Domovy pro seniory poskytují soukromí i péči

Domovy pro seniory poskytují soukromí i péči
Pokud jste dosáhli důchodového věku, možná vás napadlo, jestli by vám lépe než doma nebylo v některém zařízení pro seniory. Jak se vám zamlouvá vlastní byt v Praze za 2 500 Kč měsíčně a k tomu navíc strava, zajištění nákupů, úklidu, lékařská a ošetřovatelská péče?

V současnosti máte na výběr hned z několika typů bydlení, které seniorům k ubytování zprostředkovávají i lékařskou a sociální péči nebo také kulturní či zájmové programy. V České republice existují "klasické" domovy důchodců, dále tzv. "penziony" zřizované u domovů důchodců a domy s pečovatelskou službou. Do domova důchodců mohou být přijati občané, kteří dosáhli důchodového věku a jejich zdravotní stav vyžaduje komplexní péči. Penziony pro seniory a domy s pečovatelskou službou jsou určeny lidem, kteří jsou v důchodu, ale za vhodných podmínek, tzn. pod sociálně zdravotním dohledem, jsou schopni vést poměrně samostatný život. Domovy, penziony i domy s pečovatelskou službou jsou určeny také pro plně invalidní občany.

Domov důchodců je ústavní zařízení se zdravotní a sociální péčí, nabízí ubytování v zařízeném pokoji, jedno i více lůžkovém, celodenní stravování, zajištění úklidu, praní prádla a ošetřovatelské péče v rozsahu potřeb jednotlivých obyvatel domu.
V penzionech jsou obytné jednotky (pro jednotlivce nebo manželské páry) vybaveny vestavěnými skříněmi a kuchyňskou linkou, sprchovým koutem a WC. Ostatní vybavení si zajišťuje uživatel sám. Vzhledem k tomu, že penziony jsou zřizovány spolu s domovy důchodců, mohou (ale také nemusejí) jejich obyvatelé využívat služeb domova, např. stravování, kulturní akce apod.
V domech s pečovatelskou službou mají senioři také vlastní bytovou jednotku (pro jednotlivce nebo manželské páry), ale na rozdíl od penzionů je zde převážně zajišťována denní pečovatelská služba.

Na koho se můžete obrátit?

V Praze zřizuje domovy důchodců a penziony Magistrát hl. m. Prahy, výstavba domů s pečovatelskou službou spadá do kompetence jednotlivých městských částí. Mimo Prahu se o bydlení pro seniory starají jednotlivé obecní úřady. Bydlení pro seniory mohou nabízet také soukromí zřizovatelé, charity či církve. My se v článku zaměříme hlavně na to, jak to funguje v těch obecních zařízeních, konkrétně v domech s pečovatelskou službou (DPS) a v penzionech, o které je mezi seniory velký zájem.

Kde a jak podat žádost?

Pokud se rozhodnete v některém penzionu pro seniory nebo v domě s pečovatelskou službou bydlet, musíte si podat žádost. Formulář si můžete vyzvednout v místě svého trvalého bydliště. V Praze se stavte na úřadě městské části (odbor sociální péče a zdravotnictví), mimo Prahu se obraťte na obecní úřad. Žádost je zdarma, podmínkou přijetí žádosti je zdravotní prohlídka a potvrzení o výši důchodu. Tyto tři dokumenty vyplněné odevzdáte zpátky na úřad, kde rozhodnou, zda vaší žádosti bude vyhověno, či nikoli. Datum odevzdání žádosti je datem zahájení řízení. Vyjádření vám přijde písemně poštou. Správní orgán je povinen rozhodnout do 30 dnů od zahájení řízení. Proti rozhodnutí úřadu lze podat odvolání do 15 dnů ode dne jeho doručení. Pro žádosti podané po 1. 6. 2005 je povinnost každoročně váš zájem o umístění potvrdit a informovat o změnách bydliště, stavu, kontaktních údajů či změně zdravotního stavu, ta se v takovém případě opět dokládá lékařským potvrzením.

Vzhledem k tomu, že penziony i DPS patří do kategorie obecních bytů (DPS jsou byty zvláštního určení, tzv. "chráněné byty"), má každá městská část a obec svůj vlastní systém přidělování. Např. Praha 10, která provozuje dva DPS má komisi, která hodnotí zdravotní stav žadatele, jeho sociální, bytovou i rodinnou situaci. I tyto faktory ovlivňují, zda a za jak dlouho se do penzionu či DPS dostanete. Logicky větší šanci na rychlé ubytování mají ti, co žijí v horších podmínkách, i když v případě penzionů často rozhoduje pouze datum podání žádosti.

Penziony i DPS jsou určeny pro soběstačné seniory, kteří nepotřebují komplexní péči a jejichž zdravotní stav a věk umožňují vést poměrně samostatný život. Pro  méně soběstačné seniory, jejichž zdravotní stav ovšem nevyžaduje léčení a ošetřování v lůžkovém zdravotnickém zařízení, jsou určeny domovy důchodců. Přestože žádost o umístění můžete podat až po dosažení důchodového věku, neotálejte s ní. Průměrná čekací doba je v Praze podle poptávky 10 až 12 let pro jednotlivce a zhruba 5 let pro manželský pár, mimo Prahu je většinou kratší, ale dost záleží na lokalitě. Určitě se před podáním žádosti do vybraného ubytovacího zařízení zajeďte podívat.

Jak byty vypadají?

