Spořitelna mění studentské konto

Spořitelna mění studentské konto
Snížení finančních prémií, zato však více služeb zdarma, lepší úročení a vyšší kontokorent. Tak lze stručně charakterizovat nové studentské konto České spořitelny. Bude pro klienty znamenat posun k lepšímu?

Mladí a studující jsou pro české banky velmi perspektivní cílovou skupinou. Není proto divu, že si je finanční domy patřičně hýčkají. Vedení účtu, měsíční výpisy či platební karta zdarma se staly téměř standardem. Banky tedy hledají jiné cesty, jak získat studenta právě pro sebe. Jedním z největších lákadel jsou pravidelné prémie. Že to jde i bez nich, si myslí Česká spořitelna (profil, názory), která od dubna začne nabízet nový studentský program. Redakci Peníze.cz se podařilo zjistit několik informací.

V čem je Student+ lepší

První pozitivní zprávou je odpuštění poplatku za vedení elektronického bankovnictví Servis 24, měsíčně tak ušetříte 15 korun. Druhou novinkou je navýšení limitu pro kontokorent z deseti na dvacet tisíc, ovšem až od druhého ročníku vysoké školy. Třetím bodíkem k dobru je zvýšení úročení zůstatku na účtu ze čtvrt na 1,6 procenta. Dvě stovky připíše banka studentovi jako příspěvek na ISIC kartu. Zda ji bude nutné sjednat přes banku anebo bude stačit předložit platnou kartu se nám nepodařilo zjistit. No a konečně ti, kteří by chtěli program Student+ zrušit, ocení nulový poplatek za tuto operaci. Dodejme však, že tiskové oddělení banky odmítlo upřesnit, zda nebude navíc účtován skrytý poplatek, a to za zrušení Sporožira, které je nedílnou součástí programu Student+. Ten v současné době činí 300 korun. Stejná situace je u zrušení Servisu 24, které dnes přijde na 150 korun, v rámci studentského programu by však tento poplatek měl odpadnout.

O co přijdete

Předně se rozlučte s prémií 400 korun, která bude stejně od května snížena na 40 korun, u účtů Student+ nebude nabízena vůbec. Stejně tak bonus za červený diplom, který byl od ledna snížen o řád na "pouhou" tisícovku, své místo v novém účtu nenašel. Uvidíme, jak tento krok zahýbe s počtem klientů banky, pro řadu z nich byla prémie jistě jedním z důvodů, proč si vybrali právě spořitelnu. Jedinou bankou, která bude i do budoucna odměňovat studenty několka stokorunami ročně, je Komerční banka a její konto Gaudeamus (profil, názory).

Co se nemění

Zdarma zůstává vedení účtu a sestavení výpisů, zřízení a změna trvalých příkazů k úhradě či inkasu, vedení kontokorentního úvěru a mezinárodní platební karta. I nadále bude možné získat úvěr na studiu do výše osmdesáti tisíc korun s úrokovou sazbou 9,9 procenta. Program Student+ bude po vzoru dnešního účtu Sporojunior (profil, názory) existovat i ve variantě pro klienty od 15ti do 18ti let s omezením objemu příchozích a odchozích plateb na dvacet tisících korun. Kontokorent pro středoškoláky bude omezen na pět tisíc. 

A co staří sporostudenti?

Staří sporostudenti budou v průběhu dubna vyzváni k návštěvě své pobočky, kde mohou podepsat smlouvu o změně svého účtu na nový program. Banka je sice do nového Studenta+ nutit nebude, je si ale jista, že o to klienti budou žádat sami. Po zmíněném snížení pravidelné prémie u stávajícího konta se stane nový program skutečně výhodnějším. Posuďte sami.

Profil stávajícího a nového studentského konta České spořitelny
Sporostudent

Student+

Vedení účtu včetně měsíčních výpisů

poštovné

poštovné

Elektronické bankovnictví

15 korun měsíčně

zdarma

Mezinárodní platební karta

zdarma

zdarma

Úročení zůstatku na účtu

0,25 %

1,6 %

Maximální výše kontokorentu

10 000

20 000

Prémie

400 /40 korun ročně *
1 000 korun za červený diplom

200 korun příspěvek
na vydání karty ISIC

Zrušení programu

300 korun

zdarma **

* roční prémie 400 korun bude od května snížena na 40 korun
** za zrušení účtu je účtován poplatek 300 korun. Zrušení programu Student+ má být podle našich informací zdarma. Česká spořitelna odmítla upřesnit, zda bude při zrušení účtu Student+ účtovat navíc poplatek za zrušení Sporožirového účtu, který je součástí programu Student+.

Přemýšlíte, která banka nabízí nejvýhodnější studentský účet? Zkuste si srovnat jednotlivé nabídky v sekci studentská konta.

Myslíte si, že zrušením oblíbených prémií přijde Česká spořitelna o své studující klienty? A jak se vám líbí profil účtu Student+? Podělte se s námi o vaše názory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 3. 2003 9:34, HradilDu

Děkuji Vám za upozornění a omlouvám se za překlep. Servis 24 je u Sporostudenta skutečně za 15 korun měsíčně, jak je uvedeno v textu článku. Tabulka je již opravena.

Zobrazit celé vlákno

+66
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč mít účet v malé bance?

7. 3. 2003 | Dušan Hradil

Proč mít účet v malé bance?

Po poslední vlně zdražování služeb bank se začalo více mluvit o malých finančních domech. I přes omezené služby a řídkou síť poboček mohou být pro klienty zajímavé. Přinášíme vám krátké... celý článek

Studenti, máte všech pět pohromadě?

25. 9. 2002 | Michal Hazi

Studenti, máte všech pět pohromadě?

Každý rok se touto dobou těší pět bank na nové perspektivní klienty. Proto se jim snaží již teď nabídnout mnoho výhod. Nově přijatí vysokoškolští studenti se mají na co těšit. Víte,... celý článek

Partners Financial Services