Akcie: Do dění v Praze promluvily i problémy španělských bank

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 1. 6. 2010
Akcie: Do dění v Praze promluvily i problémy španělských bank
Přestože pražská burza na týdenní bázi umazala část svých předchozích ztrát a index PX posílil o 2,94 %, první polovina týdne na kladné zhodnocení rozhodně nevypadala.

Při obchodování minulé úterý se index PX pražské burzy propadl o více než 5 %, dostal se pod úroveň 1 100 bodů a byl na nejnižších hodnotách od srpna loňského roku. Výrazný prodejní tlak souvisel s opětovnou nervozitou na globálních trzích, když ve Španělsku řešili problémy menších finančních ústavů a na korejském poloostrově hrozilo vyhrocení konfliktu. Komerční bankase dostala při výprodejích až na 3 250 Kč, aby následně posílila zpět na 3 610 Kč (+7,7 %). Velký výkyvy byly k vidění i u akcií NWR, které se z hranice 206 Kč zvedly až na 230 Kč (+9 %). Impuls ke zlepšení nálady přišel opět ze zahraničí, když Čína po předchozích spekulacích ohledně oslabení investiční aktivity v instrumentech denominovaných v EUR naopak potvrdila, že Evropa pro ni zůstává nejdůležitějším trhem. Absolutním vítězem se staly akcie mediální skupiny CME, které posílily o 17 %. Růst souvisel s předražením titulu v rámci skupiny indexů MSCI. Telefónicase příliš neúčastnila poklesů v úvodu týdne, stejně tak se jí vyhnuly následné nákupy po zlepšení situace ve druhé polovině týdne a titul ztratil téměř 1 %. Nižší volatilita byla k vidění rovněž u akcií ČEZu(+0,5 %).

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týden (16. 4.)Tento týden (23. 4.)Změna v %
PX1 136,401 169,80+ 2,94

Klíčové události minulého týdne

  • Podle nové prognózy OECD vzroste HDP v ČR v letošním roce o 2 %, v příštím roce bude růst akcelerovat na 3 %. Oproti poslední prognóze z loňského listopadu byl údaj pro rok 2011 vylepšen o 0,2 %, pro letošní rok zůstala hodnota nezměněna.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
26/5 Ministr financí Eduard Janota připustil, že si dokáže představit navýšení navrhované dividendy u ČEZu o jednu až dvě koruny.
27/5 Podle obchodního ředitele Alana Svobody může ČEZ díky úsporám v nákladech, vyšší výrobě z jádra a ziskům ze zahraničních aktivit zopakovat rekordní jádrový zisk již v roce 2011. V roce 2009 dosáhl zisk na úrovni EBITDA 91,1 miliard Kč, pro letošní rok firma očekává pokles na 88,7 miliard Kč. Na rok 2012 má firma prodanou zhruba čtvrtinu produkce a aktuálně odhaduje další růst cen.

ECM
28/5 Valná hromada držitelů dluhopisů developerské skupiny ECM nerozhodla o předčasném splacení dluhopisů. Předčasné splacení mohlo být požadováno díky porušení podmínky o poměru celkového finančního dluhu k aktivům společnosti. Držitelé dluhopisů se s vedením společnosti dohodli na pokračování činnosti a společném vypracování restrukturalizačního plánu.

Philip Morris
24/5 Tabáková společnost Philips Morris oproti svým předchozím zvyklostem zveřejnila mezitímní zprávu o vývoji hospodaření v prvním kvartálu. Tržby bez zohlednění spotřební daně a DPH meziročně vzrostly o 6,1 % na 2,5 miliardy Kč. Za růstem tržeb stojí zejména vyšší objem prodejů, nižší podíl levnějších značek a dobré exportní výsledky.

Telefónica O2 ČR
26/5 Švýcarská investiční banka UBS začala nově pokrývat akcie telekomunikační společnosti. Úvodní doporučení bylo nastaveno na stupeň „neutral“ a cílová cena na 430 Kč.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie:Záchranný balíček zatím akcie nezachránil

18. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie:Záchranný balíček zatím akcie nezachránil

Pražská burza stejně tak jako ostatní burzy po celém světě minulé pondělí skokově korigovala předchozí propady, když investoři pozitivně reagovali na záchranný balíček pro země eurozóně.... celý článek

Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti

27. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti

Po silném růstu z minulého týdne si pražská burza připsala mírnou ztrátu. Po celý týden se však index PX držel pouze mírně pod hranicí 1 300 bodů a nakonec si odepsal 0,2 procenta.

Akcie: Praha porazila Evropu

20. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha porazila Evropu

Pražská burza zažila velice úspěšný týden. Index PX posílil téměř o 5 procent. Čtyři růstové seance poslaly index nad hranici 1 300 bodů.

Akcie: Po delší době zabodoval ČEZ

13. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po delší době zabodoval ČEZ

Pražská burza si připsala ve zkráceném týdnu zisk 0,56 %. V úvodu týdne index PX posunul své letošní maximum a vzdálil se výrazněji od úrovně 1 200 bodů. Ve čtvrtek přišlo vybírání... celý článek

Akcie: Překvapivě dobrá doporučení táhla Prahu vzhůru

30. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Překvapivě dobrá doporučení táhla Prahu vzhůru

Pražská burza si minulý týden připsala zisk téměř 2 procenta, když akcie posilovaly hlavně v závěru týdne. Ve čtvrtek i pátek index posílil o více než 1 procento a opět se tak dostal... celý článek

Partners Financial Services