Daně definitivně porostou, prezident podepsal balíček

Prezident republiky Václav Klaus zavedení vládního daňového balíčku nezdrží. Jak informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat, prezident v pátek podepsal čtyři zákony.
Daně definitivně porostou, prezident podepsal balíček

Mezi nimi i daňový balíček, který obsahuje zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Definitivně tak platí, že rok 2013 neodstartuje jen na několik dnů s jednotnou sazbou 17,5 procenta, což hrozilo, kdyby Klaus podpis zdržoval, případně zákon vetoval.

K jednotné sazbě DPH ve výši 17,5 procenta se má česká ekonomika ale stejně propracovat. Daňový balíček totiž se dvěma sazbami ve výši 15 a 21 procent počítá na roky 2013 až 2015 a od roku 2016 má podle dříve schváleného zákona dojít právě ke sjednocení sazeb na 17,5 procenta.

Rozpočitadlo: Kam jdou daně?

Interaktivní grafika. Kde končí vaše daně

Kam jdou vaše daně? Možná má leckdo z vás na jazyku peprnou odpověď. Interaktivní grafika na Peníze.cz určitě nebude tak pregnantní, ale výstižná je určitě.

Nedoporučujeme osobám se slabšími nervy!

Propojeno

Konec daňové slevy na poplatníka pro pracující důchodce? 24 840 korun už si od daně neodpočtete. Nebo by to šlo nějak...?

Vyšší daně pro bohaté, důchodce i OSVČ

Kromě zvýšení DPH daňový balíček zavede také dodatečné sedmiprocentní zdanění lidí s příjmy zhruba nad hranicí 100 tisíc korun měsíčně. Omezí také výdajové paušály u živnostníků, kteří si v případě jejich použití v daňovém přiznání nebudou od daně z příjmů moci odečíst slevu na dítě a na manžela/manželku bez příjmů (čtěte podrobněji).

U pracujících důchodců se s daňovým balíčkem čas od roku 2013 vrátí do roku 2007, kdy důchodci od daně z příjmů ze svých výdělků nemohli odečítat základní daňovou slevu na poplatníka. Nyní mohou, po změně již 24 840 korun od daně neodečtou. Konec daňové slevy na poplatníka pro důchodce ovšem zasáhne i třeba ty seniory, kteří mají zdanitelný příjem z pronájmu a také zhruba 1250 seniorů, jejichž starobní důchod je v takové výši (více jak 24 tisíc korun), že podléhá dani z příjmů.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Už vás nebaví platit DPH doma? Od Nového roku vás to bude bavit ještě míň. Řekněte to:

Už platíte DPH jinde? Řekněte to, jako ona. Máme tu na to jednoduchou aplikaci:

  • Bez DPH

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 12. 2012 4:41, Volic

Cely minuly rok jsem prozival drama s nekterymi ucty, snazil se usterit kde se dalo a ted nam zase zdvihnou dane??? Nakupy v zahranici, je pro mou rodinu nutnost, a vy mne tady budete neco povidat o vlastenectvi??? Kdo zivi mou rodinu? Ja nebo Kalousek???! Bezte vsichni do haje vy patrioti. Vy jste nes zradili svou spinavou politikou, vasi korupci a aroganci. Jste obycejni zradci a zlodeji a patrite za mrize, tak alespon nemluvte mne o nejakem vlastenectvi, kdyz se jen snazim prezit!!!!!!!!

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 12. 2012 9:10, Fredy

Citace - Fousek / 24.12.2012 08:09

To vozítko je starý Peugeot 205 1,4 karburátorový. Najeto již nad 220.000 km. Rád si hraju se starými auty. Je to taková předpříprava na LPG. Budem jezdit za 100-120 kč/100 km (a ne jak to naposled žralo drahý benzín = i za 350 kč/100 km).


Po revoluci jsem si nechal dovézt auto z USA (hlavně kvůli automatu, na který jsem byl zvyklý) a tady jsem si, záhy na to, nechal nainstalovat LPG. Asi za 8 let jsem na něm najezdil přes 300 tisíc km. Prostou úvahou jsem šetřil cca 1,- Kč/km. Tudíž bych měl, teoreticky ušetřit nejméně 300 tisíc Kč. Teoreticky, ale v praxi jsem z toho neměl ani vindru. Kontrolní otázka, kde ty peníze jsou? .... :)

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

dph, václav klaus, zvyšování dph

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tohle DPH ne! Šetříme, nakupujeme v cizině

21. 12. 2012 | redakce Peníze.CZ | 40 komentářů

Tohle DPH ne! Šetříme, nakupujeme v cizině

Nákupy v cizině se vyplatí, kvůli kvalitě a – kupodivu – i kvůli ceně. Na českých cenách se podepisuje také zvyšování DPH. Už vás české daně nebaví a radši byste je platili jinde? Vyfoťte... celý článek

Pracující důchodci, pozor! Víme, jak za rok 2013 nepřijít o dvacet pět tisíc

19. 12. 2012 | Jan Bednář, Martin Kohoutek | 31 komentářů

Pracující důchodci, pozor! Víme, jak za rok 2013 nepřijít o dvacet pět tisíc

Poslanci (opět) schvalují novelu zákona o daních z příjmu. Účinná by měla být od začátku roku. Kromě jiného by znamenala konec daňové slevy na poplatníka pro pracující důchodce. A tedy... celý článek

Příliš drahá nejistota: lavírování kolem DPH poškozuje hospodářství. Dohodněte se!

2. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Příliš drahá nejistota: lavírování kolem DPH poškozuje hospodářství. Dohodněte se!

O tom, že zvyšování daní české ekonomice podráží nohy, už toho bylo řečeno dost. Plynule se ale dostáváme do fáze, kdy podnikatelům začíná být jedno, o kolik se nakonec DPH zvýší, a... celý článek

Neplatiči DPH budou viset. Vy za ně budete solit. Co si o tom myslíte?

13. 9. 2012 | Martin Vlnas | 21 komentářů

Neplatiči DPH budou viset. Vy za ně budete solit. Co si o tom myslíte?

Veřejná listina neplatičů DPH by se měla začít plnit od ledna příštího roku. Že poctivě platíte, a nemusíte tedy číst dál? Jen čtěte! Pokud budete obchodovat se subjektem uvedeným na... celý článek

Cesta peněz: kolik jich k vám nikdy nedojde

29. 8. 2012 | Michal Chleboun | 28 komentářů

Cesta peněz: kolik jich k vám nikdy nedojde

„Za melouch jsem dostal litr,“ konstatoval pan Kučera v hospodě, kam po parném letním dni zašel na svých tradičních pět orosených. „Za pětikilo jsem koupil benzin, přes tři sta jsem... celý článek

Partners Financial Services