Z registru dlužníků vás musí vymazat, rozhodl úřad

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 13. 10. 2013 | 23 komentářů
Registry dlužníků v Česku mohou vést údaje o dlužnících jen s jejich souhlasem. Každý má přitom právo tento svůj souhlas, který dal v momentě podpisu smlouvy, kdykoliv odvolat. Rozhodl tak Úřad pro ochranu osobních údajů, který řešil několik stížností na sdružení Solus.
Z registru dlužníků vás musí vymazat, rozhodl úřad

„Úřad jak v kontrolním, tak ve správním řízení dospěl k závěru, že provoz a zpracování osobních údajů v dlužnických registrech v České republice nejsou upraveny žádným zákonem. Proto mohou obsahovat osobní údaje klientů (dlužníků) pouze s jejich souhlasem podle zákona," uvedla k rozhodnutí Hana Štěpánková, mluvčí úřadu.

On-line deníku Aktuálně.cz dále potvrdila, že úřad udělil sdružení Solus pokutu ve výši 20 tisíc, která je již pravomocná.

Sdružení Solus s rozhodnutím úřadu nesouhlasí. "Rozhodnutí nerespektuje evropské právní normy ani doporučení Světové banky či OECD. Sdružení Solus jej považuje za věcně nesprávné a nezákonné, a v nejbližších dnech proto podá proti tomuto rozhodnutí správní žalobu, stejně jako již podalo správní žalobu proti závěrům z kontroly, která pokutě předcházela," řekl online deníku Aktuálně.cz mluvčí Solusu Miroslav Beneš.

"Oprávněnost nakládání s osobními údaji byla v uplynulých více než deseti letech průběžně konzultována jak s Ministerstvem vnitra (které je gestorem Zákona o ochraně osobních údajů), tak i s Úřadem pro ochranu osobních údajů. Ke změně názoru a popření dřívějších vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů došlo teprve přibližně před rokem," dodal Beneš.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 10. 2013 20:25, Gabriela žofčinová

Dobrý den chtěla bych se zeptat kam se mám obrátit když si chci podat žádost o výmaz ze solusu?Děkuji za odpověd Gabriela

+58
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 9. 2014 20:56, Sandra

Jirko máte pravdu... S www.resimeregistry.cz mám také velice dobré zkušenosti řešili jsme se známou ve stejnou dobu ten samý problém SOLUS!! Našli jsme resimeregistry a rozhodli se to zkusit. Zaměsnanci na nás byli vážně milí a vstřícní k našim problémům. Vše jsme po telefonu prodiskutovali a pak už jsme jen čekaly na sms. Je skvělé že poskytují i garanci peněz když nedokáží vyřešit váš případ ale v těch našich excelovali a dostali jsme se z registru obě dvě. Já teda určitě doporučuju všem.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Registry dlužníků: Máte se čeho bát?

3. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Registry dlužníků: Máte se čeho bát?

Nestihli jste zaplatit splátku za auto? Máte problém s včasným splacením účtů za telefon nebo energie? Pak je téměř jisté, že figurujete v některém registru dlužníků. Přečtěte si, kvůli... celý článek

Nákup nemovitosti od zadluženého vlastníka může být supervýhodný. Není však bez rizik

5. 10. 2011 | Daniel Kotula | 5 komentářů

Nákup nemovitosti od zadluženého vlastníka může být supervýhodný. Není však bez rizik

Chcete nakoupit nemovitost za výhodnou cenu. Ať už k vlastnímu bydlení, nebo jako investici. Jsou lidé, kteří se jí chtějí zbavit a potřebují rychle peníze, například na úhradu dluhů.... celý článek

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

13. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

Exekuce. Damoklův meč, který se vznáší nad každým, kdo včas nevyrovnal své účty. Někdo před ním kličkuje. Další odevzdaně čeká, až mu setne hlavu. A jiný zatím žije ve sladké nevědomosti.... celý článek

Kupte si „ministerskou“ webovou adresu – košer to není, ale sypat to může!

26. 4. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Kupte si „ministerskou“ webovou adresu – košer to není, ale sypat to může!

Bezešvé kalhotky brazilky? Výdělek 20 000 Kč? Bazénové protiproudy? To vše se inzeruje na www.ministerstvoskolstvi.cz. S ministerstvem nemá web nic společného – až na „klamavou adresu“.... celý článek

Do registru dlužníků vás dostane i přečerpaný kontokorent

11. 4. 2011 | Petra Dusová | 5 komentářů

Do registru dlužníků vás dostane i přečerpaný kontokorent

Dluhy jsou dneska prostě v módě. A tak se není čemu divit, že se roztrhl pytel s nejrůznějšími registry dlužníků a neplatičů. K čemu slouží a jaké sbírají informace?

Partners Financial Services