Komodity: zemědělský sektor je zajímavou příležitostí k investicím

Robert Šíbl | rubrika: Investiční produkty | 26. 4. 2007
Komodity: zemědělský sektor je zajímavou příležitostí k investicím
V uplynulém měsíci se ropa stala hlavním aktérem na komoditních trzích. Růst politických rizik podpořený napjetím mezi Íránem a Velkou Británií zvedl cenu ropy až k 69 dolarům za barel. Zdražil zemní plyn i kovy. Také ceny zemědělských plodin míří vzhůru a poptávka po nich stále roste.

Energetické komodity se stávají v roce 2007 tahounem komoditního indexu Deutsche Bank.

Cenu ropy držela nahoře geopolitická rizika (věznění britských námořníků v Íránu). Velký růst zaznamenala v USA cena benzínu, což bylo ovlivněno nízkými zásobami, silnou poptávkou a každoroční nutností orientace rafinerií na produkci benzínu na začátku motoristické sezóny. Na pohyb ceny benzínu se zpožděním reaguje stejným směrem také cena etanolu.
Prudký růst cen ropy vede analytiky k přehodnocení predikcí pro letošní rok. Ceny ropy v průběhu března dosáhly svých šestiměsíčních maxim, nadále u této komodity zůstává velmi vysoká kolísavost v čase. Spolu s rostoucími cenami roste také rozdíl v cenách americké ropy typu WTI (maxima na 66 dolarech za barel) a ropy typu Brent (až 69 dolarů za barel), která se obchoduje na londýnské burze.
Za minulým růstem ale nestojí jen geopolitická rizika. Také fundamentální faktory se mírně změnily. Minulé poklesy ve třetím kvartále loňského roku a také ty z úvodu roku letošního měly za následek prudký růst poptávky po ropě, která v důsledku tlačila ceny na trzích výše.

Vývoj cen vybraných komodit a indexů
  13. 4. 2007 1 týden 1 měsíc rok 2007 1 rok
Index S&P500 1 452,85 0,63 % 3,56 % 2,44 % 12,70 %
DB Optimum Yield Index 1 221,73 1,32 % 4,25 % 4,39 % 5,61 %
Ropa 68,97 1,07 % 12,83 % 13,33 % -2,27 %
Zemní plyn 7,8 2,55 % 10,14 % 23,85 % 9,33 %
Zlato 685,4 1,66 % 5,12 % 7,43 % 14,90 %
Měď 353,6 4,83 % 26,78 % 22,33 % 36,92 %
Zemědělské plodiny 610,76 1,72 % -4,65 % -6,00 % 2,62 %
Zdroj: Bloomberg, AAM

Zemní plyn letos přidal již téměř 24 % na ceně a v březnu i dubnu se růstový trend nezměnil. Růst na ceně způsobil souběžný růst cen ropy. Teplejší březnové počasí se odrazilo na poptávce. Zdá se, že pokles zásob této komodity je u konce, další tlak na růst cen s sebou přinese až letní sezóna spojená s vyšší poptávkou po energii zásluhou klimatizací.

S penězi místo do banky do sila?
Chcete své peníze zhodnotit a tradiční finanční produkty pro vás nejsou zajímavé? Zkuste komodity. Úspěšně můžete vydělat třeba na pšenici, mléce, mědi, ropě a mnohých dalších komoditách. Ptáte se, jak na to? Navštivte naši univeriztu a přečtěte si tento poradenský text.

Drahé i průmyslové kovy získaly zásluhou růstu cen mědi, niklu i zlata. Díky silnému globálnímu růstu neustává poptávka po průmyslových kovech, i když známky zpomalení se v současnosti objevují především z Číny. Na druhou stranu jsou také omezeny zdroje, což bude činit tlak na budoucí růst cen. Z technického hlediska lze očekávat možnou korekci u hliníku nebo zinku, pokles by měl být ale limitován současnými nízkými zásobami. Zlato by do budoucna mělo těžit z poklesu cen amerického dolaru, ve druhé polovině loňského roku se totiž znovuobnovila historická negativní provázanost zlata a dolaru.

