Pomůže penzijní reforma českým akciím?

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 22. 8. 2012 | 13 komentářů
Díky penzijní reformě by na pražskou burzu měly proudit nové peníze. České akcie by tudíž v následujících dvou letech mohly přinést investorům vyšší zhodnocení. Žádné velké terno ale nečekejte.
Pomůže penzijní reforma českým akciím?

Akciím na pražské burze se posledních pět let vůbec nedaří. V letech 2003–2007 zažila pražská burza pětiletku strmého růstu. Nyní má za sebou pětiletku poklesu. Index PX je na poloviční hodnotě oproti maximu z roku 2007

Z některých českých akcií se sice investorům vyplácejí poměrně vysoké dividendy (dividendový výnos se pohybuje kolem pěti procent ročně), ale na růst cen čekají majitelé akcií marně.

Vývoj indexu PX od roku 2001

Zdroj: Peníze.cz; zvětšíte klikem

Pomůže českým akciím reforma důchodů? Vyvedení části prostředků ze státního systému do soukromých fondů přinese na burzu nový kapitál. Ještě větší roli ale sehraje transformace stávajících penzijních fondů. Zatímco dnes penzijní fondy drží zhruba 90 procent prostředků v českých státních dluhopisech, od příštího roku budou moci penzijní společnosti nabízet i dynamičtější fondy, které budou investovat do akcií. Převedení části prostředků ze starých fondů do nových přinese na burzu další peníze.

Peníze z penzijních fondů

Podle údajů Asociace penzijních fondů mělo k 30. 6. 2012 penzijní připojištění v České republice 4 645 603 lidí a celkový majetek účastníků penzijního připojištění činil 240 miliard korun. Z toho pouhých 956 milionů korun (0,4 % z majetku ve fondech) bylo investováno v českých akciích.

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Ročně přiteče do penzijních fondů zhruba dvacet miliard korun. Po reformě to bude možná ještě více kvůli zvýšení částek pro přiznání státního příspěvku a daňovou úlevu, které donutí „stovkaře“ navýšit příspěvek alespoň na tři stovky a mnohé přiměje navýšit měsíční příspěvek až na 2000 korun, při kterých bude mít účastník nově nárok na maximální státní příspěvek ve výši 230 korun a zároveň na maximální možnou daňovou úlevu.

Peníze z pojistného na sociální zabezpečení

Vedle penzijního připojištění zavádí penzijní reforma v druhém pilíři nové důchodové fondy, do kterých může účastník převést tři procentní body ze stávajícího 27% odvodu z hrubé mzdy, který je určen na sociální pojištění. Další dva procentní body musí účastník do důchodového fondu odvést navíc, jinými slovy kdo se rozhodne využít druhého pilíře penzijní reformy, bude odvádět do důchodových fondů pět procent z hrubé mzdy, respektive ze základu pro výpočet sociálního pojištění.

Česká správa sociálního zabezpečení v roce 2011 vybrala na pojistném na sociální zabezpečení 358 miliard korun. Pokud by se čtvrtina lidí rozhodla využít druhého pilíře penzijní reformy, tak Česká správa sociálního zabezpečení přijde ročně zhruba o deset miliard korun. Do důchodových fondů by v takovém případě proudilo necelých 17 miliard korun ročně.

Anketa

Půjdete do druhého pilíře?

Deset procent kapitálu do českých akcií

Kdyby deset procent z finančních prostředků v důchodových a penzijních fondech bylo investováno do českých akcií, znamenalo by to pro pražskou burzu mimořádné investice ve výši 24 miliard korun během roku 2013 (převod prostředků do nových penzijních fondů) a každoroční přísun nového kapitálu ve výši 3,7 miliardy korun (dvě miliardy ve „starých“ penzijních fondech a 1,7 miliardy v „nových“ fondech).

Selská úvaha říká, že o tyto peníze by se měla zvýšit celková tržní kapitalizace akcií obchodovaných na pražské burze. Tržní hodnota všech patnácti firem obchodovaných na hlavním trhu pražské burzy je o trochu více než jeden bilion korun. Penzijní reforma by tedy mohla zvýšit cenu akcií na pražské burze o necelá tři procenta.

Potenciální zdroj kapitálu pro pražskou burzu

 

Kapitál ve fondech

10 % do českých akcií

Penzijní připojištění – transformace

240 mld. Kč (2013)

24 mld. Kč (2013)

Penzijní připojištění (3. pilíř) – ročně

20 mld. Kč ročně

2 mld. Kč ročně

Důchodové spoření (2. pilíř) – ročně

17 mld. Kč ročně

1,7 mld. Kč ročně

Celkem

240 mld. + 37 mld. ročně

24 mld. + 3,7 mld. ročně

Zdroj: FINEZ Investment Management

Tržní kapitalizace českých akcií

Zdroj: FINEZ Investment Management, BCPP, data k 18. 8. 2012

 

Ovšem při této úvaze nebereme v potaz emise nových akcií. Rozhodne-li se pár akciových společností pro vstup na pražskou burzu, mohou bez problému zhltnout celý nový kapitál od penzijních fondů. To je dobrá zpráva pro potenciální zájemce o vstup na burzu. Lepší období pro vstup na burzu než v době transformace penzijních fondů si lze jen stěží představit.

