Moneta schválila dividendu. Rozdělí 4,1 miliardy

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 25. 4. 2023 | 2 komentáře
Moneta schválila dividendu. Rozdělí 4,1 miliardy

Zdroj: BalkansCat/Shutterstock

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé víc než 70 procent akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2022. Z celkového zisku 4,7 miliardy vyplatí banka mezi akcionáře 4,1 miliardy korun. Zbylých 0,6 miliardy převede na účet nerozděleného zisku z minulých let.

Dividenda Monety bude osm korun hrubého na jednu akcii. Nárok na ni získají akcionáři, kteří budou akcie Moneta Money Bank držet k rozhodnému dni 2. května 2023. Vyplacena pak bude 25. května.

Minulý týden schválila výplatu dividend Komerční banka.

Střídání v dozorčí radě

Valná hromada Monety zároveň doplnila dozorčí radu. Představenstvo na místo Pardubického prosadilo Kateřinu Jiráskovou z PPF. 

Místo se v dozorčí radě se uvolnilo, když v březnu oznámil rezignovaci Tomáš Pardubický z Finep Holding. „Významný akcionář Monety se rozhodl využít svého práva nominovat kandidáta na pozici v dozorčí radě. Po krátké debatě s kolegy jsem se rozhodl pro rezignaci na všechny pozice v dozorčí radě,“ zdůvodnil tehdy své rozhodnutí.

Největším akcionářem Monety je s podílem 29,94 procent společnost Tanemo, kterou založila skupina PPF za účelem ovládnutí Monety a jejího faktického spojení s Air Bank (ani na tři pokusy to ale nakonec nevyšlo).

Kateřina Jirásková je finanční ředitelkou skupiny PPF a předsedkyní představenstva a provozní ředitelkou společnosti PPF. K tomu je i členkou představenstva PPF Financial Holdings a předsedkyní správní rady Nadace PPF.

Akcie Monety na pražské burze

Zdroj: peníze.cz
Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! Jsme i na Instagramu.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services