Až se topná sezona zeptá. dTest radí těm, kteří mění dodavatele plynu

Lukáš Zelený | rubrika: Jak na to | 15. 9. 2015 | 4 komentáře
Zdá se vám, že platíte za plyn moc? Popřemýšlejte o změně dodavatele. Právě teď je nejpříhodnější doba. Typická výpovědní lhůta smlouvy bývá tři měsíce, pokud si vyberete nového dodavatele teď, znamená to výhodnější ceny po velkou část topné sezony.
Až se topná sezona zeptá. dTest radí těm, kteří mění dodavatele plynu

Finanční úspora může být při změně dodavatele plynu větší, než když měníte dodavatele elektřiny. U té totiž tvoří mnohem podstatnější složku konečné ceny regulované položky, se kterými dodavatel prostě nehne.

V posledních letech plyn pro odběratele nezlevňoval stejně, jako se snižovaly ceny elektřiny. Jeho burzovní cena totiž neklesá tak stabilně, zažívá mnohem větší výkyvy. Jen za posledních pět let několikrát atakovala čtyřkorunovou hranici za krychlový metr, ale také spadla k úrovni jedné koruny. Do změn se promítá i dlouhodobý pokles spotřeby plynu kvůli krizi, ale také kvůli lepší izolaci budov nebo mírnějším zimám.

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

1. Zkontrolujte si výpovědní lhůtu stávající smlouvy

Výpovědní lhůta u vašeho stávajícího dodavatele je velmi podstatná informace. Smlouvy na dobu neurčitou bývají obvykle spojeny s výpovědní lhůtou tři měsíce. To je tak akorát na vyřízení všech záležitostí spojených s přechodem.

Pokud jste uzavřeli smlouvu na dobu určitou, je to s vašimi manévrovacími schopnostmi o dost horší. Nechcete-li totiž platit sankce za předčasné ukončení smlouvy, musíte vydržet až do konce stanoveného období. Spotřebitele před smlouvami na dobu určitou spíš varujeme. Jestliže jste podepsali smlouvu s podomním prodejcem, můžete využít čtrnáctidenní lhůtu na odstoupení.

2. Nezavazujte se na dlouho

Takže jak jsem psal výš: Pokud se pro změnu dodavatele opravdu rozhodnete, snažte se vybrat smlouvu na dobu neurčitou nebo jen s krátkou vázací dobou. V případě, že by došlo k celkovému poklesu cen a vy byste měli dlouhý úvazek, dalšímu přechodu by bránila tučná pokuta za předčasnou výpověď smlouvy.

Propojeno!

Pomoz si sám?

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Uvažujte, ať víte, co odpovědět, až se topná sezona zeptá, co jste dělali v létě. A my vám s tím přemýšlením pomůžeme, začněte třeba těmihle otázkami. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak taková změna probíhá a kolik času zabere? Odpovědi v článcích níž:

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Přišlo vyúčtování energií a dodavatel po vás chce, abyste mu příště platili vyšší zálohy? Příliš vysoké? Přečtěte si, jak dodavatelé zálohy stanovují a jak se s nimi domluvit na jejich úpravě.

Jak nastavit zálohy u dodavatelů energií

3. Fixace ceny vás může ochránit, ale…

Ačkoliv nyní uvažujeme spíš o poklesu ceny plynu, může časem dojít i k jejímu zvýšení. Jestliže plynem topíte a platby za něj tvoří výraznou část rozpočtu, fixace vás může ochránit. Dejte si ale pozor, fixování ceny obvykle znamená taky smlouvám na dobu určitou. Musíte tedy zvažovat, jestli a na jak dlouhou dobu podepíšete. Příjemným bonusem u delších kontraktů bývá sleva z ceny nebo jiné výhody. Případná další změna dodavatele ale bude komplikovaná.

