První firma přestoupila ze Startu na hlavní trh pražské burzy

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 19. 12. 2023
První firma přestoupila ze Startu na hlavní trh pražské burzy
Společnost Gevorkyan se zabývá práškovou metalurgií
Zdroj: Gevorkyan

Společnost Gevorkyan přesouvá své cenné papíry z neregulovaného trhu PX Start pražské burzy na prestižnější regulovaný Prime Market. Akcie slovenské metalurgické firmy se na Prime Marketu začnou obchodovat 21. prosince.

Loni se Gevorkyan stal první slovenskou firmou na pražské burze. Primární úpis jejích akcií za víc než 727 milionu korun je zatím největší na trhu Start.

Už při této emisi ředitel rodinné firmy Artur Gevorkyan jasně říkal, že míří výš: „Tuto emisi považujeme za další logický postupný krok, kdy naší vizí a cílem je vybudovat podnik s tržbami 300 milionů eur a více. V horizontu pěti let plánujeme uvést naše akcie k obchodování na hlavním trhu pražské burzy,“ řekl loni Gevorkyan.

Po roce a půl od úspěšného úpisu akcií se Gevorkyan stává první firmou, která z trhu Start přestupuje na hlavní trh Burzy cenných papírů Praha.

Se svou velikostí, která je nyní zhruba čtyři a půl miliardy korun, se na Prime Marketu zařadí Gevorkyan (název GEVORKYAN, ISIN SK1000025322) mezi emise Tatry Mountain Resorts (čtyři mliardy korun) a Kofola ČeskoSlovensko (šest miliard korun).

Šéf pražské burzy Petr Koblic kvituje přestup s tím, že jedním z důvodů vzniku trhu Start byla v roce 2018 právě postupná příprava firem na vstup na hlavní trh. „Naším záměrem bylo, mimo jiné, aby se stal tento trh branou na burzu pro menší společnosti, pro které by byl vstup na regulovaný trh příliš komplikovaný a v dané fázi jejich rozvoje i předčasný,“ říká Koblic.

Na trhu Start se nyní obchoduje s akciemi 14 společností. Jejich celková tržní hodnota je 13 miliard korun, od investorů získaly přes dvě miliardy korun.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

Valná hromada Komerční banky 24. dubna schválila návrh představenstva, aby držitelé akcií Komerční banky dostali dividendu ve výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním. 

Partners Financial Services