Wi-fi v metru končí, rychlá data pokryjí víc úseků

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 3. 8. 2020
Wi-fi v metru končí, rychlá data pokryjí víc úseků

Zdroj: DPP

Signál vysokorychlostní sítě LTE je nově také ve stanicích metra Českomoravská a Hradčanská včetně přilehlých tunelů. V srpnu se přidají ještě Dejvická, Karlovo náměstí a Můstek na lince B.

Díky tomu budou mobilní a datové služby fungovat nepřerušovaně v celém úseku linky A od Nemocnice Motol až po Muzeum. Pochlubil se tím pražský dopravní podnik společně s operátory a společností CETIN.

Zatím nejrozsáhlejší pokrytí má linka C – jde o dvanáct stanic včetně tunelů od Nádraží Holešovice do Roztyl. Na lince B jsou pokryty úseky Florenc – Českomoravská (pět stanic) a Smíchovské nádraží – Anděl (dvě stanice).

V září přibude LTE signál ve stanicích Chodov, Opatov a Háje. Během posledního čtvrtletí letošního roku mají následovat Národní třída, Náměstí Republiky, Náměstí Míru a další dvě stanice v Praze 3 nebo Praze 5 v závislosti na zahájení prací na modernizaci stanice Jiřího z Poděbrad.

„Do konce letošního roku by tak měla vysokorychlostní síť LTE fungovat v metru v celém širším centru Prahy. Na příští rok zbyde pokrýt 22 stanic a přilehlých tunelů pražského metra,“ říká šéf dopravního podniku Petr Witowski.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Současně však skončí pilotní provoz vlastní wi-fi. „Chceme ve spolupráci s operátory rozšiřovat do celé sítě pražského metra nejmodernější technologie, což je v tuto chvíli vysokorychlostní síť LTE, v budoucnu pak i 5G. Nechceme podporovat dvoukolejnost a zbytečně vynakládat další prostředky na budování a provozování paralelního systému, který nikdy nemůže poskytnout takovou rychlost, kvalitu a stabilitu signálu jako síť LTE,“ vysvětluje Witowski.

„Náklady dopravního podniku na vybudování vlastní sítě wi-fi ve stanicích metra, bez pokrytí tunelů, by se pohybovaly ve stovkách milionů korun, další desítky milionů ročně by nás stál provoz a údržba celého systému,“ upřesňuje. „Tyto prostředky jsme ušetřili, když jsme se rozhodli pokrýt metro sítí LTE. O její instalaci, provoz a údržbu se stará konsorcium operátorů a společnost CETIN. Pro představu: pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi metra sítí LTE stojí v průměru 10 milionů korun v závislosti na jeho délce,“ dodává.

Wi-fi signál byl dostupný v osmi stanicích metra: na lince A na Muzeu, na lince B na Florenci, Náměstí Republiky a Smíchovském nádraží a na lince C na Florenci, Hlavním nádraží, Muzeu a na Pražského povstání. Všechny tyto stanice, vyjma Náměstí Republiky, už v současnosti pokrývá signál vysokorychlostní sítě LTE – včetně přilehlých tunelů, kam wi-fi síť nedosahovala. Na Náměstí Republiky bude LTE síť k dispozici na podzim letošního roku.

Rychlík
Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Partners Financial Services