Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 10. 2. 2015 | 13 komentářů
Elektřina pro letošní rok sice o něco málo zlevnila, ale plyn a teplo podražily. Úspory energií jsou pořád aktuální. Nemusíte se přitom pouštět do velkých a zásadních investic, jako je třeba zateplení fasády, výměna oken nebo kotle. Jak se říká, i s malým kašpárkem se dá hrát velké divadlo. A platí to i v případě snižování nákladů na energie.
Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

O tom, jak šetřit energii, se napsalo už hodně. Na druhou stranu, stále se v českých domácnostech setkáváme s tím, že se topí pánubohu do oken nebo se elektřinou bezděky plýtvá. Jestli jste se právě teď rozhodli ušetřit nějakou tu stokorunu, je v první řadě třeba si uvědomit, kde domácnost spotřebovává energie, a to jak elektrickou, tak teplo. Pořádně tlustý krajíc z pomyslného bochníku rodinného rozpočtu pochopitelně ukrajuje vytápění nebo příprava teplé vody. Další část padne na provoz běžných domácích spotřebičů.

Teplo v hlavní roli

Když chcete ušetřit, musíte si napřed uvědomit (a ideálně změřit), kolik a kde vlastně spotřebováváte. „Vytápění představuje zhruba 60 procent nákladů na teplo, zbylých 40 procent padne na ohřev teplé vody,“ říkál Jan Truxa ze společnosti EkoWatt. Typická česká rodina většinou bydlí v bytovém (a často panelovém) domě, který je napojený na dálkové vytápění (centrální zásobování teplem – CZT). Tento způsob je sice velmi pohodlný, ale zároveň snižuje možnosti efektivního šetření nákladů na vytápění a ohřev teplé vody.

Je to logické. Lidé obývající byty napojené na dálkové teplo nemají (na rozdíl od obyvatel rodinných domků) přístup k vlastnímu zdroji tepla a jediné, co můžou ovlivnit je vlastní spotřeba. „Ta musí být od ledna 2015 měřena, a to na základě vyhlášky 237/2014; možností sice není mnoho, ale přesto existují,“ podotýká Truxa.

+11
+
-

Tip první

Topte přiměřeně

Vůbec prvním krokem, který bychom při záměru šetřit tepelnou energii, měli udělat, je přestat plýtvat. To znamená, že interiér bychom měli vytápět na vhodnou teplotu. Každý přitom vnímá tepelnou pohodu jinak. Někomu dostačuje teplota kolem 19 °C, jinému je příliš chladno. V obytných místnostech se doporučuje teplota kolem 20 až 21 °C, v ložnici asi o dva stupně méně. Platí, že na noc je vhodné v bytě vytápění ztlumit a ke stejnému opatření přistoupit i v době, kdy z bytu odcházíme (například během dne, kdy čas trávíme v práci nebo ve škole).

+26
+
-

Tip druhý

Proti průvanu v peněžence – pořádným průvanem

Samostatnou kapitolou je větrání. To by mělo být krátké a intenzivní – tedy zprudka vyluftovat, aby se interiér nestačil příliš ochladit. To by si vyžádalo zbytečnou energii na jeho opětovné vytopení na požadovanou teplotu. To ovšem neznamená, že zimní větrání omezíme na minimum. V interiéru bychom měli udržovat zdravé prostředí a k němu vzduch rozhodně patří. Nedostatek kyslíku snižuje koncentraci, je příčinou bolesti hlavy a únavy.

+7
+
-

Tip třetí

Regulace je dnes legrace

Chytrá technika je v případě úspory tepelné energie k nezaplacení. „Dnes je každé otopné těleso osazeno mechanickým termoregulačním ventilem (TRV), který automaticky udržuje teplotu v bytě a zamezí přetápění. Mechanické TRV je možné snadno nahradit elektronickými typy, které dokážou měnit teplotu podle zadaného programu nebo dokonce bezdrátově komunikují s centrální jednotkou, kde uživatel nastaví potřebné teploty a teplotní útlumy,“ vysvětlil Jan Truxa. Centrální jednotka přitom může být napojena na internet, takže je možné doslova zatopit pár hodin před příjezdem třeba z dovolené.