Převis poptávky nad nabídkou

Znamená to pro stávající majitele českých akcií, že důchodová reforma růstu cen nijak nepomůže? Nikoliv. Samozřejmě že penzijní fondy budou chtít vlastnit různé akcie, nejen ty nově emitované. Takže důchodová reforma zcela jistě navýší poptávku po všech českých akciích.

Navíc je důležité mít na paměti, že cenu neutváří pouze poptávka, ale vztah poptávky a nabídky. Těch zhruba 30 miliard korun během následujících dvou let na straně poptávky (penzijní a důchodové fondy) bude obtížně hledat prodávající. Dnes se na pražské burze obchodují akcie denně v objemu 1–1,5 miliardy korun. Najednou se denní poptávka zvýší třeba až na dvě miliardy, ale nabídka bude stále na 1,5 miliardy. Převis poptávky nad nabídkou bude tlačit cenu nahoru. Na horizontu dvou let se tudíž dá očekávat, že ceny akcií na pražské burze porostou.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Přední český odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Díky penzijní reformě na českých akciích asi nikdo nezbohatne. Ale je to jistá podpora, která může napomoct pražské burze. Následující dva roky by mohly být výnosy českých akcií kladné a v součtu s dividendami by české akcie mohly v roce 2013 a 2014 přinést výnos kolem deset procent za rok (můj osobní odhad).

Nicméně nesmíme zapomínat, že poptávka ze strany penzijních fondů bude pro akcie jen podpůrný prostředek. Daleko větší roli samozřejmě bude tak jako vždy hrát makroekonomická situace ve střední Evropě a hospodářské výsledky jednotlivých firem. A tady žádné zázraky čekat nemůžeme. Takže i nadále platí, že české akcie se hodí spíše pro dlouhodobé dividendové investice.

Tip redakce! Vyzkoušejte naše kalkulačky

Nikdo neříká, že právě pro vás je nejlepší druhý nebo třetí pilíř penzijního systému. Co ale říkáme: první pilíř, tedy státní důchod, vám asi ke spokojenému stáří stačit nebude. Bude to chtít něco dělat. Spočítejte si to nakonec sami:

Sada penzijních kalkulaček na Peníze.cz

► Jaký by mohl být váš budoucí důchod: hrubý výpočet na základě hrubých dat

► Výpočet výše důchodu: přesná data – přesný výpočet

► Důchodový věk: kdy půjdete do důchodu: o kolik let vás připraví reforma?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 8. 2012 11:32, KarelT

Hlavně 2.pilíř je spíš tunel na peníze prosazený lobbisty na objednávku soukromých fondů. Obávám se, že ale díky masivní reklamě a vlezlých prodejců se nachytá dost lidí. Už jen to, že u nich zrušili možnost 14denního odstoupení od smlouvy je jasný podraz. Jinak jestli zbývá někomu do důchodu třeba 5 let, možná i ty vložené peníze nakonec dostane, ale za 20 či dokonce 30 let je to bláznovství. Hlavně že si někdo namastí kapsu našimi penězi. Když krachne soukromý fond, dlužné peníze lidi od pánů majitelů fondu nedostanou, ale běda když dluží něco obyčejný člověk, to ho úroky sedřou z kůže i s celou jeho rodinou. Pěkně vykutálený systém. Pod pojmem "soukromé podnikání" si představuji poctivější způsoby vydělávání peněz.

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spoření na účet nám bohatství nepřinese

7. 8. 2012 | Tomáš Raputa | 23 komentářů

Spoření na účet nám bohatství nepřinese

V úsporách českých domácností zoufale chybí akciový kapitál. Kdyby vláda prodávala ČEZ, ani bychom nebyli ochotni si jej koupit. Spokojili bychom se s jistotou jednoprocentního výnosu... celý článek

Výnosy akcií: hlavní roli hrajou dividendy

31. 7. 2012 | Jan Traxler | 24 komentářů

Výnosy akcií: hlavní roli hrajou dividendy

Dlouhodobý výnos akcií převyšuje nejen úroky v bance, ale také výnosy dluhopisů, nemovitostí nebo komodit. Velkou zásluhu na tom mají dividendy, výrazně větší než samotný vývoj cen... celý článek

Černé ráno investora: když akcie přes noc ztratí 75 procent

25. 7. 2012 | Michal Valentík

Černé ráno investora: když akcie přes noc ztratí 75 procent

Středa 11. července 2012. Letní ráno nebylo pro některé investory idyla. Kdo držel akcie německé solární společnosti Centrotherm Photovoltaics, šel 10. července spát s pocitem, že jeho... celý článek

Penzijní fondy 2012: inflaci překonaly čtyři

11. 7. 2012 | Dušan Šídlo | 29 komentářů

Penzijní fondy 2012: inflaci překonaly čtyři

Všechny penzijní fondy již ohlásily výši zhodnocení, kterého dosáhly v loňském roce. Jeho průměrná výše činila 1,7 procenta. Inflace byla 1,9 procenta, takže reálné zhodnocení je v... celý článek

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

31. 5. 2012 | Petr Dašek | 24 komentářů

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

„O stáří se s klienty bavíme už při prvním setkání. Ptáme se, jak představují svou penzi a svůj život, kdy chtějí přestat pracovat. Většinou zjistíme, že jejich představy o důchodu... celý článek

Partners Financial Services