Investice do komodit: Vítězové a poražení roku. Co čekat letos?

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 4. 2. 2020 | 1 komentář
Loni nejvíc zdražily palladium a palmový olej. Naopak výrazně zlevnil plyn a uhlí. Komodity jsou v průměru stále velmi levné.
Investice do komodit: Vítězové a poražení roku. Co čekat letos?

Hodnota indexu Dow Jones Commodity, sestaveného z 28 likvidních burzovně obchodovaných komoditních kontraktů, stoupla v roce 2019 o deset procent.

Přesto je na grafu historického vývoje názorně vidět, že z dlouhodobé perspektivy jsou ceny komodit v průměru nadále relativně nízké.

Od svého minima z roku 2016 sice hodnota komoditního indexu stoupla o dvacet procent, ale stále je hluboko pod průměrem posledních patnácti let a na nižší úrovni než v letech 2005 až 2015.

Za růstem hodnoty indexu DJ Commodity stojí zejména ropa, jejíž cena v uplynulém roce stoupla o více než 30 procent. Výrazně podražily také drahé kovy, v průměru rostly i ceny zemědělských komodit.

Naopak s výjimkou ropy zlevnily ostatní energetické komodity (uhlí, plyn, uran, elektřina). A klesly také ceny některých průmyslových kovů (zinek, cín, olovo, hliník).

Změna ceny vybraných komodit v roce 2019

KomoditaRok 20193 roky5 let
Energetické komodity
Ropa WTI33 %15 %15 %
Uran-13 %22 %-30 %
Zemní plyn-26 %-42 %-25 %
Uhlí-39 %-22 %-6 %
Drahé kovy
Paladium53 %186 %144 %
Platina21 %7 %-20 %
Zlato18 %32 %28 %
Stříbro15 %12 %14 %
Průmyslové kovy
Železná ruda32 %15 %33 %
Nikl32 %39 %-6 %
Měď3 %11 %-2 %
Hliník-2 %6 %-3 %
Olovo-4 %-4 %4 %
Zinek-9 %-11 %6 %
Cín-14 %-20 %-14 %
Zemědělské komodity
Palmový olej52 %-6 %34 %
Mléko40 %11 %21 %
Rýže30 %40 %15 %
Káva27 %-5 %-22 %
Dřevo22 %28 %22 %
Vepřové maso16 %8 %-12 %
Řepka13 %1 %17 %
Cukr12 %-31 %-8 %
Pšenice11 %37 %-5 %
Sója7 %-5 %-7 %
Oves6 %28 %-4 %
Kukuřice3 %10 %-2 %
Kakao3 %5 %-8 %
Hovězí maso0 %5 %-25 %
Hovězí na výkrm-3 %12 %-34 %
Bavlna-4 %-2 %15 %
Pomerančový koncentrát-22 %-51 %-32 %
Zdroj dat: Finanzen.net. Hodnoty jsou v amerických dolarech k 31. 12. 2019.

Zlato na vzestupu

Po šesti letech „nudy“ se zlato v uplynulém roce zase trochu utrhlo ze řetězu. V roce 2019 rostly obecně ceny všech drahých kovů.

Cena zlata v dolarech stoupla o 18 procent a přehoupla se přes hranici 1500 dolarů za unci. A dál rostla i letos v lednu.

Cena zlata

Zdroj: peníze.cz

Už loni v létě jsem psal, co stojí za růstem ceny zlata. Výrazně se zvedly nákupy ze strany centrálních bank. Stoupla také poptávka ze strany spekulantů.

Nicméně na trhu stále panuje převis nabídky nad poptávkou, globální produkce zlata je nadále vyšší než jeho spotřeba. Takže stávající růst ceny má spekulativní charakter. Stojí na očekávání, že poroste poptávka po zlatu (nákupy centrálních bank, investorů, průmyslová spotřeba atd.)

Aktuálně pak růst ceny zlata umocňuje také panika kolem koronaviru. U nás to zatím v podstatě nijak nepociťujeme, ale čínská ekonomika je momentálně trochu paralyzovaná a strach se velmi rychle šíří i do dalších regionů. Vyvstávají pochopitelně i obavy, jak velký dopad bude mít epidemie na globální ekonomiku. Strach se projevuje na finančních trzích – klesají hodnoty akcií v Asii a roste cena zlata.

Zemědělské komodity pátým rokem velmi levné

Hodnota indexu S&P GSCI Agriculture v roce 2019 stoupla o šest procent. I tady ale na grafu krásně vidíme, že z dlouhodobé perspektivy jsou ceny zemědělských komodit v průměru stále velmi nízké a hluboko pod průměrem posledních patnácti let.

