Kde Češi dávají šanci hackerům? Nemění hesla, hlásí bankéři

jih | rubrika: Aktuality | 8. 10. 2019

Více než čtvrtina lidí (28 %) v Česku zažila hackerský útok. Hackeři nejčastěji útočí na počítače a notebooky, v drtivé většině případů se ale jedná o pokus, který není úspěšný. Výrazně narůstá počet útoků na mobilní telefony. Vyplývá to z průzkumu České bankovní asociace.

Češi podle něj bezpečnost v digitálním prostředí stále podceňují. Index bezpečnosti, který asociace každoročně sestavuje, sice oproti předchozím letům vzrostl o pět bodů, výsledek je však podle bankéřů stále průměrný.

Nejčastěji Češi zapomínají na pravidelnou změnu PIN kódů ke kartám a hesel k účtům, velká část z nich navíc podceňuje neustále se zvyšující riziko útoků přes mobilní telefon.

Index bezpečnosti v letošním roce dosáhl na 65 bodů ze 100, což je vůbec nejlepší výsledek za posledních pět let. „Je to i díky tomu, že se téma kybernetických útoků dostává do médií a přes ně k široké veřejnosti. Z výsledků však nemůžeme dělat žádnou senzaci, v porovnání s ostatními zeměmi jsme stále na průměrných hodnotách,“ uvádí Tomáš Hládek, poradce ČBA pro platební styk a kyberbezpečnost.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Celkově však v indexu podle asociace pouze 40 procent Čechů dokázalo, že bezpečnost berou vážně. K dokonalosti jim v rámci testu chybí častější frekvence změny PIN kódů ke kartám a hesel na sociálních sítích. Necelá třetina naopak dodržuje jen základní poučky a ochranu svých údajů příliš neřeší.

„Chování Čechů se v průběhu let příliš nemění, i když dochází ke zlepšení v oblasti aktualizace zabezpečení a změn hesel v počítači. Všichni bez výjimky by však měli dodržovat alespoň tři zásadní pravidla,“ říká Hládek.

Tím prvním podle něj je mít všechna zařízení, a tedy i mobilní telefony, řádně zabezpečená kvalitním a aktualizovaným antivirovým programem. Mobily má takto podle průzkumu zabezpečené jen40 procent lidí.

Zadruhé je podle Hládka potřeba mít silná hesla a pravidelně je měnit – ať už ta od zařízení, účtů ale třeba i od karet. Experty doporučenou frekvenci změny jednou za tři měsíce dodržuje pouze 12 procent Čechů, 23 procent ke změně hesla přistupuje pouze v případě, že jim přijde upozornění na podezřelou aktivitu.

Zatřetí je podle bankéřů nutné být na internetu stále v pozoru. „Znamená to například neotevírat podezřelé e-maily a přílohy od neznámých adresátů, nestahovat pochybné aplikace, neregistrovat se na podezřelých a neznámých webových stránkách a pravidelně si kontrolovat výpisy z účtu,“ upozorňuje Hládek.

EU zamíchala karty

Online platby kartou mají být od poloviny září ještě bezpečnější a jednodušší. Kdo ale nemá mobilní aplikaci nebo chytrý telefon, bude to mít složitější než doteď.

Změny v placení na internetu: SMS už nestačí


Jednoduché přihlašování k účtu musí skončit i ve zbývajících bankách. Některé z nich ale našly způsob, jak to klientům příliš nezkomplikovat.

Změny v internetbankingu: Jméno a heslo už k přihlášení nestačí


Zatím málo známý dopad směrnice PSD2: Zkomplikuje i bezkontaktní platby u terminálů v klasickém obchodě.

Při platbě kartou hrozí komplikace. Pravidla se mění i v prodejně

Většina Čechů si všechna hesla uchovává pouze v paměti (52 %). Jen nepatrné množství lidí je má schované na papírku v peněžence či v tašce, 40 procent pak deklaruje, že je má uložené na bezpečném místě. Zajímavostí je rostoucí počet těch, kteří využívají speciální aplikace na generování a správu hesel.

„Při správném používání lze tyto aplikace považovat za bezpečné. Nicméně v tomto případě je třeba odlišit ukládání hesel do počítače či prohlížeče, což rozhodně bezpečné není a podaří-li se hackerovi dostat do počítače nebo mobilu, má následně všechna vaše hesla jako ve výkladní skříni,“ zdůrazňuje Hládek.

Ty nejsofistikovanější kombinace znaků používáme především v prostředí e-mailu a internetového bankovnictví. Naopak podceňujeme sílu hesel k sociálním sítím, mobilním aplikacím nebo k e-shopům, kde přitom o sobě často uvádíme citlivé osobní údaje nebo k účtům přiřazujeme platební karty.

„Nejdůležitějším parametrem kvalitního hesla kromě jeho komplexity je i jeho délka, a proto pokud jako heslo zvolíme například větu o čtyřech krátkých slovech, ideálně s kombinací malých a velkých písmen, plus čísel, jedná se o velice kvalitní a mimořádně silné heslo, které se uživatelům navíc velice dobře pamatuje a nemusí si ho nikde poznamenávat,“ radí Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti ESET. 

Z průzkumu také vyšlo, že v oblasti ochrany dat Češi nejvíce důvěřují bankám. „Důvěra banky těší. Do oblasti zabezpečení stále investují nemalé prostředky. I proto hackeři zaměřují své útoky čím dál častěji především na klienty bank, kteří útok hackerům svou nepozorností a lehkomyslností často usnadňují,“ uvádí Hládek.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

10. 4. 2024 | Petr Kučera

UniCredit rozšiřuje Bank ID. Prokážete se i firmám

Klienti UniCredit Bank mohou nově využívat bankovní identitu také pro online ověření vůči soukromým společnostem – například pojišťovnám, telefonním operátorům a dalším.

Partners Financial Services