Trhy v obavách z obchodních válek

Martin Mašát | rubrika: Co se děje | 11. 7. 2018 | 1 komentář
Událostí měsíce června bylo nečekané zvýšení úrokových sazeb. Ovšem událostí spíš pro média, reálný dopad zatím moc vidět není.
Trhy v obavách z obchodních válek

Když Česká národní banka koncem června zvýšila úrokové sazby, čekal to spíš málokdo. Ne že by nebyly důvody: rekordně nízká nezaměstnanost, prudký růst mezd, růst cenové hladiny nad inflační cíl centrální banky, kurz koruny proti očekávání slabší… Jenže ty v zásadě byly už v květnu a tehdy pro zvýšení sazeb hlasoval jediný člen bankovní rady. A právě ten se červnového zasedání neměl účastnit.

Až další oslabování koruny nad 26 korun za euro, tedy směrem od prognózy centrální banky, která čekala kurz někde kolem 25 korun za euro, rozhýbala ostatní členy bankovní rady. Ti pak jednomyslně zvýšili hlavní úrokovou sazbu o 0,25 procentního bodu, tedy na rovné jedno procento. Korunu to ovšem na cestě dolů nezastavilo, vezla se na vlně nedůvěry k měnám nerozvinutých zemí a do konce června dále oslabovala. Sestup se zastavil až počátkem prázdnin.

Kurz koruny k euru za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment  Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Červnové zvýšení sazeb tedy s korunou nehnulo, zvedly se ale výnosy českých státních dluhopisů. Úroveň 2,2 procenta ročně jsme pro desetileté státní dluhopisy neviděli skoro 4,5 roku. Máme štěstí, že růst výnosů u nás je způsobem fundamentálními faktory, výnosy rostou třeba i v Itálii, jenže tam je za ním výprodej dluhopisů po problémech při sestavování vlády. Při zvýšené rizikové averzi investorů samozřejmě rostly ceny nejbezpečnějších aktiv a to německých dluhopisů, jejichž výnosy na rozdíl od předchozích příkladů klesaly.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Německé desetileté státní dluhopisy nesou pouhá 0,3 procenta ročně. Investoři se k nim přesto uchylují – jsou považované za superbezpečné.

Nejistota z Trumpa

Investoři na celém světě jsou nervózní a nejistí a nechtějí riskovat. Je to hlavně kvůli nevypočitatelnosti Donalda Trumpa a hlavně jeho ochranářským. Americký prezident vytahuje z rukávu další a další restrikce a cla. Zasažené země se samozřejmě brání a budoucnost mezinárodního obchodu je minimálně rozkolísaná.

Ve světě pokračoval výprodej rizikovějších aktiv. Ztrácely akcie firem z nerozvinutých zemí, klesala i hodnota tamějších měn. Bohužel globální investoři Česko berou jako jednu ze středo- a východoevropských nerozvinutých zemí. I české akcie tedy jako celek mírně klesají. Pokles je dlouhodobý trend i pro korunu.

Kurz koruny k dolaru za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Rostoucí nejistoty a sazby v USA pomáhají od února americkému dolaru. Vůči koruně například od začátku roku posílil o víc než desetinu. To je jeden z důvodů, proč ČNB zvýšila sazby, silnější koruna má mírnit inflační tlak.

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Peníze z rizikovějších aktiv investoři přelévali do aktiv bezpečnějších, například německých dluhopisů. Z rizikovějších aktiv posilovaly snad jen americké akcie, které jako jedny z mála odolávají výprodejům.

Optikou finančních indexů

Nejistota na finančních trzích je zřetelně vidět na poklesu cen akcií nerozvinutých zemí, ze kterých se investoři stahují. Ani evropské akcie neměly na růžích ustláno, ale relativně situaci ustály.

Vývoj některých finančních indexů za posledních pět let

Trh

Červen

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

-0,2 %-0,7 %

+9,0 %

S&P 500 (USA)

+0,5 %

+1,7 %

+12,2 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

-0,3 %-3,1 %-1,3 %

CECE EUR (střední Evropa)

-1,5 %-13,9 %-5,4 %

MSCI rozvíjející se trhy

-4,6 %-7,7 %

+5,8 %

Index českých státních dluhopisů

-1,1 %-2,5 %-5,2 %

Ropa WTI

+10,6 %

+22,7 %

+61,1 %

FX CZK/EUR

-0,9 %-1,9 %

+0,7 %

Akcie ani dluhopisy v červnu nevydělávaly. Dokonce ani od počátku roku to nevypadá na oslavy. Vítězem současné situace jsou investoři v amerických akciích a v dolaru.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Nová pravidla pro zaměstnanecké akcie. Promarněná šance, říká expert

14. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová pravidla pro zaměstnanecké akcie. Promarněná šance, říká expert

Od ledna se zmírnila pravidla pro danění zaměstnaneckých akcií, které jsou hlavně v začínajících a menších firmách alternativou k vyšší mzdě. Zatím se moc nevyužívaly: lidé totiž za... celý článek

Partners Financial Services