Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 27. 4. 2010
Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti
Po silném růstu z minulého týdne si pražská burza připsala mírnou ztrátu. Po celý týden se však index PX držel pouze mírně pod hranicí 1 300 bodů a nakonec si odepsal 0,2 procenta.

Hlavní dění na pražské burze se minulýt týden odehrávalo u akcií Komerční banky(-1,65 %). Titul se od úterý obchodoval na burze bez nároku na dividendu, nákupní zájem však nepolevoval ani v dalších dnech, titul technickou ztrátu v propadu kurzu rychle smazal a v následujících dnech se obchodoval i na vyšších úrovních než před dividendou. Spekulativní obchodování bylo k vidění hlavně ve čtvrtek, kde denní rozptyl dosáhl 350 Kč.

Erste Bankstála tento týden trochu stranou hlavního zájmu a mírně oslabila (-0,35 %). Na nižší úrovně se podívala i Telefónica O2(-1,55 %). Ceny elektrické energie na německé burze pokračují ve strmém růstu a od začátku dubna posílily již o téměř 13 %, investoři to u ČEZu(-0,3 %) však nadále nereflektují a převažují obavy o směřování firmy po parlamentních volbách.

Velmi zajímavým růstem se prezentovaly akcie Unipetrolu(+8 %), když provozní ukazatele poukázaly na velmi pozitivní vývoj marží v prvním čtvrtletí. Na zprávu o dalších možných akvizicích pozitivně reagovaly akcie CME (+7 %). Se zprávou o rekordních týdenních prodejích poskočily akcie AAA Autoo 22 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden (16. 4.)Tento týden (23. 4.)Změna v %
PX1 295,401 292,60- 0,2
Klíčové události minulého týdne
  • Viceguvernér Miroslav Singer uvedl, že pokud budou sílit tlaky brzdící inflaci, ČNB by mohla dále snižovat sazby. V podobném duchu se vyjádřil i viceguvernér Mojmír Hampl, který uvedl, že otázka konce cyklu snižování sazeb je stále otevřená.
Vývoj titulů na domácích trzích

CME
23/4 Vedení CME plánuje investovat dalších 300-400 milionů USD do akvizic televizních stanic ve střední a východní Evropě. Výkonný ředitel Sarbu očekává, že bulharské  aktivity budou na úrovni EBITDA ziskové od čtvrtého čtvrtletí 2010. Ceny reklamy se dle jeho vyjádření dostaly na své dno a ve druhém pololetí lze čekat jejich růst.

ČEZ
19/4 Druhý blok jaderné elektrárny Dukovany byl z důvodu výměny paliva odstaven. Výměna včetně pravidelné revize potrvá do 8.5.2010.

Erste Bank
23/4 Deutsche Bank zvýšila cílovou cenu pro rakouskou banku na 37 EUR z původních 31,50 EUR. Doporučení bylo potvrzeno na stupni „koupit“.

New World Resources
20/4 NWR vydalo osmileté dluhopisy v objemu 475 milionů EUR. Výnos byl stanoven na 7,875 %. Prostředky chce firma použít na refinancování stávajícího dluhu.
22/4 Komerční banka zvýšila cílovou cenu pro akcie NWR na 320 Kč z původních 165 Kč. Doporučení bylo změněno na „kupovat“ z původního „držet“. 23/4 Goldman Sachs zvýšila cílovou cenu na 11,10 liber (cca 324 Kč).

KIT Digital
22/4 Společnost KIT Digital ocenila v rámci úpisu akcie na hodnotu 13 USD. Firma plánuje vydat 4,23 milionů nových akcií. Prostředky chce firma využít na investice a akvizice.

Orco Property Group
23/4 Menšinoví akcionáři neuspěli u soudu s žádostí o předběžné opatření, jenž mělo zablokovat hlasovací práva novým investorům po sporném navýšení kapitálu v posledních týdnech. Akcionáři kolem firmy Millenius podali však novou stížnost, a to na samotné zneplatnění provedených úpisů akcií.

Unipetrol
22/4 Podle předběžných odhadů vedení Unipetrolu dosáhne holding v 1Q na provozní úrovni zisku. V úvodu roku se podstatným způsobem zvýšily rafinérské marže podle údajů firmy až na 3,98 USD/barel. V mezikvartálním porovnání se jedná o růst o 188 %. Na 1,41 USD se rovněž zvýšil rozdíl v ceně ropy typu Brent a Ural. Ke zlepšení došlo i u petrochemických marží. Proti zvýšeným maržím negativně působily menší objemy prodejů, když u rafinérských produktů se jednalo o 17 %. Pohyb cen ropy a jejích derivátů bude mít na výsledek skupiny pozitivní vliv ve výši 200 milionů Kč, vývoj směnných kurzů naopak zatíží hospodaření ztrátou ve výši 100 milionů Kč.

Očekávané události

  • 27/4 NWR – valná hromada
  • 28/4 PM – bez nároku na dividendu na BCPP
  • 29/4 KB – valná hromada
  • 28/4 ECM – výsledky za čtvrté čtvrtletí
  • 29/4 ECM – valná hromada

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha porazila Evropu

20. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha porazila Evropu

Pražská burza zažila velice úspěšný týden. Index PX posílil téměř o 5 procent. Čtyři růstové seance poslaly index nad hranici 1 300 bodů.

Akcie: Po delší době zabodoval ČEZ

13. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po delší době zabodoval ČEZ

Pražská burza si připsala ve zkráceném týdnu zisk 0,56 %. V úvodu týdne index PX posunul své letošní maximum a vzdálil se výrazněji od úrovně 1 200 bodů. Ve čtvrtek přišlo vybírání... celý článek

Akcie: Překvapivě dobrá doporučení táhla Prahu vzhůru

30. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Překvapivě dobrá doporučení táhla Prahu vzhůru

Pražská burza si minulý týden připsala zisk téměř 2 procenta, když akcie posilovaly hlavně v závěru týdne. Ve čtvrtek i pátek index posílil o více než 1 procento a opět se tak dostal... celý článek

Akcie: Pražskou burzu zasáhly nejasnosti kolem pomoci Řecku

24. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražskou burzu zasáhly nejasnosti kolem pomoci Řecku

Pražská burza minulý týden prakticky stagnovala, když index PX oslabil pouze o kosmetickou desetinu. První polovina týdne přinesla zisky, když index atakoval letošní maximální hodnoty... celý článek

Akcie: Prahu táhnou banky

16. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu táhnou banky

Optimismus na pražské burze vydržel i v průběhu druhého březnového týdne. Index PX posílil o slušných 2,78 % a dostal se opět na dohled hranici 1 200 bodů. Trh posiloval prakticky ve... celý článek

Partners Financial Services