Devět miliard na nové kotle: Řeknete si o dotaci?

900 milionů korun určených na dotační program Nová zelená úsporám zmizelo za rekordní dva měsíce. Nejvíc se žádalo o podporu při zateplování rodinných domů. Úřady jsou ovšem letos štědré. Dalších devět miliard korun připravily na nové kotle.
Devět miliard na nové kotle: Řeknete si o dotaci?

Letošní rok je plný dotací. Stejně jako loni byl na jaře spuštěn dotační program Nová zelená úsporám. Ten je zaměřený na podporu úsporných opatření, jako je třeba zateplení fasády, výměna oken nebo pořízení tepelného čerpadla. Protože program od posledního kola vychytal některé (hlavně administrativní) mouchy, setkal se s nebývalým zájmem. Ten přikrmilo i to, že o dotaci šlo nově žádat i na pouhé dílčí zateplení, což přilákalo domácnosti, které nemohly nebo nechtěly investovat do komplexní rekonstrukce.

„Současnou podobu programu Nové zelené úsporám pro rodinné domy hodnotíme pozitivně. Obrovský zájem ze strany žadatelů potvrdil, že změny, kterými program prošel, byly správné,“ uvedla Lenka Brandtová, tisková mluvčí Státního fondu životního prostředí, který peníze rozděluje.

Propojeno!

Jak jsme nedávno psali, od září se už do prodeje nebudou smět uvádět klasické plynové kotle, nově budou obchody zavážet jen ekologičtější kotle kondenzační.

Dotace se můžou hodit ale nejen těm domácnostem, které tuší, že jim starý plynový kotel doslouží, takže budou muset investovat do nového kondenzačního, a ještě navíc do stavebních úprav, které s takovou výměnou nutně souvisejí.

Tomu dali a tomu možná nedají

Pozitivně hodnotí program Nová zelená úsporám i odborníci. Jak uvedl Jan Truxa ze společnosti EkoWatt, která žadatelům pomáhala se zpracováním podkladů, díky spolupráci zpracovatelů, neziskového sektoru a dalších organizací se Státním fondem životního prostředí se podařilo odstranit téměř všechny původní nedostatky a částečně zjednodušit administrativní zátěž.

„Ze zkušenosti víme, že i přes tato opatření se převážné většině klientů stále zdá administrativní zátěž zbytečná. Při zjednodušeném pohledu na věc by s nimi mohl nezúčastněný pozorovatel souhlasit. Jenže je tu i pohled z druhé strany, pohled nositele dotace. Ten musí mít co nejvyšší jistotu, že se vložené prostředky použijí účelně, oprávněně a v souladu s vyhlášeným programem a jeho cíli,“ dodal Jan Truxa.

Při vyhlášení výzvy letos v květnu slibovaly úřady, že zpracování žádostí urychlí tak, aby žadatel získal příspěvek do devíti týdnů od podání. „Žádosti průběžně administrujeme a zatím se nám daří naplňovat deklarované pravidlo,“ říká Lenka Brandtová ze Státního fondu životního prostředí. Přes šedesát procent žádostí už bylo kladně vyřízeno a první miliony už zamířili mezi lidi. Zbylé žádosti podle informací z fondu musí ještě žadatelé doplnit – anebo jsou pod drobnohledem kontrolorů.

Když kontrola zjistí nedostatky na žádosti, může pořád ještě všechno dobře dopadnout, úřady vyzvou žadatele k doplnění. Jenže stejně tak můžou nedostatky v žádosti či dokumentaci vést k úplnému smetení žádosti ze stolu.

Dlužno ještě dodat, že kontroly narážejí kromě neúmyslných chyb také na vědomé fixlování a podvody.

Je šetřit a šetřit

Jedna věc je hlídat, jestli se někde nesvítí zbytečně. A fakt proti tomu nejsme, plýtvání je zlo. A druhá věc je, jestli neplatíte dodavateli energie víc, než byste museli.

Dotace na zateplení jsou a budou

Součástí letošního kola Nové zelené úsporám jsou i výzvy zaměřené na podporu úsporných

Hned po vyčerpání alokované částky na zateplení rodinných domů ministerstvo životního prostředí oznámilo, že dotace Nová zelená úsporám budou pokračovat. Poslední výzvy by měly být vyhlášeny v letech 2020 a2021. „Ambicí je využít institutu kontinuálních výzev, kdy žadatelé budou moci podávat své žádosti průběžně a alokace bude doplňována podle uskutečněných prodejů emisních povolenek. Tato výzva by měla být připravena již letos na podzim,“ uvedla Lenka Brandtová. Změny v podprogramu pro rodinné domy by měly být pouze minimální, kromě převodu dotací na výměnu kotlů z Nové zelené úsporám do Operačního programu Životního prostředí (tzv. kotlíkové dotace).

