Malé peníze: Pražská burza mění obchodní systém

Jan Müller | rubrika: Co se děje | 11. 12. 2012 | 1 komentář
Burza cenných papírů Praha změnila obchodní systém. Párkrát to zakašlalo – ale na to si za pár týdnů nikdo nevzpomene, nový obchodní systém tu s námi ale pár let vydrží. Čtenář Peníze.cz se ptá, co změna znamená pro investora. Odpovídá Jan Müller z webu Malé peníze.
Malé peníze: Pražská burza mění obchodní systém

Dotaz našeho čtenáře: Pražská burza cenných papírů nedávno prošla zásadní změnou. Opustila systém SPAD, který nahradila systémem Xetra. Co to znamená pro investory a proč k tomu vlastně došlo?

Malé peníze: Dotaz pozorného čtenáře směřuje ke změně obchodního systému na pražské burze – která se připravovala už asi dva roky. Jde o chvályhodný krok, který by burza musela tak jako tak nejspíš udělat. Pokud jde o to, jaký vliv změna bude mít na drobného investora – nuže, pravděpodobně minimální.

Burzy máme v Česku momentálně dvě: Burzu cenných papírů Praha (BCPP) a RM-systém. To, že jsou dvě, je spíš historická hříčka než významná potřeba trhu. Vzhledem k velikosti naší země je význam obou burziček v evropském, natožpak světovém kontextu minimální. Na významu jim samozřejmě nepřidává ani krátká historie, navíc když je polovička z ní protkaná kuponovou privatizací a jejími následky s nedostatečným vymáháním práva. Nicméně pokud se zaměříme pouze na Burzu cenných papírů Praha, kam směřuje i dotaz čtenáře, ta si začala v novém miléniu vést obstojně a podnikla několik systematických kroků, směřujících k posílení obchodování (nebo také k odvrácení vlastního pádu).

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Komentář experta

Přechod na nový systém komentoval pro Peníze.cz investiční odborník společnosti Partners Martin Tománek:

Koncem listopadu přešla Burza cenných papírů Praha po skoro dvaceti letech využívání vlastního obchodního systému na platformu Xetra. Nejviditelnější změnou je spojení segmentů SPAD a KOBOS. Nově existuje pro každý cenný papír jenom jedna hloubka trhu (ta ukazuje okamžitou nabídku a poptávku po konkrétní akcii) a jedna cena. Dosud to bylo tak, že na SPADu obchodovali hlavně velcí institucionální investoři a KOBOS byl určen pro drobné investory. Cena například akcií ČEZ se tak v obou segmentech mohla lišit. Rozdíly v cenách sice byly malé, ale byly. 

Přechod na Xetru by měl (snad) vést k většímu zájmu zahraničních investorů o české akcie, hlavně dojde k propojení různých akciových trhů v jeden tržní prostor využívající jedinou platformu. Další výhodou by měly být nižší poplatky spojené s obchodováním – a to je vždycky dobrá zpráva.

Pražská burza stojí opodál

Podívejme se na akciový trh z ptačí perspektivy. Historicky existovaly burzy (rozumějme burzy cenných papírů) samostatně v každé zemi. Jak přicházela globalizace i do světa financí, začalo postupně docházet jednak k plné elektronizaci obchodování na burzách, tak také ke slučování burz. Slučování burz mělo umožnit i relativně malým burzám podílet se na globálním trhu tím, že investorům se bude nabízet jednotná platforma a také jednotný přístup k cenným papírům obchodovaným na více místech.

V Evropě došlo ke sdružení několika burz do burzy Euronext – ta momentálně má kromě své nizozemské centrály také pobočky v Belgii, Francii, Portugalsku a Spojeném království. V roce 2007 došlo ke spojení s americkou NYSE (New York Stock Exchange), čímž vznikla obrovská a vskutku globální obchodní platforma NYSE Euronext.

Tomuto uskupení může konkurovat Londýnská burza (LSE). Mimochodem, ta se ve stejném roce – tedy 2007 – sloučila s burzou italskou. LSE je historicky jsou z nejvýznamnějších světových burz. Dalším významným evropským konkurentem je Deutsche Börse; ta vznikla na základech burzy ve Frankfurtu a dá se říci, že jde o burzu dominantní zejména v německy mluvících zemích.

Pak je to samozřejmě také Nasdaq OMX. Nasdaq je elektronická burza, jež vznikla původně v rámci asociace makléřských společností v USA. Později se spojila s uskupením evropských severských burz OMX. Dnes dokonce zahrnuje i Arménii – což je z hlediska obchodování spíše perlička.