Jejich ceny určuje primárně strana nabídky. Posledních pět let byla úroda v globálním měřítku velmi dobrá. To udržuje ceny zemědělských plodin nízko.

Pokud však nějaký rok počasí nebude zemědělcům přát a úroda hlavních plodin celosvětově utrpí, pak ceny vystřelí nahoru. Zatím se tak v posledních letech naštěstí dělo jen lokálně nebo jen u jedné či dvou plodin, nikoliv plošně.

Citlivost cen na vrtochy počasí si můžeme názorně ukázat na kávě. Největším producentem kávy je Brazílie, kde se vypěstuje zhruba 30 procent světové produkce kávy. Dalších zhruba 20 procent kávy pochází z Vietnamu. Když v některé z těchto zemí v nevhodnou dobu zavládnou deště či sucho a postihne to úrodu kávy, cena kolikrát vyletí na dvojnásobek.

Také v uplynulém roce cena kávy stoupla vlivem trochu horší úrody v Brazílii. Nyní ale Brazílie hlásí velmi příznivé podmínky a odhaduje se, že letošní produkce bude až o 20 procent vyšší než loňská, takže cena kávy na burze v lednu zase prudce spadla dolů.

Ceny kávy

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Co očekávat od roku 2020?

Je takřka nemožné předem odhadovat budoucí cenový vývoj burzovně obchodovaných komodit. Jak už jsem napsal, u zemědělských plodin vývoj cen do značné míry závisí na počasí. A to nedovedeme pořádně předpovídat ani na pár dnů, natož na celý rok. Požáry, sucho, povodně, mrazy, vytrvalé deště – to vše dovede zničit úrodu. Přejme si, ať se tak nestane a dobrá úroda udržuje ceny nízko.

U ropy bude záležet na celkovém stavu globální ekonomiky, ale ještě více pak cenu ropy ovlivňuje OPEC a jeho omezování či uvolňování produkce. A pak do toho přijde nějaká havárie či bomba v Perském zálivu a všechno je zase jinak.

Můžeme jen konstatovat, že cena ropy má za předpokladu omezování těžby potenciál růst klidně až na 70 dolarů za barel a v případě války v Perském zálivu klidně i přes 100 dolarů. Na druhou stranu: pokud Rusko a arabské země nebudou omezovat těžbu, klidně by cena ropy mohla zase spadnout i pod 40 dolarů za barel. Vše je otevřené. Od ceny ropy se pak pochopitelně budou vyvíjet i ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích.

Cena ropy (WTI)

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Pokud jde o zlato, s jeho cenou dovedou relativně snadno manipulovat velké banky a hedgeové fondy. Když budou chtít, může cena vyletět třeba až na 2000 dolarů za unci, ale taky klidně spadnout zpátky pod 1200 dolarů.

Prozatím se zdá, že poptávka po zlatu nadále roste a že by i rok 2020 mohl být pro zlato příznivý. Ale to se opravdu může velmi rychle změnit. Kolikrát stačí jedna velká prodejní objednávka ze strany nějakého hedge fondu, aby se strhla lavina výprodejů.

Každopádně pokud se nálada na trhu se zlatem dramaticky nezmění a cena se přinejmenším udrží někde nad 1500 dolary za unci, mělo by to mít pozitivní dopad na akcie těžařů zlata, kteří se po letech zase dostávají do zisku. Tyto akcie patřily v roce 2019 k nejvýnosnějším investicím – jejich ceny v průměru rostly o 40 až 50 procent.

O autorovi

Jan Traxler

Jan Traxler je privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment ManagementPatří k předním českým expertům v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Preferuje investice, které generují stabilní výnosy. Publikuje pravidelně v řadě médií zaměřených na finance a investování. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz. Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

19. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Další zdražení čokolády? Cena kakaa prudce vzrostla

Cena kakaa na komoditní burze výrazně rostla už loni, letos se ale stihla už zdvojnásobit. Z cen okolo 2000 dolarů za tunu se vyšplhala až na více než 8000 dolarů.

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

15. 1. 2024 | Jan Traxler | 1 komentář

Nejlepší a nejhorší podílové fondy roku 2023. Známe výsledky

Nejúspěšnější retailový fond v České republice vydělal v uplynulém roce 53 %, naopak nejméně úspěšný prodělal 24 %. Projděte si výsledky rozdělené na akciové, dluhopisové, komoditní,... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services