Prvním pravidlem investora je zisk. Druhým diverzifikace

Vladimír Pikora | rubrika: BrandInsight | 28. 4. 2023
Při pohledu na graf akcie společnosti Meta, provozovatele Facebooku, se může zdát logické jít a investovat do ní všechno. Přitom by to byla chyba, o čemž se také mnozí přesvědčili. Rozumnější je diverzifikovat, tedy rozložit riziko. Jak v rámci akciového trhu, tak napříč různými investičními nástroji.
Prvním pravidlem investora je zisk. Druhým diverzifikace

Zdroj: Shutterstock

Počátkem roku 2019 byla cena akcie firmy Meta jen kousek nad hladinou 100 dolarů, v polovině roku 2021 už se blížila 400 dolarům. Investor, který vsadil všechno na jednu kartu, mohl během dvou a půl let vydělat skoro 300 procent. Jen blázen by nenaskočil na takto skvěle rozjetý vlak. A přitom ejhle – v listopadu 2022 spadla akcie pod 100 dolarů. To je ztráta jako blázen. Ani ten, kdo zde investoval dlouhodobě, nakonec nevydělal. Také proto se vyplatí diverzifikovat a mít těch hromádek víc.

Zdroj: peníze.cz

Když jedna nevyjde, klapne druhá

Čím víc bude člověk diverzifikovat, tím víc se přiblíží jakémusi pomyslnému průměru. Portfolio sice nebude extra výnosné, ale zároveň ani nedojde k velkým ztrátám. Diverzifikovaná investice bude klidnější a konzervativnější.

V praxi se často setkávám s tím, že lidé investují jen do amerických akcií. To je podle mě chyba. Chtěl bych kromě nich v portfoliu vidět i české akcie. Někdo se snaží riziko snížit tak, že investuje skrze ETF do celého akciového indexu. Investuje tedy do všech akcií v indexu. To je dobrá diverzifikace. Jenže když bude index klesat, klesne i hodnota portfolia. Je proto vhodné portfolio doplnit i o něco dalšího než akcie.

Vladimír Pikora

Vladimír PikoraZdroj: Dluhopisomat

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista, hlavní ekonom investiční skupiny CFG. Doktorát získal na Vysoké škole ekonomické v Praze. Nejprve působil jako hlavní ekonom Volksbank CZ, pak spoluzaložil analytický dům Next Finance a později vlastní Pikora Invest.

Sázka skoro na jistotu

Třeba dluhopisy. A kromě těch státních bych doporučil korporátní dluhopisy, které nesou i pěkný výnos. Některé české nabízí i 11 procent. Jsou pochopitelně rizikovější než státní, ale výnos 11 procent není vůbec špatný. I tady platí, že je lepší investovat do více dluhopisů. Kdyby jeden padl, další to zachrání. Vzhledem k tomu, že se blíží obrat v měnové politice a úrokové sazby začnou klesat, má investor možnost uzamknout si v korporátním dluhopisu na pár let slušný výnos.

A pak tu máme zlato. Jeho cena v posledních 20 let rostla. Z 10 tisíc za unci jsme se dostali až k 45 tisícům. Pumpování peněz do ekonomiky mu nahrávalo. A jakmile budou úrokové sazby klesat k normálním hodnotám, dostane zlato podle mě impulz k dalšímu růstu.

Problémem českých portfolií bývá, že investor nemá dost peněz, aby mohl víc diverzifikovat. Pokud jich ale dostatek má, další možností jsou nemovitosti. Kupříkladu byt k pronájmu. Aktuálně sice ceny bytů klesají, ale nepůjde o dlouhodobý trend, spíš naopak. Vedle zhodnocení bytu je nezanedbatelný i příjem z pronájmu. Ten je sice vzhledem k ceně bytu nízký, ale zato stabilní.

Partner článku

Partnerem článku je Dluhopisomat, uživateli nejlépe hodnocený dluhopisový portál v České republice. Poskytuje služby emitentům vydávajícím dluhopisy a investory informuje o bezpečnějších emisích. Je součástí investiční skupiny CFG, která na českém finančním trhu působí přes deset let.

Nic pro konzervy

Zatímco byt, zlato i dluhopisy představují konzervativní investici, lze investovat i velmi rizikově. Malá část portfolia proto může být v kryptoměnách. Pokud někdo letos nakoupil bitcoin v době, kdy byl za cenu kolem 15 tisíc dolarů, mohl ho v polovině dubna prodat za dvojnásobek. To je ohromné zhodnocení. Skoro by se zase nabízelo investovat všechno sem, bylo by to ale velmi rizikové. Vloni totiž bitcoin dramaticky spadl.

Volné prostředky lze případně použít také na nákup uměleckých předmětů. Umění ovšem musíte rozumět. Já sám bych si kupovat obraz netroufl, abych nepořídil nějaký padělek. Pokud si ale k ruce vezmete odborníka, investujete do něčeho, co obvykle drží cenu i ve špatných dobách.

Sečteno a podtrženo, při investování diverzifikujte. Nakupte akcie, k tomu přidejte dluhopisy, zlato, nemovitosti a trochu i kryptoměny. Toto portfolio určitě nebude nejvýnosnější, ale mělo by být méně rizikové, než když všechno půjde jen jedním směrem.

Text je součástí komerční části projektu Naučte se peníze, ve které partneři projektu představují svoje tipy, jak žít doslova bohatší život. Dluhopisomat je generálním partnerem projektu.

Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

Peníze BrandInsight

Vladimír Pikora

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista, hlavní ekonom investiční skupiny CFG, která mimo jiné provozuje projekt Dluhopisomat. Doktorát získal na Vysoké škole ekonomické v Praze. Nejprve působil jako hlavní ekonom... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

28. 3. 2024 | Petr Kučera

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na 2. května, kdy ukončí dosavadní marketingovou akci.

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

28. 3. 2024 | PR text

Zlato je sice konzervativní, ale bezpečná investice

Nejlevnějšího prodejce zlata najdete na adrese Zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v Obecním domě. Ale pozor, ve druhém patře, ne v přízemí. Použijte služební vchod z ulice U Obecního... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

23. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin se propadl na 8900 dolarů, lenochod překvapil. Týden v kryptu

Na BitMEXu se někdo ukliknul nebo se zbláznil robot a stálo to miliony. Dolarů. Japonský penzijní fond zkoumá bitcoin, Greenpeace do něj kope. V Americe možná budou z etheru akcie.... celý článek

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

22. 3. 2024 | Radim Zelený

Nemovitosti jsou v investičním portfoliu nezastupitelné

Společnost Ronda Invest financuje developerské projekty a následně umožňuje investorům na úvěrech participovat. „Každého klienta posuzujeme individuálně a snažíme se pochopit jeho byznys,“... celý článek

Partners Financial Services