Akcie: Banky šly nahoru i před zveřejněním zátěžových testů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 27. 7. 2010
Akcie: Banky šly nahoru i před zveřejněním zátěžových testů
Index PX v průběhu týdne osciloval kolem hodnoty 1 150 bodů. Na nejvyšší úrovni zavíral ve čtvrtek, celkově si za týden připsal zisk 1,15 procenta a pražská burza tak navázala na mírný růst z minulého týdne. Aktivita na trhu nebyla nadále nijak výrazná.

Minulý týden, tedy před zveřejněním zátěžových testů, byly na pražské burze v centru pozornosti nadále bankovní tituly. Erste po předchozím propadu k hranici 700 Kč pokračovala v růstu a dostala se až na 760 Kč (+1,6 %). Růst o 4 procenta předvedla Komerční banka, která se opět dostala do blízkosti odporové hranice 3 700 Kč. Živo bylo tento týden rovněž u NWR, když společnost vyhlásila ceny produkce pro třetí čtvrtletí. Titul končil týden se ziskem 3 procent na úrovni 228 Kč, v průběhu týdne se však obchodoval i výrazněji nad 230 Kč. Nad 200 Kč se po delší době podařilo uzavřít Unipetrolu(+2,5 %), který bude v týdnu oznamovat provozní údaje za druhé čtvrtletí. Telefónica O2naopak před výsledky mírně ztratila (- 1,1 %) a oscilovala kolem hranice 430 Kč. Mateřský koncern tabákového výrobce PM ČRreportoval výsledky, ve kterých byla informace o poklesu podílu firmy na trhu i celého domácího trhu, což vedlo k propadu kurzu zpět pod hranici 9 000 Kč (-3,3 %).

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 153,101 166,40+ 1,15

Vývoj titulů na domácích trzích

CETV
22/7 Goldman Sachs stáhlo akcie mediální společnosti CME ze seznamu evropských titulů doporučených k nákupu.

ČEZ
23/7 Podle informací HN bude novým členem dozorčí rady společnosti ČEZ bývalý ministr financí Eduard Janota. Nabídku mu učinil současný ministr Kalousek a Janota ji přijal.

Erste Bank
23/7 Rakouská Erste Bank prošla zátěžovými testy. Při nejhorším scénáři, kdy je počítáno s návratem do recese a krizí státního dluhu, by ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 klesl na 8 %. Jako nejnižší hranice pro zvládnutí testu byla stanovena hodnota 6 %.

KIT Digital
22/7 Poskytovatel technologií pro internetové video KIT Digital podle předběžných výsledků vykázal za druhé čtvrtletí meziroční růst výnosů o 110 % na nejméně 22,7 milionu USD. Jádrový zisk EBITDA by měl dosáhnout 4 milionů USD. Vedení společnosti uvedlo, že je na dobré cestě k překonání původních finančních plánů.

New World Resources
21/7 Těžební společnost oznámila, že pro třetí čtvrtletí v průměru vyjednala u koksu prodejní ceny na úrovni 362 EUR/tuna, což je mezikvartální nárůst o 42 %. U zhruba pětiny dodávek koksovatelného uhlí, jehož ceny se sjednávají kvartálně, vzroste cena na 158 EUR/tunu, což je nárůst o 17 % oproti předchozímu kvartálu.
22/7 Goldman Sachs snížil cílovou cenu pro akcie NWR na 10,2 liber z původních 10,7 liber. Doporučení zůstalo na stupni „neutral“.

Philip Morris ČR
22/7 Mateřská firma PM International v reportu hospodářských výsledků uvedla, že podíl PM ČR na domácím trhu poklesl o 3,1 % na 48,2 %. Objem dodávek společnosti za druhé čtvrtletí poklesl o 11,5 %. Celý český trh podle údajů firmy ve druhém čtvrtletí klesl o 5,8 %.
23/7 Unicredit snižuje cílovou cenu pro akcie tabákové společnosti na 10 492 Kč z původních 11 272 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „koupit“.

Očekávané události

  • 28/7 Telefónica O2 – výsledky za druhé čtvrtletí
  • 28/7 CME – výsledky za druhé čtvtletí
  • 29/7 Unipetrol – odhad provozních ukazatelů
  • 30/7 Erste Bank – výsledky za druhé čtvrtletí

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha je zpátky v rozmezí, kde byla před rokem

20. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha je zpátky v rozmezí, kde byla před rokem

Pražská burza se od konce května pohybuje s vysokou přesností mezi 1 100 až 1 190 body. Index PX se tak po krátkém intermezzu z dubna a května vrátil do pásma, kde se pohybuje již téměř... celý článek

Akcie:krátký týden přinesl slušný růst

13. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie:krátký týden přinesl slušný růst

Ačkoliv minulý týden měl jen tři obchodní dny, tuzemské obchodování zaznamenalo velice solidní růst. Hlavní část zisků si index PX připsal ve čtvrtek.

Akcie: Praze se zase dařilo

22. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praze se zase dařilo

Pražská burza po odrazu od hranice 1 100 bodů v minulém týdnu pokračovala ve svém růstu. Index PX ve středu završil šestý růstový den v řadě, když podobně dlouhá růstová šňůra byla... celý článek

Akcie: Erste Bank "vstala z mrtvých"

15. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste Bank "vstala z mrtvých"

Pražská burza si připsala v uplynulém týdnu mírný zisk, když index PX posílil o 0,9 %. V úvodu týdne byly akcie nadále spíše pod tlakem a index se dostal až na hranici 1 100 bodů.

Akcie: Do dění v Praze promluvily i problémy španělských bank

1. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Do dění v Praze promluvily i problémy španělských bank

Přestože pražská burza na týdenní bázi umazala část svých předchozích ztrát a index PX posílil o 2,94 %, první polovina týdne na kladné zhodnocení rozhodně nevypadala.

Partners Financial Services