+19
+
-

Tip čtvrtý

Nestačí se jen sprchovat

K častým radám, jak snížit spotřebu teplé vody v domácnosti patří sprchování místo napuštěné vany. To by ale měl být jen první krok k úsporám. Zajímavým řešením jsou různé úsporné armatury nebo perlátory, které snižují spotřebu vody tím, že se do ní mísí okolní vzduch. Současně díky menším otvorům zvyšují výtokovou rychlost vody, takže se nesnižuje účinnost mytí, ale spotřeba vody klesá. Zároveň asi není třeba připomínat výhodu termostatických vanových nebo sprchových baterií, které zamezují plýtvání tepla a vody, ke kterému dochází při manuálním seřizování potřebné teploty.

+17
+
-

Kolik baští

Náklady na provoz spotřebičů a vaření typické domácnosti (Zdroj: EkoWATT)

Zvětšíte klikem. Zdroj EkoWATT

Tip pátý

Nebojte se to zmáčknout

Spotřebičům často nevěnujeme dostatečnou pozornost. Schválně, kolikrát u vás doma hraje televize, i když se na ni nikdo nedívá? Kolikrát necháváte zbytečně rozsvícené světlo? Kolik spotřebičů máte v pohotovostním (stand-by) režimu jen proto, že je to pro vás pohodlnější? Watt k wattu...Průměrná cena kilowatthodiny je kolem 4,5 koruny…

Jinak řečeno, zkuste dodržovat některé jednoduché zásady a spotřebu elektřiny v domácnosti snížit.

Začněte třeba tím, že spotřebiče u vás doma poběží jen po nezbytně nutnou dobu a na nezbytně nutný výkon. Třeba v případě vaření včas snižte výkon varné plotýnky nebo ji úplně vypněte a využijte tepelné setrvačnosti. Pořiďte si prodlužovací kabel se spínačem a jednou pro vždy vypínejte televizi, DVD přehrávač nebo hi-fi úplně.

+19
+
-

Když má lednice žravou

Jaký spotřebič je vůbec největším konzumentem elektrické energie v domácnosti? Pokud pomineme například bojler na přípravu teplé vody nebo přímotopy, padne nejvíce elektřiny na přípravu pokrmů. Na druhém místě se umístila chladicí technika následovaná osvětlením. Situace je pochopitelně v každé rodině individuální – pokud doma nevaříme, bude pravděpodobně největší díl elektřiny spotřebovávat lednička. Ta totiž na rozdíl od jiných spotřebičů „jede na plné obrátky“ čtyřiadvacet hodin denně.

Tip šestý

Myslete na svou ledničku

Možná jste si koupili superúspornou ledničku v energetické třídě A+++ a tím pro vás všechno skončilo. Chyba lávky. Věnujte chladicí technice dostatečnou pozornost. Vždyť běží nepřetržitě a spotřebuje zásadní díl elektřiny. Nikdy ledničku nestavte blízko spotřebiče vydávajícího teplo (kamna, radiátor, sporák…) – zbytečně tak zvyšujete její potřebu chladit. Pokrmy do lednice ukládejte vždy vychladlé, nikdy ne horké. Udržujte ledničku čistou a pravidelně ji odmrazujte (vyšší vrstva ledu zvyšuje spotřebu). Lednička by měla být vždy z větší části zaplněna a potraviny do jednotlivých přihrádek rozděleny rovnoměrně. 

+22
+
-

Tip sedmý

Sviťte lokálně

Už mockrát jste určitě slyšeli o výměně klasických žárovek za drahé, ale úsporné LED světelné zdroje. Tak touto radou vás dnes častovat nebudeme, ale máme pro vás docela chytrý tip. Při zařizování nebo předělávání interiéru zkuste osvětlení místnosti decentralizovat, tedy rozdělit ho na více různých lokálních svítidel. Ta lze používat podle potřeby, nemusíte vždycky rozsvěcet jedno velké centrální světlo.