4. Využijte slevy a bonusy

Dodavatele plynu porovnávejte i podle jejich doplňkových nabídek. Často nabízejí různé specifické bonusy, například vám poskytnou slevu na instalaci nového kotle, zajistí jeho bezplatnou revizi nebo vám ten nový kotel rovnou dají. Samozřejmě ne úplně zadarmo. Budou za to chtít třeba delší smlouvu a patřičné odběry. Pečlivě studujte podmínky smlouvy.

Drobnou slevu můžete také získat, když budete odebírat plyn i elektřinu od jednoho dodavatele. Dalších úspor mohou dosáhnout také důchodci, invalidé nebo třeba zaměstnanci firem, které mají stejného dodavatele. Nicméně ne vždy se taková sleva vyplatí a mnohdy lze najít nabídku, která je levnější už v základu, i bez zmíněných bonusů.

Neskočte na udičku

Podomní prodejci. Čas od času zvoní u dveří a nabízí levnější elektřinu nebo plyn. K tomu navíc spoustu skrytých poplatků a nevýhodné smluvní podmínky. Jak poznáte, že něco nehraje?

5. Dodavatele kontaktujte přímo

Přechod k novému dodavateli není nic složitého. Stačí si vybrat konkrétní nabídku, oslovit poskytovatele, prostudovat důkladně smluvní dokumentaci a v případě spokojenosti mu poskytnout plnou moc, na základě které za vás vyřídí většinu formalit s bývalým dodavatelem. Vy doma kromě nových faktur v podstatě nic nepoznáte. Rozhodně se nemusíte obávat výpadků v dodávkách spojených s přechodem.

Přímo oslovení dodavatelé vám obvykle udělají individuální nabídku, kterou v ceníku nenajdete. S trochou nadsázky lze říci, že dodáte-li svou současnou fakturu, většina dodavatelů se bude snažit nabídnout lepší cenu a zlákat vás k přechodu. Jak už však bylo zmíněno, je důležité si pohlídat všechny smluvní podmínky.

Vyzkoušejte naše kalkulačky

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Devět miliard na nové kotle: Řeknete si o dotaci?

5. 8. 2015 | Jana Poncarová | 5 komentářů

Devět miliard na nové kotle: Řeknete si o dotaci?

900 milionů korun určených na dotační program Nová zelená úsporám zmizelo za rekordní dva měsíce. Nejvíc se žádalo o podporu při zateplování rodinných domů. Úřady jsou ovšem letos štědré.... celý článek

dTest radí: Jak se nenechat napálit podomními prodejci energií

30. 7. 2015 | Lukáš Zelený | 3 komentáře

dTest radí: Jak se nenechat napálit podomními prodejci energií

Zazvoní vám u dveří a nabízí supervýhodné ceny za elektřinu a plyn. Z prvního vyúčtování ale zjistíte, že za nově sjednané služby budete muset naopak ještě připlatit. Máme pro vás pět... celý článek

Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

9. 7. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

Existují na českém internetu kalkulačky, které srovnávají ceny elektřiny a plynu objektivně? Jak je poznat? A na co si dát pozor?

Odečet plynu a elektřiny: Jak pohlídat měřidla i techniky

20. 5. 2015 | Jana Poncarová | 8 komentářů

Odečet plynu a elektřiny: Jak pohlídat měřidla i techniky

Netušíte, kdy ani jak se to stalo. V poštovní schránce jste našli roční vyúčtování od dodavatele energie. Odečet plynu a elektřiny tedy musel proběhnout. Možná o něm nevíte, protože... celý článek

Topíme plynem: Výhody a nevýhody různých způsobů plynového vytápění

1. 9. 2014 | Michaela Divišová | 22 komentářů

Topíme plynem: Výhody a nevýhody různých způsobů plynového vytápění

Wawky nebo plynový kotel: jaké mají jednotlivé druhy plynového topení výhody a nevýhody? Na co si při výběru plynového topidla dát pozor a proč?

Partners Financial Services