Jak se mohou změnit úrokové sazby u hypoték

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 30. 1. 2008 | 2 komentáře
Jak se mohou změnit úrokové sazby u hypoték
U hypotečních úvěrů se už dlouho mluví o růstu úrokových sazeb. Banky či zprostředkovatelé hypoték tohoto strašáka občas nepřímo používají jako motivaci klientů, aby s hypotékou neotáleli. V horizontu dvou let však nějaký razantní růst nejspíš nepřijde.

Růst úrokových sazeb se týká těch, kteří hypoteční úvěr mají a bude jim končit období fixace úrokové sazby. Týká se také těch, kteří hypotéku teprve plánují. Výše sazby bude po dobu několika let ovlivňovat jejich rodinný rozpočet. Každý procentní bod navíc znamená zhruba tisíc korun ve splátce dvoumilionové hypotéky.

Často se mluví o tom, že centrální banka bude zvyšovat úrokové sazby, proto poroste cena hypotečních úvěrů. To je pravda jenom z malé části. Centrální banka ovlivňuje jenom krátkodobé úrokové sazby. Dlouhodobé úrokové sazby jsou ovlivňovány trhem. A cena hypoték závisí na výši dlouhodobých úrokových sazeb. Jestli chceme hypotéku s fixací pět let, banka nakoupí pětileté zdroje a podle nich určí úrokovou sazbu.

Jestli chceme vědět, jaké můžeme čekat úrokové sazby u hypoték, budeme se muset podívat na výši dlouhodobých úrokových sazeb.

Budoucí odhad úrokových sazeb publikuje například Ministerstvo financí na svých webových stránkách. Poslední aktualizace je z října loňského roku. Podle této predikce se očekává pro rok 2008 růst výnosu desetiletých dluhopisů o 0,7 procentního bodu proti roku 2007. Pro rok 2009 se zase očekává pokles o 0,6 procentního bodu. Takže pro rok 2008 by měly zdroje pro poskytování hypoték trochu podražit. V roce 2009 by měly dlouhodobé úrokové sazby zase klesnout a vrátit se na úroveň roku 2007.
To by znamenalo připravit se na růst splátky zhruba o 600 Kč měsíčně. (Pro hypotéku 2 miliony korun se splatností 20 let.)

Jestli úrokové sazby hypoték opravdu vzrostou, záleží na tom, jak přesně se strefí predikce Ministerstva financí. Víme, jak je to s podobnými předpověďmi. Něco se očekává a skutečnost může přinést překvapení.

Další faktor, který ovlivní cenu hypotečních úvěrů, je marže bank. Marže souvisí s konkurencí na trhu hypoték. Pokud na trh vstoupí razantně noví hráči, bude klesat marže bank a tím i úrokové sazby. Proto jako spotřebitelé můžeme těmto novým poskytovatelům úvěrů a novým produktům jen držet palce.

Autor je lektor a analytik společnosti KFP.

Jaký očekávate vývoj úrokových sazeb u hypoték? Jak moc mohou ovlivnit chuť lidí brát si hypotéku?

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Co může v budoucnu zdražit hypotéku

23. 1. 2008 | Petr Syrový | 3 komentáře

Co může v budoucnu zdražit hypotéku

Kolik stojí hypotéka dnes, víme. Jenže během splácení se může změnit řada parametrů, které ovlivní výši splátky. Ve hře je vláda, banky i celková kondice ekonomiky, podle níž se odvozují... celý článek

Kolik ve skutečnosti stojí hypotéka

16. 1. 2008 | Petr Syrový | 14 komentářů

Kolik ve skutečnosti stojí hypotéka

Při výběru hypotéky se často rozhodujeme podle úrokové sazby. Ale úrok není všechno, co za hypotéku celkem zaplatíme. Ve hře jsou nejrůznější poplatky, ale také třeba daňové úlevy.

Z čeho se budou za pár let splácet dnešní hypotéky

9. 1. 2008 | Petr Syrový | 19 komentářů

Z čeho se budou za pár let splácet dnešní hypotéky

Když si bereme hypoteční úvěr, jde o závazek často na dvacet nebo dokonce na třicet let a hodně lidí napadne otázka: „Co vlastně bude za tak dlouhou dobu?“ Jak se asi bude splácet hypotéka... celý článek

Za co opravit dům s hypotékou

13. 9. 2007 | Věra Tůmová

Za co opravit dům s hypotékou

V Česku existují stovky tisíc lidí, kteří si vzali hypotéku a zastavili bance svou nemovitost. Každá z nich musí být navíc pojištěna ve prospěch banky. Málokdo má ale představu, co... celý článek

Co dělat, když u hypotéky končí období fixace úrokových sazeb

19. 6. 2007 | Josef Janda

Co dělat, když u hypotéky končí období fixace úrokových sazeb

Na vyjednávání o nové výši úrokové sazby z hypotéky má klient před koncem fixačního období dva měsíce. Se snížením sazby, kterou navrhne banka, však zpravidla počítat nemůže. Určitou... celý článek

Partners Financial Services