Z děcáku rovnou do péče exekutora. Kvůli nezaplaceným popelnicím!

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 30. 7. 2012 | 13 komentářů
Z dětského domova odcházejí s batůžkem až po okraj naplněným dluhy. „Vděčí“ za ně rodičům, kteří za ně nezaplatili popelnice. A absurdnímu paskvilu v zákoně. Dospělý život tak startují „v péči“ exekutora. Po letech konečně svítá naděje, že se to změní.
Z děcáku rovnou do péče exekutora. Kvůli nezaplaceným popelnicím!

Když Josef v osmnácti letech opouštěl dětský domov v Kašperských horách, uvítalo ho v „dospělém světě“ tvrdé setkání s realitou. „Přišel dopis, ve kterém stálo, že dluží za několik let za popelnice v místě svého trvalého bydliště. Situace byla naprosto absurdní, protože v tom domě nikdy nebydlel. Žila tam pouze jeho matka – a tak úřady automaticky odvodily, že tam bydlí i Pepa. Ten dům je navíc dávno zbouraný a neexistuje,“ popisuje ředitelka Dětského domova v Kašperských horách Marie Kučerová. Celý případ začala okamžitě řešit. Když úřadu doložila absurditu celé situace a všechny skutečnosti, dluh byl stornován. Díky včasnému zásahu ředitelky vyvázl Josef ze spárů exekuce bez následků. Jiné děti ovšem stejné štěstí nemají – zejména ty, které s rodiči nějaký čas žili. „Je to skutečně velký problém českých zákonů, který dětem může vstup do dospělého života neskutečně zkomplikovat.“ říká ředitelka občanského sdružení Spolu dětem Naďa Dittmannová. Částky, které si po dosažení plnoletosti dítěte exekutoři účtují, totiž běžně dosahují i desetitisíců.

Dluh splácí z invalidního důchodu

Alespoň dva podobné případy každoročně řeší také ombudsman. Zabýval se například případem klientky pobytového zařízení pro dospělé, která téměř celý život strávila mimo místo svého trvalého pobytu. „Ve dvou letech byla odebrána matce, která se o ni nestarala. Následně pobývala v dětském domově a kvůli vážným zdravotním problémům i ve zdravotnických zařízeních. Nyní čelí exekuci za nezaplacený komunální odpad za dva roky, kdy pobývala v zařízení, byla nezletilá a matka za ni neplatila a ani ji později neinformovala o upomínkách. Bude nyní muset exekuci zaplatit ze svého invalidního důchodu,“ popisuje mluvčí veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského Iva Hrazdílková.

Totéž se týká dětí, které se dostanou do pěstounské péče. Není výjimkou, že exekutor začne tisícový nebo desetitisícový dluh vymáhat po jejich pěstounech – kteří obvykle v obavě z problémů raději zaplatí.

Ombudsman upozorňuje na vadný zákon řadu let

Jádro pudla vězí v nesmyslném zákoně o místních poplatcích. Ten totiž nerozlišuje, zda si dluh způsobil sám mladý člověk, nebo ho nasekali jeho rodiče. „Zákon předpokládá, že rodiče za děti platí, ale neřeší situace, kdy tomu tak není. Děti tak jsou po dosažení zletilosti fakticky ‚trestány‘ za něco, co samy nemohly ovlivnit. Ve svých zprávách o činnosti za roky 2008 a 2009 proto ombudsman doporučoval Poslanecké sněmovně, aby požádala vládu o předložení novely zákona o místních poplatcích, která by zakotvila zákonné ručení osob povinných výživou k nezletilým poplatníkům místního poplatku za komunální odpad. Ale neuspěl,“ říká mluvčí veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková.

Zákon o místních poplatcích označuje za poplatníka každou fyzickou osobu, která má v obci trvalý pobyt. Vyhlášky obcí obvykle v tomto smyslu zákon „opsaly“ nebo na něj odkazují. „I nezletilí tedy jsou poplatníky v místě trvalého pobytu, přestože se tam nezdržují a žijí v dětském domově či jiném zařízení. Ze strany úřadů, které nezaplacený poplatek vymáhají, se tedy nejedná o nesprávný či nezákonný úřední postup,“ dodává ombudsmanova mluvčí. Do konce roku 2010 zákon umožňoval individuální prominutí místního poplatku z důvodu tvrdosti. Jenže v lednu 2011 nabyl účinnosti nový daňový řád a novela zákona o místních poplatcích, podle které možnost prominutí závisí na obci. „Pokud obec ve své obecně závazné vyhlášce možnost prominutí (a obecné podmínky prominutí) nezakotví, nelze prominutí momentálně dosáhnout,“ říká Iva Hrazdílková.

Obce tedy možnosti, jak podobným případům předejít, mají. Zdaleka ne všechny jich však využívají. „Například nemusejí stanovit poplatkovou povinnost pro děti do určitého věku, mohou nezletilce osvobodit nebo jim poskytnout úlevu na poplatku,“ vyjmenoval mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Pomůže přijatá novela? Ne všem vždy, ne vždy

Částečná změna neudržitelné situace nastala teprve nedávno. Na začátku července vstoupila v platnost novela, která zavádí společnou odpovědnost nezletilého poplatníka i jeho zákonného zástupce za zaplacení místního poplatku. Vztahuje se však až na poplatkové povinnosti za kalendářní rok 2013.