Dotace pro činžáky

Součástí letošního kola Nové zelené úsporám jsou také výzvy zaměřené na podporu úsporných opatření u bytových domů v Praze. Podle Státního fondu životního prostředí je náběh tohoto podprogramu pomalejší než u rodinných domů – to lze přičítat především delší době přípravy projektu. „Podmínky pro bytové domy jsou zcela nové a museli se s nimi seznámit žadatelé i zpracovatelé posudků. Po odsouhlasení záměru se navíc ve většině případů musí sejít shromáždění vlastníků – často í vícekrát – což proces podání žádosti posouvá,“ dodala Lenka Brandtová s tím, že pozvolný nárůst žádostí úřad očekává, až skončí doba dovolených. Aktuálně je podáno 70 žádostí za 50,5 milionů korun. V systému však fond eviduje už 237 rozpracovaných žádostí s odhadovaným požadavkem na 83 milionů korun. Celkově je přitom na zateplení bytových domů připraveno 500 milionů korun.

Devět miliard na krajské kotlíkové dotace  

Kotlíkové dotace jsou letos další možnost, kde lidé můžou získat příspěvek na vylepšení své domácnosti. V tomto případě na výměnu starého kotle za nový, úsporný a ekologický. Kotlíkové dotace distribuují kraje, které musí o prostředky z operačního programu požádat do 30. září. Připraveno je celkem devět miliard korun. Dotace na nové kotle přitom budou štědré. Na výměnu starého kotle za nový ekologický zdroj bude možné získat až 85 procent z maximální částky 150 000 korun.

Cílem dotačního programu zaměřeného na výměnu kotlů je zlepšení ovzduší. Podle Ministerstva životního prostředí se Česko dlouhodobě potýká se znečištěným ovzduším a téměř 90 procent celkových emisí karcinogenního benzopyrenu a na 40 procent celkových emisí prachových částic PM10 má na svědomí právě lokální vytápění domácností. Kotlů, které je třeba vyměnit, je podle úřadu v tuzemsku na 350 tisíc.

Od koho se vám vyplatí brát plyn? Srovnávejte!

Zakázané kotle vyměnit

Požadavky na nové kotle se přitom rok od roku zpřísňují, a to v rámci celé Evropské unie. Od letošního září nebude možné uvádět na trh klasické plynové kotle. Od loňska nesmí do obchodů kotle s nižší emisní třídou, než je číslo 3. A od roku 2022 nebude možné provozovat v domácnostech staré neekologické kotle 1. a 2. emisní třídy.

Jestli o výměně kotle uvažujete, zjistěte si proto, jestli se vláda vašeho kraje do kotlíkových dotací zapojí. Na rozdíl od Nové zelené úsporám totiž tyto dotace budou ryze regionální. „Ministerstvo životního prostředí dalo krajům poměrně široké pole pro rozhodování, jak budou finální krajské dotace vypadat. Základními a neměnnými podmínkami jsou třeba výše dotace, povinná emisní třída u všech kotlů a povinná mikroenergetická opatření u domů s horšími energetickými vlastnostmi,“ uvedl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí. Na krajích pak bude třeba rozhodnutí, jestli budou proplácet dotace žadateli, nebo přímo dodavateli kotlů. Kraje se taky můžou rozhodnout, zadotovat výměnu kotle ještě navíc ze svého. Šťastlivci ve štědrých krajích by pak (ale spíš to bude jen teorie) mohli mít nový kotel zadarmo. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

9. 7. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

Existují na českém internetu kalkulačky, které srovnávají ceny elektřiny a plynu objektivně? Jak je poznat? A na co si dát pozor?

Topíme plynem: Výhody a nevýhody různých způsobů plynového vytápění

1. 9. 2014 | Michaela Divišová | 22 komentářů

Topíme plynem: Výhody a nevýhody různých způsobů plynového vytápění

Wawky nebo plynový kotel: jaké mají jednotlivé druhy plynového topení výhody a nevýhody? Na co si při výběru plynového topidla dát pozor a proč?

Akumulačky, přímotopy, tepelná čerpadla: Pro a proti jednotlivých typů elektrického vytápění

20. 8. 2014 | Michaela Divišová | 5 komentářů

Akumulačky, přímotopy, tepelná čerpadla: Pro a proti jednotlivých typů elektrického vytápění

Jistě. Je srpen. Léto. Ale až se zima zeptá... Akumulace, přímotopy, tepelná čerpadla – druhů elektrického topení je celá řada. Jaké mají jednotlivé typy výhody a nevýhody? Přinášíme... celý článek

Jménem zákona otevřete kotel!

5. 6. 2014 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Jménem zákona otevřete kotel!

Čím topíte? Že do toho nikomu nic není? Přijde na to… Kupříkladu sousedům je do toho dost, když do kotle ládujete, co tam nepatří, a otravujete jim vzduch. Ministr životního prostředí... celý článek

Partners Financial Services