Úspěch, hlásí mmcité. O nové akcie na pražské burze byl zájem

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 7. 2023
Úspěch, hlásí mmcité. O nové akcie na pražské burze byl zájem
Tým mmcité
Zdroj: mmcité

Skupina mmcité, výrobce městského mobiliáře z Uherského Hradiště, prodala při veřejné nabídce (IPO) všechny nabízené akcie. Úpis skončil dnes v poledne.

Emise byla přeupsána o 128,24 procenta. Firma nabízela milion akcií, investoři měli zájem skoro o třetinu navíc. Většina ze zájemců nicméně podala objednávky na spodní hranici cenového rozpětí, které bylo od 160 do 200 korun za akcii.

„Kniha objednávek byla naplněna již v průběhu devátého dne z celkových čtrnácti, během kterých úpis probíhal. Díky velkému zájmu o úpis museli být někteří investoři v rámci alokace (přidělování upsaných akcií jednotlivým upisovatelům) kráceni, což je u takto úspěšných úpisů zcela standardní,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Obchodování s akciemi společnosti mmcité začne 1.srpna za upisovací cenu 160 korun pod tickerem MMCTE.PR (ISIN CZ0005138826) na trhu Start pražské burzy v aukčním režimu. Burza už dříve oznámila, že od 1. září budou všechny emise trhu Start převedeny do režimu kontinuálního obchodování, budou tedy obchodovány stejným způsobem jako akcie z ostatních trhů pražské burzy. Psali jsme podrobněji: Trh Start pražské burzy změní způsob obchodování

IPO mmcité objednávkyZdroj: Burza cenných papírů Praha

Kniha objednávek mmcité na pražské burze.

Společnost obdržela od investorů 160 milionů korun, použít je chce k rozšíření výrobních kapacit. „Vývoj posledních let nám přinesl enormní navýšení poptávek, a tudíž i nárůst realizovaných zakázek. Navýšení výrobních kapacit je pro nás nevyhnutelným krokem,“ říká David Karásek, majoritní vlastník a zakladatel společnosti.

mmcité nabízela na burze třetinový podíl ve společnosti. „Investoři ji tak ohodnotili na 480 milionů korun při násobku očekávaného letošního čistého zisku PE 9,75x a násobku provozního zisku EBITDA 5,63x,“ upřesňuje František Bostl, šéf společnosti Starteepo, která IPO zastřešovala.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Karásek založil firmu na výrobu městského mobiliáře v roce 1994, tehdy ještě se společníkem. Za téměř 30 let existence vybudovalo mmcité včetně Česka 11 poboček v Evropě a Severní a Jižní Americe, s pomocí distributorů pak loni prodala výrobky do 52 zemí světa. Kromě výroby v Česku a Brazílii se firma věnuje i designu. Zhruba 80 procent produkce dnes putuje do zahraničí, například z USA pochází přibližně 14 procent tržeb skupiny.

Celkové konsolidované tržby skupiny mmcité dosáhly v roce 2022 výše 1,161 miliardy korun, meziročně vzrostly o 40 procent. Provozní zisk EBITDA sice proti roku 2021 vzrostl o 22,5 procenta na zhruba 61 milionů korun, jenže oproti roku 2020 je nižší o 25 milionů korun. Klesaly i čisté marže podniku – z 8,8 procenta v roce 2020 přes 3,53 procenta v roce 2021 na 2,77 procenta v roce 2022.

Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

Valná hromada Komerční banky 24. dubna schválila návrh představenstva, aby držitelé akcií Komerční banky dostali dividendu ve výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním. 

Partners Financial Services