Tím jsme sumarizovali klíčové hráče v Evropě. Kde je tedy Praha? I další burzy se postupně snažily spojovat do větších celků. Takto vzniklo i uskupení středoevropských burz (CEESEG – Central and Eastern Europe Stock Exchange Group), jež zahrnuje kromě lídra skupiny – vídeňské burzy, také burzy v Česku, Maďarsku a Slovinsku. Je dobře, že se Praha do takového uskupení zapojila, nicméně jeho význam je z kontextu ostatních velkých skupin působících v Evropě čtenáři asi zřejmý.

Již mnoho let se na trhu mluví mimo jiné propojení pražské burzy či případně celého uskupení CEESEG s Deutsche Börse. Integrace do většího a významem mnohem vyššího celku by byla logická a mohla by přinést výrazný nárůst obchodování i s českými cennými papíry.

Anketa

Co s pražskou burzou?

Xetra: předzvěst slučování

Xetra je obchodní systém vyvinutý za účasti Deutsche Börse. K jeho prvnímu uvedení došlo přibližně před 15 lety. Název je zkratkou z Exchange Electronic Trading, což značí elektronické burzovní obchodování. Jde o robustní systém prověřený lety obchodování. Vzhledem k důležitosti Deutsche Börse jde i o systém hojně využívaný makléři. Někde se můžete dočíst, že na tento systém jsou zvyklí investoři – to však v drtivé většina případů není pravda: investoři provádějí obchody přes členy burzy, jimiž jsou konkrétní makléřské společnosti. Investorovi je tedy víceméně jedno, jaký obchodní systém se používá; tomu jde hlavně o to, jakých výsledků dosahuje příslušná společnost, jež cenné papíry emitovala, případně jaké vlastnosti má ten který derivát.

Obchodní systémy pražské burzy v době jejího vzniku byly založené na modelu francouzském. Zatím uplynula spousta času a bylo na zvážení, zda nepřejít na jinou platformu. Jelikož v rámci CEESEG Xetru již používala Vídeň a Budapešť, bylo využití tohoto systému logickým krokem i v Praze. Na burze se teď budeme setkávat s dělením trhů na Prime (nejlikvidnější cenné papíry, tzv. blue chips), Standard (běžně obchodované cenné papíry) a Start (malé či mladé firmy, jakási obdoba tzv. Nového trhu).

Byl to tedy z pohledu pražské burzy krok správný a logický? Nepochybně ano. Co to přinese našemu drobnému investorovi? Asi to moc nepocítí. A jestli jde o předehru ke sloučení s Deutsche Börse, to uvidíme. Byla by to dobrá zpráva.

Partnerem rubriky Malé Peníze je web Malé peníze, praktický průvodce světem osobních financí. Chcete-li autorům webu poslat svůj dotaz i vy, napište na info@malepenize.cz.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: RM-systém, KOBOS, SPAD, jak se v tom jenom vyznat

14. 9. 2012 | Jan Müller | 4 komentáře

Malé peníze: RM-systém, KOBOS, SPAD, jak se v tom jenom vyznat

Zmatek zkratek! Náš čtenář zabloudil mezi těmi burzovními. S orientací pomáhá Jan Müller ze serveru MaléPeníze.cz

Pomůže penzijní reforma českým akciím?

22. 8. 2012 | Jan Traxler | 13 komentářů

Pomůže penzijní reforma českým akciím?

Díky penzijní reformě by na pražskou burzu měly proudit nové peníze. České akcie by tudíž v následujících dvou letech mohly přinést investorům vyšší zhodnocení. Žádné velké terno ale... celý článek

Výnosy akcií: hlavní roli hrajou dividendy

31. 7. 2012 | Jan Traxler | 24 komentářů

Výnosy akcií: hlavní roli hrajou dividendy

Dlouhodobý výnos akcií převyšuje nejen úroky v bance, ale také výnosy dluhopisů, nemovitostí nebo komodit. Velkou zásluhu na tom mají dividendy, výrazně větší než samotný vývoj cen... celý článek

Malé peníze: Jak se zbavit slovenských akcií z kuponovky

4. 7. 2012 | Jan Müller | 6 komentářů

Malé peníze: Jak se zbavit slovenských akcií z kuponovky

Připluly k vám na vlnách kuponové privatizace akcie (dnes) slovenských firem? I když jsou bezcenné, musíte zaplatit za vedení akciového účtu. Jak se takových akcií zbavit? Podle Jana... celý článek

Drobní akcionáři, neplačte a probuďte se!

9. 2. 2012 | Aleš Tůma | 3 komentáře

Drobní akcionáři, neplačte a probuďte se!

Ještě 17 let po druhé vlně kuponové privatizace v českých šuplících, slamnících, skříních a kredencích dlí stovky a tisíce kuponových knížek. Zdaleka ne všechny jsou bezcenné, peníze... celý článek

Partners Financial Services