Vytápění: Teplo domova úsporně

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 10. 10. 2016 | 19 komentářů
Dny se zkracují a rtuť na teploměru se večer opovážlivě přibližuje k nule. Zanedlouho se kotle roztopí na plné obrátky. Podívejte se na jednoduché tipy, které vás zachrání před pohromou rozbitého kotle v těch největších mrazech a pomůžou vám ušetřit tisíce korun na vytápění.
Vytápění: Teplo domova úsporně

Zima se ke dveřím našich domovů přibližuje mílovými kroky. Jestli ještě pořád otálíte s přípravou na topnou sezónu, je nejvyšší čas. Štěstí přeje připraveným – platí i pro topení. Seřízení a kontrola kotle nebo vyčištění komínu vám ušetří čas i peníze. Začít můžete třeba u radiátorů. „Zkontrolujte, jestli v otopné soustavě něco neprotéká. Pokud pod topením objevíte tmavý flek od vykapané vody, je vhodné pozvat odborníka, aby závadu odstranil dřív, než začnete vytápět,“ říká Karel Srdečný, energetický poradce ve společnosti EkoWATT.

Kontrole podrobte také termostatické ventily na radiátorech. Odšroubujte hlavici a vyzkoušejte, zda je možné tyčku vykukující z ventilu zatlačit několik milimetrů dovnitř a jestli se sama vrátí zpět. „Před prvním zatopením rozhodně prověřte tlak v otopné soustavě a případně odvzdušněte topení nebo dopusťte vodu,“ dodává Karel Srdečný.

Naval popel!

Kontroly u vás doma

Buďte ohleduplní, neotravujte sousedy. Počítá se, že novela zákona o ochraně ovzduší projde přes Senát a prezidenta. Už od ledna by pak mohli úředníci obcí s rozšířenou působností žádat o vzorky popela z vašeho topeniště. 

Ptáme se, jak se na návštěvu u vás těší:

Budoucí inspektoři vašich kotlů. Ptáme se starostů

Revize kotlů

Každoroční prohlídka by neměla minout především plynové kotle. „Moderní kondenzační kotle jsou úsporná, ale poměrně složitá technická zařízení. Každý rok by je proto měl prohlédnout revizní technik, který mimo jiné zkontroluje stav hořáku, výměníku, těsnost spalovací komory a odvodu spalin a provede správné seřízení kotle podle požadavků výrobce,“ uvádí Roman Švantner, produktový manažer společnosti ENBRA. Pravidelná údržba kotle zvyšuje bezpečnost při vytápění a prodlužuje jeho životnost.

Komíny protáhnout!

S bezpečností při vytápění má co do činění také komín. Zanesené roury se můžou stát příčinou nebezpečného požáru, který poničí krovy i střechu domu. Protažený komín má také mnohem lepší tah, takže ochraňuje kamna a kotle před zanášením a dehtováním.

Nastavit termostat. Temperuj

Vytápíme proto, abychom se v interiéru cítili dobře. Tepelná pohoda znamená pro každého něco jiného. Někomu dostačuje 20°C, jiný potřebuje obytné prostory vytápět na 23°C. Základní úsporné pravidlo zní: nevytápějte, když doma nejste. Místo toho jen temperujte. S rozumným hospodařením s teplem vám pomůže termostat, který byste měli, než začne topná sezóna, nastavit podle svých potřeb.

„Slušnější termostat umožňuje nastavit teplotu pro každý den v týdnu jinak. Je tedy vhodné seřídit ho tak, aby topení na požadovanou teplotu v bytě topilo jen tehdy, když tam skutečně někdo je. Na noc je vhodné nastavit nižší teplotu, třeba kolem 18°C. Přes den, kdy nikdo doma není, stačí vytápět na 16°C. Čím nižší teplotu nastavíme, tím lépe využijeme energii slunečního záření, která se dovnitř dostane okny. Je-li to možné, roztáhneme na den záclony a závěsy,“ doporučuje Karel Srdečný.

Na kolik topit

Tepelná pohoda

  • V obýváku by vám mělo stačit 20 až 21 °C. V ložnici asi 16 až 18 °C.
  • V místnostech, kde jen temperujete, by teplota neměla klesnout pod 12°C, jinak bude jejich opětovné vytopení trvat dlouho.
  • Když jedete na zimní dovolenou nebo pár dnů nebudete doma, snižte vytápění na cca 15 °C.
  • Teplotu doma snižujte i na noc – místo 20°C vytápějte na 17°C, náklady na vytápění tak klesnou asi o pět procent.
  • K dosažení tepelné pohody vám pomůžou běhouny a koberce, pocitově vám s nimi bude o 2 °C tepleji. 

Teplárny v pohotovosti

Na topnou sezónu se připravují nejen domácnosti, ale také teplárny, které dodávají teplo především do bytových domů. Nepsaným pravidlem bývá, že nejdříve začíná topná sezóna na západě Čech, na Sokolovsku, Chomutovsku nebo v Ostrově nad Ohří a později pokračuje i do ostatních částí České republiky „Topná sezona letos začíná zhruba ve stejné době jako loni. Teplárny jsou na ni dobře připravené, přes léto provedly potřebnou údržbu a opravy zařízení,“ konstatuje ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Luftovat

Zatímco v létě je ve většině domácností okno pootevřené, na zimu se vyplatí je zavřít. Přesto čerstvý vzduch potřebujeme. „Skvěle funguje detektor oxidu uhličitého, který nás upozorní, že bychom měli důkladně vyvětrat vždycky, když koncentrace v místnosti překročí 1000 ppm. Nevětrejte v zimě proto venitlačkou, ale ‚luftujte‘,“ dodává Karel Srdečný. Zimní větrání by mělo být intenzivní a krátké. Trvat by nemělo déle než deset minut, aby stěny nestihly vychladnout.

