Kreditní jaro

Kreditní jaro
Poslední měsíce přinesly na český trh kreditních karet několik novinek. Jde skutečně o inovace, anebo jen kopírují konkurenci? Stojí za to si je pořídit?
Letošní rok má být ve znamení boomu úvěrových produktů, nastává totiž čas karty kreditní. Banky si začínají uvědomovat potenciál trhu a postupně přicházejí se svými nabídkami. Každý finanční dům má ale svoji hlavu - snaží se od konkurence bank odlišit a přinést něco navíc. Poslední čtyři novinky na trhu rozhodně vybočují z řady běžných kreditek.

Tak trochu jiná karta

Po zřejmě neúspěšné nabídce klasické kreditní karty přišla největší česká banka s inovací – ČSOB úvěrovou kartou (profil, názory). Jde vlastně o charge kartu - princip jejího fungování se od kreditek liší. Při sepsání smlouvy si klient vybere, zda bude celou čerpanou částku splácet jednorázově každý měsíc anebo čtvrtletně. V prvním případě nebude platit žádný úrok a karta bude fungovat jako klasická charge karta na principu "nejdřív utrácej a pak plať". Při čtvrtletím splácení je účtován roční úrok 12 procent, žádná bezúročná lhůta k dispozici není.

Výhody a nevýhody 
+ cena karty
+ nízké úročení

- podmínka jednorázového splacení v předem dané periodě
- absence bezúročné lhůty u kvartálního splácení
- podmínka mít účet u ČSOB

Karta je nabízena v obou hlavních brandech – tedy jako VISA nebo Mastercard, obojí v provedení Classic/Standard za 500 korun ročně a Gold za 4 tisíce. Podmínkou vydání je mít běžný účet u ČSOB, což může být pro klienty ostatních bank překážkou. Bance to sice nabízí lepší údaje o žadateli o kartu, trendem by však mělo být oddělení kreditní karty od běžného účtu.

Charge karta sice umožňuje efektivnější sladění příjmů a výdajů, nutnost splatit celý dluh najednou v daném termínu může být svazující. Navíc v případě volby kvartálního splácení přicházíte o možnost bezúročného období, což můžeme považovat za krok zpátky. Na pravou kreditku od ČSOB si tak asi ještě budeme muset počkat.

VISA iDNES

HVB bank přišla koncem dubna spolu se zpravodajským serverem iDNES s novou cobrandovanou kartou (profil, názory), která vedle své platební funkce nabízí slevy v partnerských obchodech klubu iDNES. Svojí konstrukcí i úrokovou sazbou se podobá svojí sestře VISA ČSA (profil, názory), je tedy na místě obě karty srovnat.

Pokud vezmeme v úvahu poplatek za vydání karty a její měsíční vedení spolu s výpisy, dostaneme se na téměř stejnou částku (848, resp. 860 korun). Ovšem u iDNESu je první poplatek za vydání odpuštěn, to znamená úsporu téměř čtyř stovek a malé plus.

Výhody a nevýhody 
+ cena karty v 1. roce
+ doplňkové programy
+ úročení
- cena karty v dalších letech
Volba té či oné karty bude záviset tom, jak dokážete využít doplňkových programů. Pokud častěji létáte s ČSA a zapojíte se do jejího věrnostního programu Frequent Flyer, je vaše volba jasná. Pokud naopak tíhnete k využití internetového platebního systému dukáty, zvolíte cobrandovanou kartu iDNES. K využití obecných slev pro členy klubu iDNES stačí jen členství v klubu, kartu si kvůli nim pořizovat nemusíte.

VISA iDNES Electron

Tato karta je určena těm, kteří sice mají měsíční příjem minimálně 9500 korun, ale nesplňují některou z dalších podmínek pro vydání embosované karty. iDNES Electron (profil, názory) od HVB bank se stal vedle CCS Kredo druhou elektronickou kreditní kartou u nás. Akceptační síť obchodníků je sice menší – v ČR 12 tisíc obchodníků oproti 35 tisícům pro karty embosované - je ovšem vyvážena nižší cenou karty - ročně za ni zaplatíte celkem 548 korun. Konkurenční kreditka CCS Kredo Mastercard Electronic (profil, názory) stojí ročně 504 korun (od třetího roku 604 korun). Obě jsou tedy cenově na srovnatelné úrovni.

Výhody a nevýhody
+ snadnější získání karty
+ cena karty v 1. roce
+ úročení
+ doplňkové programy
- cena karty v dalších letech
- velmi nízký úvěrový limit

Podstatným minusem je výše úvěrového limitu, který nepřesáhne deset tisíc korun, což je celkem málo. Pokud jej porovnáme s minimálním požadovaným příjmem téměř desíti tisíc měsíčně, nejeví se tato karta jako příliš výhodná. Za splnění vcelku tvrdých podmínek získáte velmi úzké úvěrové mantinely. Pokud nesplňujete podmínky pro vydání embosované karty, zkuste raději kartu CCS Kredo, která nabízí podstatně vyšší limit a v prvních letech nižší poplatky za vedení.