V období minulého měsíce se obrátily směrem dolů ceny zemědělských plodin (zejména kukuřice) poté, co se američtí farmáři rozhodli o zvýšení osevních ploch (díky vysoké ceně). Očekává se, že plochy pro pěstování kukuřice budou letos na 63letém maximu (více se o rozšiřování osevních ploch z důvodů pěstování energetických rostlin dočtete zde: Alternativní energie: špinavé stránky čistých paliv). V květnu budou zveřejněny první odhady zemědělské agentury USDA o objemu produkce, očekávají se maximální hodnoty. Očekává se, že produkce i přes mimořádné zvýšení nebude pokrývat obnovení obvyklých zásob a potřebu pro výrobu etanolu. Stále se domníváme, že zemědělský sektor je zajímavou příležitostí k investicím zejména v souvislosti s trvale rostoucí poptávkou z Asie, kde roste životní úroveň a mění se stravovací návyky.

Autor pracuje jako Portfolio Manager Assistant ve společnosti Atlantik-Kilcullen Asset Management.

Nepřehlédněte nový speciál Jak na opce.
Opce mohou sloužit jak k ryze investičním účelům, tak ke spíše spekulativním obchodům. Investiční seriál Jak na opce vás seznámí nejen se zásadami opčního obchodování a základními definicemi a pravidly, ale na příkladu praktických ukázek vám přiblíží i komplexnější strategie. Zjistíte také, jak se opce využívají při sestavování zajištěného fondu. Nechybí ani nové unikátní kalkulačky.

Investujete do nějakých komodit? Do kterých a jak jste úspěšní? Jaký vývoj očekáváte?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Fond, Index, Indexy, Investice, riziko

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komodity: osvědčují se jako vhodná diverzifikace portofila

29. 3. 2007 | Robert Šíbl

Komodity: osvědčují se jako vhodná diverzifikace portofila

I když většina investorské veřejnosti považuje komoditní trhy za snad nejrizikovější formu investic, když se ke konci února zvýšila pravděpodobnost recese v USA a trh se začal houfně... celý článek

Komodity: ropa se opět ozývá, zlatu vyhovuje slabý dolar a kukuřici globální oteplování

14. 2. 2007 | Robert Šíbl

Komodity: ropa se opět ozývá, zlatu vyhovuje slabý dolar a kukuřici globální oteplování

Na komoditních trzích se v průběhu měsíce ledna děly velmi zajímavé věci. Cena ropy se v posledních čtrnácti dnech vzepjala od svých minim a z 51 dolarů za barel míří k psychologické... celý článek

Komodity: před zimou hlásí pokles

14. 12. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: před zimou hlásí pokles

Pokles zásob ropy a vyšší než obvyklá poptávka v tomto období se podepsaly pod mírným růstem na trhu s ropou. Její cena se bez větších politických rizik a jiných faktorů ovlivňujících... celý článek

Komodity: připravme se na zimu, zásoby klesají

24. 11. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: připravme se na zimu, zásoby klesají

Říjen potvrdil stagnaci ceny na trhu s ropou, která se výrazněji pod 60 USD za barel před zimním obdobím už asi nepodívá. Od počátku uplynulého měsíce získal na ceně zemní plyn, jehož... celý článek

Komodity: OPEC ropu pod 60 dolary za barel nenechá

25. 10. 2006 | Robert Šíbl

Komodity: OPEC ropu pod 60 dolary za barel nenechá

V září se na komoditních trzích projevilo uklidnění geopolitických i jiných rizik na trhu s ropou. Cena klesala, její další pády ovšem již s největší pravděpodobností budou doprovázeny... celý článek

Partners Financial Services