Akcie: Praze se zase dařilo

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 22. 6. 2010
Akcie: Praze se zase dařilo
Pražská burza po odrazu od hranice 1 100 bodů v minulém týdnu pokračovala ve svém růstu. Index PX ve středu završil šestý růstový den v řadě, když podobně dlouhá růstová šňůra byla k vidění naposledy v březnu 2009. Celkově index mírně ztratil jen ve čtvrtek a na týdenní bázi si polepšil o 2,13 %.

V čele růstu stály minulý týden na pražské burze  akcie CME(+8,5 %), které částečně korigovaly své předchozí propady. Podporou bylo zlepšené doporučení od Erste Bank, ještě lepšímu výsledku naopak bránila posilující koruna, která snižovala přepočtenou hodnotu z USD z domácího amerického trhu. S blížící se dividendou pokračoval zájem o akcie ČEZu(+2,5 %) a titul se obchodoval v blízkosti letošních maxim. Teprve páteční závěrečná aukce pomohla k zajímavějšímu zisku u Telefónica O2(407 Kč, +2,3 %). V průběhu týdne se titul pohyboval převážně pod hladinou 400 Kč. O své mírné týdenní zisky v páteční závěrečné aukci naopak přišla Komerční banka, která týden končila pod hladinou 3 600 Kč se ztrátou 0,3 %. Erste Bankposílila o 2 %, nejlépe se z finančního sektoru dařilo pojišťovně VIG, která posílila o 9 %. Největší ztrátu si připsaly akcie Unipetrolu(-5,5 %), podstatná část jde na vrub rovněž závěrečné páteční aukci.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 145,501 169,9+ 2,13

Klíčové události minulého týdne

  • Prezident republiky Václav Klaus jmenoval guvernérem České národní banky jejího dosavadního víceguvernéra Miroslava Singra. Nový guvernér nastoupí do funkce k 1. červenci poté, co ji opustí Zdeněk Tůma.
  • Zátěžové testy ČNB potvrdily, že český bankovní systém by měl ustát šoky podle všech modelových scénářů. V případě nejhoršího scénáře vidí ČNB potřebu dodatečného kapitálu v objemu 5 miliard Kč. Podle rozhodnutí EU by mělo dojít ke kompletnímu zveřejnění zátěžových testů na jednotlivé bankovní instituce. Představitelé ČNB si však těžko dokážou představit, že by k tomuto zveřejnění došlo.

Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
15/6 Na valné hromadě společnosti se diskutovala možnost expanze na nový zahraniční trh, případně návrat na některý z bývalých zahraničních trhů ještě v tomto roce. Žádné finální rozhodnutí k tomuto záměru managementu však nebylo zatím učiněno. V rámci valné hromady došlo k opakovanému schválení zpětného odkupu vlastních akcií až do výše 10 % základního kapitálu.

CME
15/6 Erste Bank zvýšila doporučení pro akcie mediální společnost CME na „koupit“ z předchozího „redukovat“. Cílová cena byla zvýšena na 33 USD z původních 27 USD.

ČEZ
16/6 Podle informací energetické společnosti se dva týdny po zahájení oficiální nabídky plynu pro domácnosti podařilo získat již 5,5 tis. nových zákazníků.
16/5 Oproti původnímu plánu se spuštění druhého bloku jaderné elektrárny Temelín odloží zhruba o týden. Spuštění reaktoru by mělo proběhnout 21. 6. a připojení do sítě v následujících dnech.

New World Resources
18/6 Komerční banka považuje akcie NWR za titul s jedním z největších potenciálů na naší burze a zařadila je mezi „top picks“. Cílová cena z jejich strany byla ponechána na 320 s doporučením „koupit“.

Unipetrol
18/6 Valná hromada společnosti rozhodla o rozdělení zisku z roku 2009. Část zisku byla převedena do povinného rezervního fondu, část do nerozděleného zisku z minulých let. Dividendy vypláceny nebudou.

Očekávané události

  • 22/6 ČEZ – poslední den s nárokem na dividendu na burze v systému T+3 (na RMS se bude s nárokem na dividendu obchodovat do pátku 25. 6. 2010).
  • 23/6 Rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Erste Bank "vstala z mrtvých"

15. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste Bank "vstala z mrtvých"

Pražská burza si připsala v uplynulém týdnu mírný zisk, když index PX posílil o 0,9 %. V úvodu týdne byly akcie nadále spíše pod tlakem a index se dostal až na hranici 1 100 bodů.

Akcie: Do dění v Praze promluvily i problémy španělských bank

1. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Do dění v Praze promluvily i problémy španělských bank

Přestože pražská burza na týdenní bázi umazala část svých předchozích ztrát a index PX posílil o 2,94 %, první polovina týdne na kladné zhodnocení rozhodně nevypadala.

Akcie:Záchranný balíček zatím akcie nezachránil

18. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie:Záchranný balíček zatím akcie nezachránil

Pražská burza stejně tak jako ostatní burzy po celém světě minulé pondělí skokově korigovala předchozí propady, když investoři pozitivně reagovali na záchranný balíček pro země eurozóně.... celý článek

Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti

27. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti

Po silném růstu z minulého týdne si pražská burza připsala mírnou ztrátu. Po celý týden se však index PX držel pouze mírně pod hranicí 1 300 bodů a nakonec si odepsal 0,2 procenta.

Akcie: Praha porazila Evropu

20. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha porazila Evropu

Pražská burza zažila velice úspěšný týden. Index PX posílil téměř o 5 procent. Čtyři růstové seance poslaly index nad hranici 1 300 bodů.

Partners Financial Services