+8
+
-

Tip osmý

Nakupujte energie levně

O změně dodavatele elektřiny nebo plynu už jste určitě slyšeli. Chytrým výběrem dodavatele lze dosáhnout zajímavých úspor. Bohužel jsou ale slyšet hlavně příběhy, kdy to dobře nedopadlo, protože změna obchodníka s energií byla provedena pod nátlakem při podomním prodeji.

„Před každou změnou dodavatele silové elektrické energie nebo zemního plynu doporučuji podrobně se seznámit se smlouvou a obchodními podmínkami, případně se podívat na internet, jaké mají s dotyčným dodavatelem zkušenosti ostatní zákazníci. Osobně spíše doporučuji smlouvy na dobu neurčitou, které se v případě problémů dají snadno vypovědět,“ upozorňuje Jan Truxa z EkoWattu. Důležité je si před změnou dodavatele elektřiny nebo plynu úsporu propočítat. K tomu můžete využít nezávislý kalkulátor (například na stránkách Energetického regulačního úřadu) nebo služby energetického poradce. 

Jak na to

Příchody a odchody s lehkou hlavou: Měníme dodavatele

Podepsali jste smlouvu s dodavatelem elektřiny či plynu a teď byste ji chtěli zrušit? Kdy a jak můžete od smlouvy odstoupit, aniž vás za to budou čekat sankce? Přinášíme přehled možností.

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Právě v topné sezóně, kdy spotřebováváme nejvíce energií, se na platbách dá hodně ušetřit. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak taková změna probíhá a kolik času zabere?

Stěhujete se do nového bytu? Koupili jste dům? Pro nájemníka možnost, pro majitele nutnost: nechat na sebe převést odběr elektřiny nebo plynu nebo obojího. Jak probíhá přepis odběrného místa a co je k němu potřeba?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 2. 2015 22:41, Hugo

Mno... Nejvíc člověk ušetří, když netopí a nesvítí vůbec, potraviny dává v zimě na balkón, prádlo si nosí vyprat tátovi přes chodbu...

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 2. 2015 10:01, Ficus

Neškrab sito ! máš to vážný.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cena kWh elektřiny v roce 2015: Tady ji najdete!

8. 1. 2015 | Jana Poncarová | 14 komentářů

Cena kWh elektřiny v roce 2015: Tady ji najdete!

Spotřebu elektřiny můžete bez potíží sledovat na elektroměru. Čísla, která naskakují, když zapnete pračku nebo jiný spotřebič, jsou počítána v kWh. Možná vás už napadlo, že byste si... celý článek

Krok za krokem: Jak na sebe přepsat elektřinu nebo plyn

20. 11. 2013 | Michaela Divišová | 32 komentářů

Krok za krokem: Jak na sebe přepsat elektřinu nebo plyn

Stěhujete se do nového bytu? Koupili jste dům? Pro nájemníka možnost, pro majitele nutnost: nechat na sebe převést odběr elektřiny nebo plynu nebo obojího. Jak probíhá přepis odběrného... celý článek

Sbohem a šáteček! Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

6. 11. 2013 | Michaela Divišová | 9 komentářů

Sbohem a šáteček! Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Právě v topné sezóně, kdy spotřebováváme nejvíce energií, se na platbách dá hodně ušetřit. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak... celý článek

Jak odejít od dodavatele elektřiny nebo plynu

21. 8. 2013 | Michaela Divišová | 7 komentářů

Jak odejít od dodavatele elektřiny nebo plynu

Podepsali jste smlouvu s dodavatelem elektřiny či plynu a teď byste ji chtěli zrušit? Kdy a jak můžete od smlouvy odstoupit, aniž vás za to budou čekat sankce? Přinášíme přehled možností. celý článek

Šetříme! Spotřeba elektřiny pod kontrolou

13. 5. 2013 | Michaela Divišová | 7 komentářů

Šetříme! Spotřeba elektřiny pod kontrolou

Vedete si doma různé evidence plateb, ale celkové vyúčtování za elektřinu vám stále zůstává záhadou? Zajímá vás, kolik kilowatthodin za den „sežere“ lednička, televize nebo počítač?... celý článek

Partners Financial Services