Velká dividenda od KB zůstává ve hře. Zatím dá část

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 2. 2022
Velká dividenda od KB zůstává ve hře. Zatím dá část

Zdroj: Shutterstock

Komerční banka navrhuje z výsledku roku 2021 vyplatit dividendu ve výši 43,80 Kč na akcii před zdaněním. Oznámila to při dnešní prezentaci hospodářských výsledků. Celkový objem této dividendy má dosáhnout 8,3 miliardy korun.

O návrhu představenstva rozhodne valná hromada KB, pokud s ním bude souhlasit Česká národní banka, po posouzení auditované účetní závěrky za rok 2021. „Další kroky k vrácení přebytečného kapitálu akcionářům zvážíme ve druhé polovině roku 2022 po dokončení pravidelných regulatorních zátěžových testů,“ oznámila Komerční banka.

Díky tomu, že aktuální výsledky překonaly očekávání analytiků, zůstává letos ve hře ještě další dividenda z peněz, které banka musela zadržovat v předchozích dvou letech kvůli koronavirovým omezením ze strany regulátora.

„KB měla dány restrikce na výplaty dividend z let 2019 a 2020, došlo tak k růstu přebytečného kapitálu, o jehož distribuci formou dividendy banka bude rozhodovat ve druhé polovině letošního roku. Dividendová politika je nastavena na výplatu 65 % čistého zisku. Vzhledem k částečné výplatě dividendy na konci roku 2021 ve výši 23,86 Kč na akcii je dle našeho odhadu ve hře k rozdělení formou dividendy dalších až 55 Kč na akcii, což by s plánovanou dividendou 43,80 Kč činilo téměř 100 Kč dividendu v letošním roce,“ říká analytik Fio banky Jiří Kostka.

Ke konci loňského roku měla Komerční banka 58 444 akcionářů (meziročně o 1443 více), z toho 52 823 byly fyzické osoby z České republiky (nárůst o 1379). Podíl hlavního akcionáře – francouzské Société Générale – zůstal na 60,4 %.

Akcie KB na pražské burze

Zdroj: peníze.cz

Čistý zisk KB za rok 2021 dosáhl 12,73 miliardy korun a byl meziročně vyšší o 56 %. Podrobná zpráva o hospodářských výsledcích je na webu KB.

Skupina KB měla ke konci loňského roku celkem 2,251 milionu klientů, což je meziročně o 43 tisíc méně. Samotná banka měla 1,625 milionu klientů (meziročně o 17 tisíc méně), z toho 1,383 milionu jsou občané. KB Penzijní společnost má 520 tisíc klientů, Stavební spořitelna Modrá pyramida 485 tisíc a poskytovatel úvěrů Essox 137 tisíc.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie z kuponovky vyjdou draho, stěžují si lidé. Firma kritiku odmítá

10. 2. 2022 | Jiří Hovorka | 25 komentářů

Akcie z kuponovky vyjdou draho, stěžují si lidé. Firma kritiku odmítá

Služba Zapomenuté miliardy, která hledá akcie z kuponové privatizace, nás obrala o osobní údaje a peníze, stěžují si lidé v diskuzích. Podle firmy jde o nepochopení a když se ojediněle... celý článek

Komerčka zdraží služby, které nešetří přírodu. I některé další

4. 2. 2022 | Petr Kučera | 18 komentářů

Komerčka zdraží služby, které nešetří přírodu. I některé další

Dubnová změna sazebníku nepotěší hlavně klienty, kteří chodí na pobočku. Radost ale může udělat dětem.

Máte akcie O2 z kuponovky? Takhle vám je teď vymění

2. 2. 2022 | Petr Kučera | 4 komentáře

Máte akcie O2 z kuponovky? Takhle vám je teď vymění

Skupina PPF zveřejnila podrobnosti o vytěsnění menšinových akcionářů O2. Kdo nemá akcie přímo u obchodníka s cennými papíry, měl by si zkontrolovat kontaktní údaje v centrálním depozitáři. celý článek

Partners Financial Services