Akcie: Erste Bank "vstala z mrtvých"

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 15. 6. 2010
Akcie: Erste Bank "vstala z mrtvých"
Pražská burza si připsala v uplynulém týdnu mírný zisk, když index PX posílil o 0,9 %. V úvodu týdne byly akcie nadále spíše pod tlakem a index se dostal až na hranici 1 100 bodů.

Nejsilnější růst byl minulý týden na pražské burze k vidění ve čtvrtek, když burza rostla o více než 2 %. Největším tahounem byly akcie Erste Bank, které korigovaly své předchozí propady. Titul posílil o 6,3 %, přičemž v závěru týdne růstu pomohlo i zvýšené doporučení od UBS. Komerční bankatentokrát za vývojem spíše zaostávala (-2 %). ČEZse opět vrátil nad hranici 900 Kč a posílil o 2 %. Dramatický propad postihl akcie mediální CME, které se propadly o 17 %. Výraznější oživení na trhu s reklamou se zatím stále nedostavuje a investory znejistila rovněž situace v Bulharsku, kam hodlá vyslat EK kontrolu kvůli reportovaným změnám v hospodaření státu. Přes atraktivní dividendový výnos nadále přetrvává malý zájem o akcie Telefónica O2a titul zavíral pod hranicí 400 Kč (-2 %).

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 135,301 145,50+ 0,9

Klíčové události minulého týdne

  • Maloobchodní tržby bez sezónního očištění v dubnu meziročně poklesly o 4,5 %. Po očištění o sezónní a kalendářní vlivy došlo k poklesu o 4,2 %, na meziměsíční bázi o 2,3 %.
  • Průmyslová výroba v dubnu meziročně vzrostla o 10,9 %.
  • Finální údaj o vývoji HDP za první čtvrtletí přinesl zmírnění meziročního růstu oproti prvnímu odhadu o 0,1 %. Česká ekonomikatak v prvním čtvrtletí vykázala meziroční růst o 1,1 %, v mezikvartálním porovnání rostla o 0,5 %, zatímco první odhad ukazoval na růst o 0,2 %. Jak meziroční, tak i mezičtvrtletní změny jsou do značné míry dány úpravami vývoje HDP v jednotlivých kvartálech roku 2009. Česká ekonomika již třetí kvartál v řadě vykázala mezičvrtletní růst o 0,5 % a pokračuje tak ve svém pozvolném oživování. Poměrně pozitivní na mezikvartálním růstu je vyšší spotřeba domácností (nárůst oproti poslednímu čtvrtletí o 0,7 %), která se tak s růstem exportu stala tahounem tohoto růstu.
  • Index spotřebitelských cen za měsíc květen vzrostl v meziměsíčním porovnání o 0,1 %. Na meziroční bázi inflacemírně zrychlila na 1,2 % z dubnové hodnoty 1,1 %. Hlavním faktorem růstu cen byly spotřební daně, které přispěly jak k meziměsíčnímu, tak i meziročnímu zvýšení cen tabákových, alkoholických výrobků a pohonných hmot.

Vývoj titulů na domácích trzích

CME
10/6 Analytici ze společnosti Thomas Weisel snížili cílovou cenu pro akcie mediální společnosti na 19 USD z původních 30 USD. Doporučení bylo ponecháno na stupni „marketweight“.

ČEZ
10/6 Podle zprávy Energetického regulačního úřadu v dubnu došlo k meziročnímu růstu spotřeby elektrické energie o 9,2 % na 4,7 TWh. U maloodběratelů bylo dosaženo růstu o 7 %, u velkoodběratelů byla spotřeba meziročně vyšší o 10,8 %.
11/6 Podle polského ministerstva pro správu státního majetku postoupilo do užšího výběru pro privatizaci firmy Energy pět uchazečů. ČEZ bude nadále soutěžit s Energetickým průmyslovým holdingem (PPF a J&T), francouzským GdF Suez, polským PGE a konsorciem polského magnáta Jana Kulczyka.

Erste Bank
11/6 Švýcarská UBS zvýšila cílovou cenu pro akcie Erste Bank na „koupit“ z původního „neutral“. Cílová cena byla ponechána na 34 EUR.

New World Resources
9/6 V rozhovoru pro agenturu Bloomberg se generální ředitel Mike Salomon vyjádřil o možných „synergiích“ plynoucích ze spojení s firmou Ferrexpo. O propojení firem se již jednalo dříve, záměr se však nerealizoval a 25% podíl Ferexxpa nakonec získala přímo společnost BXR Group (původně RPG Industries), která je zároveň majoritním akcionářem NWR. Podle představitelů IR z firmy Ferexxpo aktuálně žádné rozhovory o sloučení neprobíhají.

Orco Property Group
10/6 Záchranný plán developerské společnosti Orco, který byl odsouhlasen pařížským soudem a na jehož základě došlo ke zrušení ochrany před věřiteli, se nadále nelíbí části držitelů dluhopisů. Právní zástupce skupiny držitelů dluhopisů podal proti květnovému rozhodnutí soudu námitku. Podle vyjádření představitelů Orca zůstává do vyřešení námitky platné původní rozhodnutí a námitka nemá odkladný účinek na původní rozhodnutí.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Do dění v Praze promluvily i problémy španělských bank

1. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Do dění v Praze promluvily i problémy španělských bank

Přestože pražská burza na týdenní bázi umazala část svých předchozích ztrát a index PX posílil o 2,94 %, první polovina týdne na kladné zhodnocení rozhodně nevypadala.

Akcie:Záchranný balíček zatím akcie nezachránil

18. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie:Záchranný balíček zatím akcie nezachránil

Pražská burza stejně tak jako ostatní burzy po celém světě minulé pondělí skokově korigovala předchozí propady, když investoři pozitivně reagovali na záchranný balíček pro země eurozóně.... celý článek

Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti

27. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti

Po silném růstu z minulého týdne si pražská burza připsala mírnou ztrátu. Po celý týden se však index PX držel pouze mírně pod hranicí 1 300 bodů a nakonec si odepsal 0,2 procenta.

Akcie: Praha porazila Evropu

20. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha porazila Evropu

Pražská burza zažila velice úspěšný týden. Index PX posílil téměř o 5 procent. Čtyři růstové seance poslaly index nad hranici 1 300 bodů.

Akcie: Po delší době zabodoval ČEZ

13. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po delší době zabodoval ČEZ

Pražská burza si připsala ve zkráceném týdnu zisk 0,56 %. V úvodu týdne index PX posunul své letošní maximum a vzdálil se výrazněji od úrovně 1 200 bodů. Ve čtvrtek přišlo vybírání... celý článek

Partners Financial Services