Medici nemusí doplácet daň z povinné práce

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 11. 1. 2021 | 1 komentář
Medici nemusí doplácet daň z povinné práce

Zdroj: Shutterstock

Studenti zdravotnických škol, kterým stát během nouzového stavu uložil pracovní povinnost v zařízeních zdravotních a sociálních služeb, mají o něco jasněji, jak to bude se zdaněním jejich výdělku.

Ministryně financí Alena Schillerová využije své pravomoci a daň z příjmů jim plošně odpustí. Její plán dnes schválila vláda. Koalice se také dohodla, že studentům přes kraje doplatí i odvody na sociální a zdravotní pojištění. Prominutí daně se týká i podobných situací v budoucnu. 

Pracovní povinnost byla studentům opakovaně nařizována od jara 2020. K následným daňovým povinnostem spojeným s příjmy mediků pak přistoupili jednotlivé kraje různě. Někde za studenty odvody platili, někde je nechali platit studenty, jinde neodváděli nic. Web iDnes.cz o víkendu upozornil, že Jihomoravský kraj teď chce medikům příjmy zpětně zdanit.

Hrajte na jistotu

Pod bus
Zdroj: Shutterstock

Dobré pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

Specialista na daňově právo Michal Radvan z brněnské Masarykovy univerzity v neděli uvedl, že šlo o citelný zásah do základních práv studentů a jejich příjem má být v takovém případě osvobozený od daně, nemají platit ani sociální a zdravotní pojištění.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ani ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) však s takovým výkladem nesouhlasí. „Příjmy za vykonanou práci vždy podléhají dani z příjmu a ministerstvo financí nikdy netvrdilo, že by tomu mělo být jinak. Zároveň by však studenti díky slevě na poplatníka a slevě na studenta fakticky žádnou daň nezaplatili a současná situace je pro ně tak zbytečný stres,“ vysvětluje Schillerová.

Kolem odvodů na sociální a zdravotní pojištění byl zmatek i dneska. Ani o tuto část výdělku však studenti nakonec v praxi nepřijdou. „Jelikož je odměna podle ministerstva financí příjem ze závislé činnosti, odvody ze zaměstnance i zaměstnavatele se platit musí. Jednotlivé resorty vyplatí krajům dodatečné peníze tak, aby byla studentům přes kraje zaplacena odměna jako by pojištění neplatili,“ napsala Maláčová na Twitteru.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

Nová vlna falešných SMS se snaží vylákat z lidí jejich přihlašovací údaje k bankovní identitě. Před novou smishingovou kampaní varují odborníci z antivirového programu Avast.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Partners Financial Services