Zdanění jen na oko

Milan K. Osvaag | rubrika: Daně | 7. 5. 2007
Zdanění jen na oko
Pokud projde návrh vládní daňové reformy, budou muset obce platit daň z prodeje akcií, které kdysi dostaly od státu. O peníze sice nepřijdou, protože daň zůstane v jejich rozpočtu, ale vzroste byrokracie spojená s vykazováním a sledováním těchto příjmů.

Na řadu obcí a měst, které vlastní akcie a chtěly by je prodat, by mohly čekat v budoucnu administrativní i finanční problémy. Vláda v návrhu daňové reformy počítá se zavedením zdanění výnosů z prodeje cenných papírů, které vlastník držel déle než šest měsíců. Zatím jsou tyto výnosy od daně osvobozené. Pokud navržená reforma projde parlamentem, musely by města a obce při prodeji svých akciových podílů daň zaplatit stejně jako ostatní držitelé cenných papírů.

Tato daň zůstává podle platných pravidel pro rozdělování daňových výnosů v obecním či krajském rozpočtu. Ve skutečnosti by tak města zaplatila daň samy sobě. Sice by tak na transakci netratila, nicméně úředníkům přibude v souvislosti s vykazování výnosů a následně i daní další práce. Navíc reálně hrozí, že vidina placení daní z prodeje akcií přiměje jejich držitele, aby se jich zbavili dříve, než by novela začala platit. To by mohlo snížit hodnotu akcií, které kromě obcí vlastní i jiné subjekty, a obce respektive jejich obyvatele by tak v podstatě o něco zchudli. Řada z obcí má totiž v akciích mnoha distribučních, vodárenských, těžebních, teplárenských a dalších společností uložen svůj kapitál.

Ruce si tak mohou mnout ty obce, které se už dříve akciových podílů zbavily. "Budeme si teď moci dovolit velké investice. Kromě dotací totiž použijeme peníze za akcie, které jsme dříve dostali od státu a pak je prodali. Peníze jsme uložili jako poklad do banky," prohlašoval hrdě po schválení rozpočtu na letošní rok starosta Března u Chomutova Zděnek Valenta. Obec vybere z tohoto "pokladu" na zlepšení života svých obyvatel přes třicet milionů korun. Stejně jako další obce dostalo Březno od státu akcie nedaleké důlní firmy. Zastupitelé ale před ponecháním akcií dali přednost hotovým penězům. Pokud se opravdu budou realizovat daňové změny podle scénáře ministerstva financí, ukáže se, že bývalí zastupitelé obce se sedmi sty obyvateli byli prozíravější, než se jim původně zdálo.

Náměstkyně ministra financí Dana Trezziová ovšem namítá, že obce nemusí mít strach, že by kvůli daňové změně u prodeje cenných papírů přišly o peníze. "Podle zákona o rozpočtovém určení výnosu daní jsou obec i kraj příjemcem daně z kapitálových výnosů. Pokud tedy obec prodá akcie, pak příjem z nich uvede sice v daňovém přiznání, k reálnému zdanění daných příjmů ale nikdy nedojde," vysvětluje náměstkyně. Především jihomoravští starostové ministerstvu proto vyčítají, že změny přinesou jen další zbytečnou byrokracii.

"Obecně se mi jeví daň z cenných papírů vlastněných obcí jako anachronismus, není jasné k čemu by měla sloužit. Zvlášť, když budou obce dál osvobozeny například od daně z nemovitostí, které vlastní na svém území, nebo z darů," říká náměstek primátora Mostu Luboš Pitín. I on přiznává, že pokud se bude jednat o příjem obce, která cenné papíry vlastní, tak to žádný vliv na její rozpočet mít nebude, podobně jako u daně z příjmů obce.

Existuje nicméně možnost, že by obec nakonec o svou vlastní daň přece jen přišla. A to v případě, že by zapomněla uvést příjem z prodeje cenných papírů do daňového přiznání. "Správce daně by daň doměřil. Ale takto stanovená daň už není příjmem obecních či krajských rozpočtů, ale jde přímo do rozpočtu státního," vysvětluje Dana Trezziová.

Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše
Hrozí vám exekuce? Nebo už vám dokonce exekutor stojí v kuchyni? Přečtěte si, co vám smí a nesmí zabavit. Že dlužník nejste vy? Nevadí, exekutor může sebrat i cizí věci. Chcete vědět, proč tomu tak je a jaká práva máte? Připravili jsme pro vás nový seriál, v jehož rámci vám nabízíme právní i praktické rady jak se zachovat v případě, kdy vám hrozí exekuce nebo již dokonce máte s exekutorem co do činění. Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše.

Co by měly obce udělat s akciemi, pokud by prošla navržená daňová reforma?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?

24. 4. 2007 | Milan K. Osvaag

Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?

Snížení sazby daně z příjmů na jednotných 15 % by znamenalo sice nižší daň, ale také nižší daňové odpočty. To pocítí hlavně ti, kteří využívají daňových úlev na úvěry na bydlení, životní... celý článek

Přehled na sociální pojištění: minimální zálohy opět dražší

23. 4. 2007 | Simona Ely Plischke

Přehled na sociální pojištění: minimální zálohy opět dražší

Podáváte Přehled pro správu sociálního zabezpečení? Pozor, čas již máte jen do konce měsíce. Kolik letos činí minimální zálohy? Kdo může uplatnit status vedlejší OSVČ? Jak Přehled podat... celý článek

Co píší jinde: Rovná daň a její budoucnost ve východní Evropě

7. 2. 2007 | redakce Peníze.CZ

 Co píší jinde: Rovná daň a její budoucnost ve východní Evropě

Zastánci nízké, rovné sazby daně, kterou střední a východní Evropa zavádí s nadšením, tvrdí, že daň hraje ústřední roli v ekonomickém úspěchu regionu. Důkazy pro toto tvrzení jsou však... celý článek

Zákonné ručení aneb když po vás finanční úřad chce cizí daň

5. 2. 2007 | Marek Zajíček | 1 komentář

Zákonné ručení aneb když po vás finanční úřad chce cizí daň

Víte, že můžete bez svého souhlasu či vědomí ručit za daňový nedoplatek někoho jiného? Že po vás finanční úřad může ze zákona požadovat zaplacení cizí daně a tuto daň na vás také vymáhat... celý článek

Nižší daně přinášejí vyšší příjmy do státní kasy

8. 12. 2006 | Kateřina Boušová

Nižší daně přinášejí vyšší příjmy do státní kasy

Připadá vám to jako nesmysl? Podle analýzy KPMG International se snižování daní, konkrétně daně z příjmu právnických osob, vládám vyplácí. Nižší daňová zátěž totiž do země láká více... celý článek

Partners Financial Services