Penzijní systém není v krizi, tvrdí KSČM

Penzijní systém není v krizi, tvrdí KSČM
Druhá česká opoziční parlamentní strana, KSČM, nechce o své vizi penzijního systému prozradit příliš konkrétního. Rozhodně ale odmítá názor, že by současný systém byl neudržitelný, naopak, je prý na 10 let stabilizovaný. Co chce tedy KSČM udělat s našimi důchody?

V porovnání s představami ostatních parlamentních stran (s výjimkou KDU-ČSL, která nám přes opakované upomínky a několikeré sliby svou vizi koncepce ideálního penzijního systému neposlala) je dostupný materiál KSČM týkající se penzijního systému méně podrobný. Tato koncepce obsahuje spíše několik základních tezí a zároveň jakési úkoly, které si strana stanovila. Jde o různé varianty zásahů do penzijního systému, jejichž dopad chce strana propočítat. Podívejme se tedy, jaké to jsou.

Odmítáme kampaň o neudržitelnosti systému

Politické strany a penzijní reforma

Chcete vědět, jak hlavní politické strany hodlají reformovat tuzemský penzijní systém a jak jejich plány hodnotí námi oslovení analytici? Přečtěte si to v následujících článcích:  
ČSSD sází na virtuální účty
Reforma penzí podle ČSSD: je to pokrok, ale pomalý

Unie svobody chce kombinovaný systém
Reforma penzí podle US: více nohou, ale jedna zakrnělá

Důchod podle ODS? Kolik si naspoříš.
Reforma penzí podle ODS: nápad dobrý, ale... 

Důchod má být podle KSČM prostředkem státu, který lidem umožní důstojně prožít stáří, proto je nutné zachovat princip solidarity. Dále by měla být odmítnuta kampaň, která prohlašuje, že současný systém je neudržitelný. Naopak, je stabilizovaný na 10 let a za X let je možné usoudit, že na základě růstu produktivity práce a vyšších příjmů je možné do něj odvádět více peněz, píše se v materiálu strany. Největší váha celého systému by tedy podle KSČM měla ležet na prvním, respektive základním pilíři. Ten by měl být schopen zabezpečit člověka i bez doplňkových pilířů tak, aby ve stáří neupadl do chudoby. Čili váha prvního pilíře by se neměla snižovat.
KSČM uznává nutnost parametrických zásahů do systému, ty by ovšem měly být provedeny nejen na principu zásluhovosti, ale i solidarity. Shrnuto - celý systém by měl být průběžný, vícezdrojový, solidární a státem garantovaný.

Cesta k důchodové reformě je pak také v řešení vysoké nezaměstnanosti, protože kvůli té ubývá lidí přispívajících do systému a měly by být hledány i možnosti státních pobídek ke zvrácení nedobrého demografického trendu.
Jestliže bude společnosti bohatší, měli by z toho něco mít i důchodci, tvrdí KSČM. To znamená, že nelze provádět valorizaci důchodů jen podle růstu cen a odrazit se přitom pouze od stanovené hranice nad životním minimem. Valorizace by měla být prováděna i z pohledu růstu mezd, čímž by se měl hlídat poměr průměrného důchodu ke mzdě, aby se "nůžky" stále více nerozevíraly.
Strana dále považuje za nezbytné předložit matematické modely a technické projekty, souběžně s chystaným projektem příspěvkově definovaného systému by měl být vypracován i projekt dávkově definovaného systému.

Varianty zásahů do penzijního systému, jejichž dopady chce strana spočítat

1) Jak se projeví poslední schválené úpravy odvodů do důchodového systému (zvýšení na 28 %, zvýšení odvodů za OSVČ),

2) Podle KSČM lze při předpokládaném 5% růstu mezd ročně očekávat, že systém bude vyrovnaný. Po dobu kolika příštích let by byl důchod zajištěn v následujících podvariantách ve výši:
- 40 % průměrného hrubého výdělku,
- 45 % průměrného hrubého výdělku,
- 50 % průměrného hrubého výdělku,

