stát, že bude muset požádat o uznání odborné kvalifikace.... celý článek

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

21. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková

Rady pro absolventy škol, kteří zatím nenašli práci

Do letošního září se na úřadech práce zaregistruje zhruba deset tisíc čerstvých absolventů škol. Přestanou dostávat přídavky na děti a řada z nich nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.... celý článek

K práci v Británii není třeba pracovní povolení, stačí registrace

27. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 1 komentář

K práci v Británii není třeba pracovní povolení, stačí registrace

Práci v zahraničí mohou zprostředkovávat pouze agentury, které mají licenci od českého ministerstva práce a sociálních věcí. Za vlastní zprostředkování si firmy nesmí nic účtovat. Mohou... celý článek

Partners Financial Services