Nejdražší Electron v Čechách

Výhody a nevýhody
+ nejsou
- nepřiměřená cena
Naprostým úletem HVB bank je karta VISA iDNES Electron bez úvěrového limitu. Má být určena těm zájemcům o kartu s logem iDNES, kteří nesplní úvěrové podmínky ani pro kreditku Electron. Poplatky i provedení karty jsou shodné jakou její úvěrové varianty, ovšem nejde o kartu kreditní ale debetní. Funguje totiž tak, že na kartový účet u HVB Bank nejdříve převedete finanční prostředky a ty pak můžete kartou čerpat. Kartový účet není účtem běžným, neumožňuje tedy převodové operace nebo termínované platby – slouží jen pro účely platební karty. Dokud peníze kartou neutratíte, budou ležet v bance bez možnosti jakéhokoli úročení. Navíc roční poplatky za kartu se vyšplhají na 548 korun – jde tedy o nejdražší kartu VISA Electron. V ostatních bankách vám ji dají zdarma nebo za poplatek do 250 korun.

Přehled podmínek kreditních karet
Kreditní karta Vydání karty (Kč) Měsíční vedení (Kč) Roční úročení (%) Bezúročná lhůta (dny)
ČSOB Standard/Classic - měsíční splácení

500

0

0

30

ČSOB Standard/Classic - kvartální splácení

500

0

12

0

ČSOB Gold - měsíční splácení

4000

0

0

30

ČSOB Gold - kvartální splácení

4000

0

12

0

HVB Bank VISA iDNES

380 1

39

18,96

45

HVB Bank VISA iDNES Electron

200 1

29

18,96

45

HVB Bank VISA iDNES Electron bez úvěrového limitu 2

200 1

29

0

0

Vysvětlivky:
1 v prvním roce vedení karty není poplatek účtován
2 jde o debetní kartu s vlastním kartovým účtem

 

V průběhu letošního roku se můžeme těšit na další rozšíření nabídky kreditních karet. Tři banky již jednají s asociací Europay o vydávání elektronické kreditky Mastercard Electronic určené pro klienty s nižšími příjmy, kteří na embosovanou kartnu "nedosáhnou". Uvidíme, zda se splní očekávání odborníků o masové rozšíření tohoto platebního nástroje u nás. Debetní karty zatím vedou na plné čáře.

Detailní parametry všech popsaných karet najdete v sekci kreditní karty.

Co si myslíte o kreditních novinkách? Oslovily vás? Nebo je už máte v své peněžence? Napište nám, těšíme se na vaše názory.


Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 5. 2002 23:27, holmes homelles

Fandím Vašemu EFPPPK ale nevím co jim budete říkat ... snad jedno - ať se příště proti neočekávanému pojistí ... Každá solidní splátková firma to nabízí (stejně tak pokud pojištění není, dá se domluvit na jiném režimu splácení). No a těm co to stejně nechápou byste mohl rovnou prodávat provaz, no né?

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 5. 2002 7:40, Eric

Za a/, a to znovu opakuji - peníze ve slamníku jsou nejméně stejně bezpečné jako v bance nebo ve fondu. Z bank a jiných pseudofinančních institucí se ztratilo daleko více peněz než ze slamníků. Daleko více lidí bylo okradeno tam. Za b/ - nechtějte mě rozesmát povídačkami o policii. V případě, že mě někdo "vybílí" policii řeknu pravdu o své hotovosti. Tím si ponechám čisté svědomí a to, že ty peníze zloděj neukradl - to ať si dokazuje on. Tedy takto by to mělo fungovat. Že to tak nefunguje, víme - a i vy s vaším přiblblým přístupem to vlastně podporujete. Tak tak, zlatý slamníček.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Svět karet kreditních

14. 3. 2002 | Dušan Hradil

Svět karet kreditních

Týden utekl jako voda a už je tu druhá část našeho seriálu o kreditních kartách. Tentokrát se podíváme na nabídku českých bank a poradíme vám, jak se v ní zorientovat. Navíc pro vás... celý článek

Čas karty kreditní

8. 3. 2002 | Dušan Hradil

Čas karty kreditní

Debetní platební kartu má téměř každý klient banky, kreditní karta se zatím u nás moc nezabydlela. Její čas však přichází, letos má totiž zažít svůj boom. První díl seriálu o kreditních... celý článek

Partners Financial Services