Byty jsou většinou malometrážní, často garsoniéry s kuchyňským koutem, někdy také s lodžií. Např. v malešickém penzionu jsou byty jsou vybaveny vestavěnými skříněmi a kuchyňskou linkou, sprchovým koutem a WC. Ostatní vybavení – nábytek či elektrospotřebiče, si můžete nastěhovat vlastní. V bytě je také společná TV anténa a přípojka na telefon.

Kolik bydlení stojí?

Počínaje rokem 2006 nájemné za 1 m2 podlahové plochy u "chráněných bytů", mezi které se řadí penziony i DPS, nesmí překročit 50 Kč. Např. v penzionu domova důchodců v Malešicích se nájemné za jednu bytovou jednotku pohybuje mezi 2 500 Kč až 2 700 Kč měsíčně. Záleží na velikosti bytu a na tom, zda v něm bydlí jednotlivec, nebo manželský pár. Částka zahrnuje měsíční úhradu za ubytování (37,07 Kč za m2), za vybavení bytové jednotky (kuchyňská linka se skříňkami 10 Kč, vestavěná skříň 5 Kč, dvouvařič 15 Kč), zálohu za vytápění a ohřev vody (600 Kč), za dodávku vody a odvádění odpadních vod (106 Kč na osobu), paušální úhradu za úklid, osvětlení a vytápění společných prostor, odvoz komunálního odpadu, výtah, společnou televizní anténu, s výjimkou rozvodu a provozu kabelové televize (310 Kč na osobu), čtvrtletní úklid bytu (24 Kč), případně praní a žehlení ložního prádla (35 Kč na osobu), osobního prádla (35 Kč na osobu) a čtvrtletní praní a žehlení záclon a závěsů (2 x 5 Kč na osobu). Služby praní a žehlení prádla nemusí obyvatelé penzionu využívat. Individuálně se platí zálohy na elektrickou energii na základě podepsané smlouvy s Pražskou energetikou a také poplatky za užívání televizoru a rádia. Ceny za bydlení v penzionech a DPS mimo Prahu se v souladu se zákonem pohybují v podobné výši, ovšem záleží na zřizovateli. Podrobně si nabídky jednotlivých zařízení podle krajů (včetně kontaktů, poskytovaných služeb a cen) můžete prostudovat zde.

Kapacita zařízení, poskytujících sociální a zdravotně sociální péči v Praze
Druh zařízení Kapacita (celkem) Počet evidovaných žádostí (k 31. 1. 2006 )
domovy důchodců 2 415 8 994
domovy – penziony 971 4 639
domy s pečovatelskou službou 1 998 1 219

Vysokému počtu žadatelů o umístění v některém zařízení pro seniory není možné z kapacitních důvodů vyhovět (19 až 20 žadatelů na 1 000 osob starších 65 let ). Poptávka převyšuje nabídku. Současná struktura jednotlivých forem sociální péče o staré občany je neefektivní. Řadu činností směřujících k samostatnému životu seniorů by bylo možné zabezpečit přímo v jejich vlastních domácnostech, bez nutnosti ubytování v seniorských zařízeních. Ústavní péče v řadě případů tak vlastně substituuje řešení v oblasti bytové. Praxe dokládá, že téměř  polovina žádostí je odůvodňována bytovou situací. Změny lze očekávat s přijetím novely zákona o sociálních službách, jehož účinnost se předpokládá od 1. 1. 2007.

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

Uvažujete o bydlení v penzionu pro důchodce nebo v domě s pečovatelskou službou? Jaké klady a jaké zápory toto bydlení podle vás má? Máte s tímto typem bydlení nějakou zkušenost?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak v penzi vyzrát na běžný účet?

9. 2. 2006 | Dana Chytilová

Jak v penzi vyzrát na běžný účet?

Máte našlápnuto do důchodu? Víte, že některé banky nabízejí účty speciálně pro seniory? Podívejte se s námi, na čem můžete ušetřit a zda se vám účet opravdu vyplatí.

Jak se stát důchodcem? II.

8. 2. 2006 | Kateřina Boušová | 2 komentáře

Jak se stát důchodcem? II.

V druhé části praktického "důchodového manuálu" se dočtete, jak se vypočítává výše důchodu, že o výši rozhoduje také datum odchodu do důchodu, kdy a jak se důchody zvyšují a konečně,... celý článek

Jak se stát důchodcem?

7. 2. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Jak se stát důchodcem?

Blíží se vám odchod do důchodu? Připravili jsme pro vás praktický dvoudílný "manuál". V dnešní části se dozvíte, v jakém věku máte nárok do důchodu odejít, jaké doklady k vyřízení žádosti... celý článek

Penzijní připojištění má rezervy na všech frontách

7. 12. 2005 | Simona Ely Plischke

Penzijní připojištění má rezervy na všech frontách

Státem podporované penzijní připojištění nevyužívá ani 50 % ekonomicky aktivních obyvatel. Nejvíce klientů si ukládá částku, díky níž sice čerpají plnou státní podporu, ale na stáří... celý článek

Neuspěchejme penzijní reformu, současný systém má rezervy, říká Igor Tomeš II.

15. 11. 2005 | Martin Zika

Neuspěchejme penzijní reformu, současný systém má rezervy, říká Igor Tomeš II.

Zajímá vás, co si profesor Tomeš myslí o systému spoření si na důchod do soukromých fondů? Jak hodnotí návrhy penzijní reformy jednotlivých politických stran? Chcete vědět, jak by upravil... celý článek

Partners Financial Services