Akcie:krátký týden přinesl slušný růst

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 13. 7. 2010
Akcie:krátký týden přinesl slušný růst
Ačkoliv minulý týden měl jen tři obchodní dny, tuzemské obchodování zaznamenalo velice solidní růst. Hlavní část zisků si index PX připsal ve čtvrtek.

Pražská burza v podstatně zkráceném obchodním týdnu zaznamenala růst za slušných objemů. Index PX posílil o 2,46 %, když hlavní část zisků si připsal během čtvrteční seance. Praha doháněla ve čtvrtek velmi dobrou výkonnost západních burz ze středy. V čele růstu stály především bankovní tituly, když oba hlavní bankovní domy na našem trhu přidaly více než 5 %. Banky rostly se sektorem v Evropě, když investoři spekulují na dobré výsledky zátěžových testů velkých evropských bank. Největší růst si připsaly akcie mediální CME (+7,1 %), kterým se podařilo korigovat předchozí propad, a titul se odrazil od svého téměř ročního minima. Oživení cen na komoditním trhu prospělo akciím NWR, které si připsaly 3,4 % a vrátily se na hranici 220 Kč. S deklarovanou dividendou v zádech a lepším sentimentem se dařilo i Pegasu, který si připsal 2,7 %. Nákupní aktivita u Telefónica O2 byla nad hranicí 420 Kč již slabší, titul za vývojem trhu částečně zaostal a přidal 0,5 %. Ještě méně se dařilo ČEZu, který během tří obchodních dní ztratil 0,3 %.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 119,01 146,50+ 2,46

Klíčové události minulého týdne

  • Průmyslová aktivita v květnu vzrostla meziročně o 16,9 % po dubnovém růstu o 10,9 %. Meziměsíčně po očištění bylo dosaženo růstu o 0,1 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 27,2 %.
  • Maloobchodní tržby bez sezónního očištění v květnu meziročně vzrostly o 3,1 %.
  • Guvernér ČNB Miroslav Singer uvedl, že sazby na rekordně nízké úrovni zůstanou zřejmě déle, než se původně očekávalo. Singer rovněž uvedl, že úsporná opatření v Evropě pravděpodobně nezasáhnou naši ekonomiku příliš tvrdě.

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
9/7 ČEZ odkoupil 100% podíl ve společnosti FVE Vranovská ves, která je aktivní v oblasti budování fotovoltaické elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 16 MWp. Podrobnosti transakce nebyly zveřejněny.

Erste Bank
8/7 Citigroup snížila svoji cílovou cenu pro rakouskou banku na 34 EUR z původních 36 EUR. Doporučení bylo ponecháno na stupni „buy“. Nižší cílová cena odráží nižší očekávané zisky po zavedení speciální daně pro finanční instituce v Maďarsku, kde je banka aktivní.

New World Resources
7/7 Citigroup snížila cílovou cenu pro těžařskou společnost na 770 pencí z původních 995 pencí.
9/7 K opačnému výsledku než Citigroup dospěli analytici Goldman Sachs, kteří navýšili svoji cílovou cenu pro titul na 1 070 pencí z původních 1 000 pencí.

Pegas Nonwovens
7/7 Představenstvo výrobce netkaných textilií navrhuje vyplatit ze zisku za loňský rok dividendu ve výši 0,95 EUR na akcii. Vedení dodrželo svůj předpoklad o progresivním vývoji a návrh je tak vyšší než předchozí dividenda ve výši 0,9 EUR. Konečné rozhodnutí o výši dividendy a rozhodných termínech by mělo být učiněno na začátku září.

Očekávané události

  • 12/7 Spotřebitelské ceny (Červen)
  • 12/7 Nezaměstnanost (Červen)
  • 15/7 Průmyslové ceny (Červen)

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praze se zase dařilo

22. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praze se zase dařilo

Pražská burza po odrazu od hranice 1 100 bodů v minulém týdnu pokračovala ve svém růstu. Index PX ve středu završil šestý růstový den v řadě, když podobně dlouhá růstová šňůra byla... celý článek

Akcie: Erste Bank "vstala z mrtvých"

15. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste Bank "vstala z mrtvých"

Pražská burza si připsala v uplynulém týdnu mírný zisk, když index PX posílil o 0,9 %. V úvodu týdne byly akcie nadále spíše pod tlakem a index se dostal až na hranici 1 100 bodů.

Akcie: Do dění v Praze promluvily i problémy španělských bank

1. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Do dění v Praze promluvily i problémy španělských bank

Přestože pražská burza na týdenní bázi umazala část svých předchozích ztrát a index PX posílil o 2,94 %, první polovina týdne na kladné zhodnocení rozhodně nevypadala.

Akcie:Záchranný balíček zatím akcie nezachránil

18. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie:Záchranný balíček zatím akcie nezachránil

Pražská burza stejně tak jako ostatní burzy po celém světě minulé pondělí skokově korigovala předchozí propady, když investoři pozitivně reagovali na záchranný balíček pro země eurozóně.... celý článek

Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti

27. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti

Po silném růstu z minulého týdne si pražská burza připsala mírnou ztrátu. Po celý týden se však index PX držel pouze mírně pod hranicí 1 300 bodů a nakonec si odepsal 0,2 procenta.

Partners Financial Services