Strategie pro trhy, kde ceny létají nahoru a dolů

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 5. 12. 2008 | 2 komentáře
Strategie pro trhy, kde ceny létají nahoru a dolů
I pro nynější velké kolísání na trzích existuje vhodná obchodní strategie, na níž se dá vydělat. Je možné použít třeba strategii Double Diagonal. Zobchodovali jsme jí na akciích Wall Mart Stores.
Matrix – údaje o obchodu

Matrix – údaje o obchodu


Grafická analýza pozice

Grafická analýza pozice


Denní graf akcie WMT

Denní graf akcie WMT


Denní graf akcie WMT

Denní graf akcie WMT


Grafická analýza obchodu z 1.12.

Grafická analýza obchodu z 1.12.

Kliknutím na obrázek jej můžete zvětšit

Už jsme popisovali směrovou strategii Diagonála možnost jejího využití. Strategie Diagonál je sestavená jen z put nebo call opcí. Jestliže dáme diagonál zároveň na put i call stranu, dostaneme strategii, které se říká double diagonál. A na rozdíl od Diagonálu, který patří mezi směrové strategie, double Diagonal se počítá mezi strategie neutrální.

Jak je obchod sestavený? Obvykle je koupená opce umístěná ve vzdálenějším měsíci dál out-the-money a koupená opce je v bližším měsíci a blíže out-the-money. K určení striku jedné z vypisovaných opcí volíme první standardní deviaci.

Double Diagonál má vysokou pravděpodobnost úspěchu a těží z časového úbytku k expiraci. Strategii pomáhá nárůst volatility s tím, že cena podkladového aktiva zůstane mezi vypsanou call a put opcí.

To nám povrdí řecká písmena. Theta, vliv časového úbytku, je pro daný obchod kladná. Vega, vliv volatility, je také kladná.

Podívejme se na denní graf akcie Wal-Mart Stores a graf analýzy našeho obchodu. Na denním grafu jsou vyznačené nulové body sestaveného obchodu. Jestliže cena zůstane v tomto rozsahu do doby expirace (za 26 dní) a nenastane velmi výrazný pokles volatility, docílili bychom zisku, který je číselně napsaný v grafické analýze dole.

Na druhou stranu, pozice může ztratit ve dvou případech. Volatilita jde dolů moc rychle a cena podkladového aktiva se dostane za nulové body. Protože se jedná o neutrální strategii, kde nechceme nečekané, výrazné směrové pohyby, jako podkladové aktivum nevybíráme biotechnologické nebo farmaceutické tituly.

Do pozice jsme vstoupili v úterý 25.11. a hned v pondělí 1.12. trh výrazně poklesl, kdy index S&P 500 ztratil 8,9 % a sledovaná akcie Wal-Mart Stores 5,1 %.

Jak vypadala naše pozice k 1. prosince, se přesvědčíme z analýzy. Akcie se stále pohybovala ve vyznačeném prostoru. Do skončení platnosti opčních vypsaných kontraktů zbývá 18 dní. Máme stanovený reálný cíl pro zisk, tj. 10 % z požadovaného marginu a dále víme, kdy obchod uzavřeme i v případě ztráty, tj. na nulových bodech.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Obchodník se bez dobrého počítačového programu neobejde

28. 11. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Obchodník se bez dobrého počítačového programu neobejde

Jedním z užitečných programů, které usnadňují obchodování s opcemi je OptionVue. Tento software je považovaný mezi profesionálními opčními obchodníky za nejlepší nástroj svého druhu... celý článek

Diagonal: Jak vydělat i v dnešní nejisté době

21. 11. 2008 | Josef Košťál

Diagonal: Jak vydělat i v dnešní nejisté době

I v době nejistoty na trzích se dá najít vhodná obchodní strategie. Může jí být například strategie Diagonal, která bude dobře fungovat, pokud se trhy na čas uklidní, nebo dokonce na... celý článek

Obchodní strategie pro začátečníky – kombinace akcií a opcí

14. 11. 2008 | Josef Košťál | 10 komentářů

Obchodní strategie pro začátečníky – kombinace akcií a opcí

Většina lidí začíná obchodovat s akciemi. Když chtějí do svých obchodů zapojit opce, začínají často se strategií Covered Call. Při ní se obchoduje s opcemi i akciemi. Navíc je snadno... celý článek

Jak využít klesání trhů k dosažení zisku

7. 11. 2008 | Josef Košťál

Jak využít klesání trhů k dosažení zisku

Obchodování v době, kdy ceny akcií létají nahoru a dolů, může být riskantní. Ideální opční strategií je proto tzv. kalendářní spread. Je třeba do obchodu vstupovat jen s několika málo... celý článek

Partners Financial Services