Pořádek šetří deset procent spotřeby

Ještě než začnete pořádně topit, měli byste z radiátorů vysát prach, což odlehčí nejen alergikům, ale také vaší peněžence – zašpiněné a zaprášené radiátory zvyšují spotřebu tepla až o deset procent! Přesvědčte se, že při letním přestavování bytu jste před radiátory nepostavili nábytek nebo je nezakryli těžkými závěsy. Úsporám tepla pomáhá reflexní folie za radiátory, která teplo naměřuje zpět do místnosti. Na noc zatahujte závěsy a venkovní žaluzie, tak vám uteče méně tepla okny.

Izolace

Pokud máte v oknech „fugy“, kterými táhne, investujte alespoň do samolepících izolačních pásek. Účinným opatřením je také samolepicí izolační folie na okenních sklech. Na spodní část dveří zase můžete instalovat dveřní kartáč.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 10. 2016 15:24, kodiak medvěd

Tu domácnost, kde se s topivem manipuluje nad jídlem bych snad ani nechtěl vidět. Ale každý má jistě právo dělat si věci po svém.

Pro mě je důležitá ekologie prostředí, ve kterém žiju. Elektřina a plyn jsou pro mě ekologičtější než dřevo, protože nečoudí a nesmrdí. Pokud je ta elektřina z jaderné nebo fotovoltaické elektrárny, jsem ekologicky uspokojený ještě víc. Ono ani to dřevo není bez chyby. Ono se samo nenatěží, nezpracuje a nedoveze. Smrady z náklaďáků nejsou zrovna vrchol ekologie. Ono hodnoceno v souvislostech není ekologické vlastně nic. Ekologické by snad bylo barák totálně zaizolovat a utěsnit a ekologicky chcípnout v ekologické plísni, a to zrovna nechci. Takže dávám přednost ekologii prostředí ve kterém žiju a pohodlí.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 10. 2016 16:33, Šárka

Tak chápu Váš pohled, staráte se především o sebe. Lidé kteří bydlí v okolích, kde se těžilo uhlí, nebo je uskladněn jaderný odpad by psali něco jiného. Každopádně spalování dřeva je ekologické, není to jako táborák, který si asi přestavujete, existují krbové vložky a krby s dvoustupňovým spalováním, automatické kotle na pelety i dřevo, které mají vyšší účinnost než spalování uhlí. A také jsou velmi ekologické, proto na ně existují i dotace atd. Hodnocení v souvislostech srovnávat výfuk z auta při těžbě dřeva a likvidace jaderného odpadu nebo výroba a likvidace fotovoltanických panelů prostě není objektivní. :))

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

energie, kotel, teplo, úspory, vytápění

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak se těší na kontrolování vašich kotlů. Ptáme se starostů

10. 10. 2016 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Jak se těší na kontrolování vašich kotlů. Ptáme se starostů

Poslanci schválili novelu zákona o ochraně ovzduší, která obecním úředníkům umožní přijít k vám domů prověřit, co házíte do kotle. Dnes se hříšníkům otravování vzduchu prokazuje těžko... celý článek

Hitparáda vytápění: Dřevo, uhlí, elektřina, nebo plyn?

21. 10. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Hitparáda vytápění: Dřevo, uhlí, elektřina, nebo plyn?

Léto je pryč. Sluneční paprsky zeslábly a doma zase zima. Oprašujeme radiátory, zatápíme v kamínkách, krbech, kotlích nebo žhavíme přímotopy. Kolik nás letos bude stát vytápění, je... celý článek

Až se topná sezona zeptá. dTest radí těm, kteří mění dodavatele plynu

15. 9. 2015 | Lukáš Zelený | 4 komentáře

Až se topná sezona zeptá. dTest radí těm, kteří mění dodavatele plynu

Zdá se vám, že platíte za plyn moc? Popřemýšlejte o změně dodavatele. Právě teď je nejpříhodnější doba. Typická výpovědní lhůta smlouvy bývá tři měsíce, pokud si vyberete nového dodavatele... celý článek

Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

10. 2. 2015 | Jana Poncarová | 13 komentářů

Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

Elektřina pro letošní rok sice o něco málo zlevnila, ale plyn a teplo podražily. Úspory energií jsou pořád aktuální. Nemusíte se přitom pouštět do velkých a zásadních investic, jako... celý článek

Topíme plynem: Výhody a nevýhody různých způsobů plynového vytápění

1. 9. 2014 | Michaela Divišová | 22 komentářů

Topíme plynem: Výhody a nevýhody různých způsobů plynového vytápění

Wawky nebo plynový kotel: jaké mají jednotlivé druhy plynového topení výhody a nevýhody? Na co si při výběru plynového topidla dát pozor a proč?

Partners Financial Services