Tomu se radši vyhněte. Nová kalkulačka poradí s dluhopisy

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 24. 1. 2020 | 3 komentáře

Zájemci o investice do firemních dluhopisů dostanou nástroj na vyhodnocování rizik. Spolu s odbornou veřejností ho chystá ministerstvo financí. To pro zájemce o firemní dluhopisy připravuje speciální kalkulačku, která po zadání patřičných dat, spočte rating a dá základní doporučení, o jak (ne)bezpečnou investici jde.

Kalkulačka nebude fungovat tak, že do ní zájemce zadá jenom jméno firmy, jejíž dluhopisy chce koupit, a hned dostane výsledek. Všechna vstupní data – třeba zda firma zveřejňuje výsledky hospodaření, jaké má tržby nebo dluhy – si investor musí sehnat sám. Kalkulačka se ptá třeba i na to, jak je firma stará, zda je znám její vlastník nebo kdo emisi dluhopisů prodává.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Po zadání všech dat kalkulačka vydá dluhopisu rating. Podle počtu získaných bodů se zařadí do jedné z pěti kategorií, od poměrně konzervativní investice s malým rizikem po velmi rizikovou investici.

Kalkulačka má sloužit jako orientační pomůcka hlavně u těch firem, které nemají rating od specializovaných ratingových firem.

Ministerstvo zároveň s kalkulačkou chystá i návody, jak s ní pracovat a jak se dostat k datům, která jsou pro výpočet ratingu důležitá.

Pro základní orientaci sestavilo i desatero varovných signálů investování do korporátních dluhopisů. To začíná silně negativními zprávami o firmě v médiích a končí tím, že výrok auditora k hospodaření společnosti není bez výhrad.

„Účelem je poskytnout retailovým investorům, kteří nejsou příliš zkušení v podobné formě investování, jednoduchý a rychlý nástroj pro počáteční posouzení dluhopisů,“ vysvětluje ministerstvo chystané materiály.

Desatero varovných signálů.

S přípravou úřad začal už v loňském roce, kdy zveřejnil první pracovní verzi Scorecardu korporátních dluhopisů. Nyní ministerstvo zveřejnilo aktualizovaný materiál poté, co vypořádalo první vlnu připomínky a vyzvalo veřejnost k dalšímu kolu připomínek. Ty lze posílat do konce března.

Investice do firemních dluhopisů lákají na výnosy, které lidé v bankách běžně nedostanou. Proto jsou lákavé. Často ale jde o nabídku, nad kterou nikdo pořádně nedohlíží a tak se běžně stávám že lidé o své investované peníze přijdou. Právě kvůli tomu se ministerstvo financí na tento trh zaměřilo.

„Ministerstvo odvedlo kus práce. K dokumentu máme jen jednu drobnou připomínku týkající se povinnosti uveřejňovat výkazy. Pro úplnost bychom specifikovali termíny, do kdy musí subjekty výkazy na rejstříkový soud zaslat. Může se jednat o záležitost až několika měsíců, tak abychom se vyvarovali zbytečným nedorozuměním,“ říká Eliška Skřivanová z webu Rizikovedluhopisy.cz.

Čtěte víc: Firmy si jdou pro vaše úspory. Za svůdným výnosem číhá riziko

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Partners Financial Services