3) Jak by prodloužilo samofinancovatelnost vyplácení starobních důchodů ze samostatného účtu státního rozpočtu při vyčlenění invalidních a případně pozůstalostních důchodů do jiných systémů a další zrovnoprávnění odvodů OSVČ se zaměstnanci,

4) Jak se projeví nižší porodnost na počtu činných obyvatel při uzákoněném odchodu do důchodu v 63 letech a jak by tento problém bylo možné řešit a nakolik snížením (2/3, 1/3) a dokonce úplným odstraněním nezaměstnanosti,

5) Ve kterém roce by se důchodový systém dostal do deficitu a zda by se měly prostředky vybírané na státní politiku nezaměstnanosti ve výši 1,6 % převést do důchodového fondu,

6) Ve kterém roce by bylo nutné uvažovat s dalším zvýšením odvodu do důchodového fondu např. o 2 % u jednotlivých variant a na jak dlouho by byl fond v rovnováze,

7) Ve kterém roce by bylo nutno zapojit vícezdrojové financování (například který další zdroj zapojit),

8) Jak by se na důchodovém fondu projevila některými politiky navrhovaná úprava, že by se určitá část ze současného odvodu do systému (28 %), např. 5 %, mohla podle individuálního přání převést na osobní účet důchodového připojištění.

Co si myslíte o tomto hrubém nástinu koncepce komunistické strany?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 7. 2004 22:11, Růžička

Požadované údaje už dávno musí být k dispozici na MPSV, pokud tam nejsou, je třeba vzít velký bič a všechny úředníky včele se Škromachem vypráskat až k Vltavě. Pozor ! Škromach i soc. dem. ale asi mají stejný názor, proto se nic důležitého neděje. Ono není kam spěchat, některé problémy se vyřeší samy. Třeba přijde mor na důchodce a problém nebude třeba vůbec řešit.

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 7. 2004 16:08, waylon

Jsou lidé, kteří jsou prostě nepoučitelní...
Stát není řešením problémů, ale jejich tvůrcem.
Zodpovídá každý sám za sebe, pokud to pochopíte, zbavíte se
spousty rádobydiskuzí a rádobyřešení a budete mít čistou
hlavu na to, abyste se věnovali sami sobě(a své penzi)
Protože kdo pořád jen mluví, mlátí prázdnou slámu...

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČSSD sází na virtuální účty

21. 6. 2004 | Vendula Hilkovičová

ČSSD sází na virtuální účty

Mnoho lidí se dnes shodne na tom, že reforma penzijního systému je nutná. Víte ale, jak chtějí tuto věc řešit naši političtí zástupci? Seznámíme vás s konkrétními plány parlamentních... celý článek

Složený úrok, reforma penzí a neznalost matematiky

16. 4. 2004 | Miroslav Škaloud | 2 komentáře

Složený úrok, reforma penzí a neznalost matematiky

V reakci na včerejší článek Jiřího Hofmana, náměstka ministra práce a sociálních věcí, senátor Miroslav Škaloud tvrdí, že ministři současné vlády postrádají ekonomické i matematické... celý článek

Pověry o důchodové reformě

15. 4. 2004 | redakce Peníze.CZ

Pověry o důchodové reformě

Důchody jsou stejně drahé, ať jsou hrazeny systémem průběžným, nebo fondovým. Přechod na povinné spoření nejsme schopni zaplatit, nejschůdnější je pro nás reforma na systém fiktivních... celý článek

Jaká bude cena důchodu

4. 3. 2004 | Josef Lukášek, Kateřina Havlíčková

Jaká bude cena důchodu

Vláda chystá důchodovou reformu. Ale než rozhodneme, který systém zvolit, měli bychom porovnat efektivitu každého z nich. Kolik tedy "zaplatíme" za důchod?

Penzijní fondy: naši atraktivitu má v rukou stát

30. 1. 2004 | Simona Ely Plischke

Penzijní fondy: naši atraktivitu má v rukou stát

Penzijní fondy mohou nově investovat do kvalitních zahraničních cenných papírů, jakou strategii tedy pro letošní rok zvolily? A jak se pokusí změnit současnou situaci, kdy lidé do penzijního... celý článek

Partners Financial Services