Nový paragraf v zákoně o místních poplatcích

§ 12

(1) Je-li poplatník v době vzniku povinnosti zaplatit poplatek nezletilý, odpovídají za zaplacení poplatku tento poplatník a jeho zákonný zástupce společně a nerozdílně; zákonný zástupce má v takovém případě stejné procesní postavení jako poplatník.

(2) Nezaplatí-li poplatek poplatník nebo jeho zákonný zástupce, vyměří obecní úřad poplatek jednomu z nich.

„Tato úprava je hospodárnější a zaručuje větší jistotu konečného vybrání místního poplatku. Institut společné a nerozdílné odpovědnosti umožňuje obecnímu úřadu vyměřit poplatek buď nezletilému, nebo jeho zákonnému zástupci, v praxi pak zejména tomu, u koho je vyšší pravděpodobnost skutečné úhrady,“ komentuje mluvčí ministerstva financí.

Z pohledu státu úprava hospodárnější jistě je, nevinné děti však před dluhy rodičů neuchrání.

Anketa

Jak se vám pozdává výše poplatků ve vaší obci?

„Dítě dostává při odchodu z domova maximálně patnáct tisíc – buď jako hotovost, která je určená třeba na první nájem či kauci za byt, nebo ve formě nějakého vybavení. Nic víc obvykle nemá. Tisícové či dokonce desetitisícové dluhy mu vstup do života hodně ztěžují,míní Naďa Dittmannová ze sdružení Spolu dětem.

Jednoznačné řešení na obzoru?

Vypadá to ale, že se blýská na lepší časy. Zákonodárci se konečně rozhoupali a pochopili, že je třeba problém dlužníků bez vlastního přičinění, kteří opouštějí dětské domovy, jednoznačně vyřešit. Ministerstvo financí proto předložilo vládě další novelu zákona o místních poplatcích. Obsahuje jednoduchou úpravu, která měla být přijata už dávno. „Návrh už byl projednán vládou a předán k projednání poslancům. Obsahuje ustanovení osvobozující ze zákona fyzické osoby, které jsou na základě rozhodnutí soudu umístěny v zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy nebo v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc,“ potvrdil nám mluvčí ministerstva financí Ležatka. Novela by podle něj mohla nabýt účinnosti už v červenci 2013.

Pokud sněmovna návrh schválí, mají děti z dětských domovů alespoň do budoucna naději, že budou moci začínat svůj dospělý život od nuly. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 7. 2012 11:29, Vera

V Praze to funguje tak, že za popelnice platí dům a ten pak rozpočítá roční náklady na odvoz odpadu na bytové jednotky podle osob, které tam fyzicky bydlí,bez ohledu na jejich trvalé bydliště. Takže v jiných městech platí podle trvalého pobytu, takže někteří lidé platí vlastně dvakrát.... není to bordel? Proč se nesjednotí systém? Jen další vychcanost státu, který opět vyzrál nad svými občany :-)

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neplatí alimenty? Jaké máte zbraně

18. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 42 komentářů

Neplatí alimenty? Jaké máte zbraně

Když dítě zůstane žít jen s jedním z rodičů, druhý rodič musí na jeho výživu přispívat. Musí – ale často nepřispívá. Výsledek? Přibývá dětí, které kvůli nezodpovědnosti jednoho z rodičů... celý článek

Hledáte nové zaměstnání? Staňte se profesionálním rodičem

9. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Hledáte nové zaměstnání? Staňte se profesionálním rodičem

Přemýšlíte o změně práce? Co takhle stát se rodičem z povolání? Příští rok má na seznam profesí přibýt nová kolonka: profesionální pěstoun. Člověk, kterého bude stát platit za to, že... celý článek

Děti bez vlastní rodiny pomoc státu potřebují

22. 4. 2005 | Kateřina Havlíčková | 2 komentáře

Děti bez vlastní rodiny pomoc státu potřebují

Tam, kde chybí láska, péče a starostlivost rodičů k dětem, musí nastoupit stát. A to jak s pomocí dětem, tak s represí vůči rodičům, kteří neplní své povinnosti. Jak financovat výchovu... celý článek

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

27. 2. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak zvládnout péči o nechtěné děti

Stát finančně podporuje ty, kteří se rozhodli pečovat o opuštěné děti. Jaké příspěvky poskytuje a za jakých podmínek je možné je čerpat?

Také vyhazujete tisícikoruny do popelnic?

10. 1. 2002 | Petr Fejtek

Také vyhazujete tisícikoruny do popelnic?

Patříte také mezi tyto pitomce? Plačte, ale stydět se nemusíte. Hlupáků je u nás totiž většina. Jen málokdo umí počítat a i kdo zvládá procenta, nechápe souvislosti.

Partners Financial Services