V milionářské kuchyni: Jak investují bohatí

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 17. 7. 2018 | 2 komentáře
Vcelku opatrně. A vlastně nudně: obecně moc nereagují na módní trendy, nespekulují. Už roky dávají peníze nejvíc do firem, do vlastních a prostřednictvím akcií i do cizích.
V milionářské kuchyni: Jak investují bohatí

Společnost Capgemini každoročně přináší analýzu na pomezí statistiky a bulváru. Zkoumá v ní takzvané HNWIs tedy High Net Worth Individuals. Do normálnější angličtiny by se to asi dalo přeložit jako rich individuals, prostě pracháči s majetkem v minimální hodnotě milion dolarů (tedy zhruba 22 milionů korun při aktuálním kurzu koruny) a víc.

Ve své zprávě Capgemini sleduje, kolik dalších milionářů přibylo, jak se zvětšil jejich majetek a spoustu dalších zajímavých statistik. Mě z té publikace vždycky nejvíc zajímají informace o tom, jak dolaroví milionáři spravují svůj majetek, do čeho investují. Rád to pak používám jako ilustrativní obrázek, když klientům popisuji, jak by zhruba mělo vypadat vyváženě rozložené portfolio investic.

Kde mají své miliony

Každý milionář má svůj majetek rozložený jinak. Jsou i takoví, kteří třeba investují všechno jen do akcií – asi není třeba představovat Warrena Buffetta. Jiní zase prakticky všechno drží v nemovitostech. Ale to jsou extrémy. Když se podíváme na průměr, dostaneme následující obrázek:

Firmy

Největší kus koláče připadá na akcie. V průměru téměř třetinu majetku nejbohatších lidí tvoří podniky. Do škatulky „akcie“ samozřejmě patří nejen podíly na veřejně obchodovaných akciových společnostech, ale i vlastní byznys nebo tzv. private equity, tedy akcie společností, se kterými se neobchoduje na burze. Nejbohatší lidé moc dobře vědí, že největších výnosů lze dlouhodobě dosáhnout pouze vytvářením hodnot, ať už v oblasti výrobní nebo ve službách. Proto primárně investují do vlastního byznysu, a pak i do dalších podniků. Když firma generuje zisk, vyplácí z něj dividendy nebo roste její hodnota. Z ekonomické logiky hodnota firem v průměru dlouhodobě roste rychleji než inflace.

Pozemky a domy

Druhým oblíbeným způsobem využití kapitálu jsou investice do nemovitostí. Nemovitosti tvoří celkem 17 procent hodnoty majetku dolarových milionářů. I tady je princip jednoduchý, nemovitost musí někomu sloužit – a pak nese výnos formou nájmu. Zároveň si dlouhodobě uchovává reálnou hodnotu, její cena roste plus minus s inflací. Oproti akciím bývají výnosy nemovitostí o trochu nižší, ale zase výrazně stabilnější.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Anketa

Do čeho investujete?

Půjčky

Dalších 16 procent majetku mají milionáři zainvestováno v dluhopisech. Jinými slovy půjčují někomu peníze a za to na oplátku dostávají výnos ve formě úroku. Může se jednat o dluhopisy státní i firemní. Výhodou dluhopisů je ve většině případů fixně nastavený výnos. Nevýhodou je pevná nominální hodnota. Hodnota dluhopisu neroste dlouhodobě s inflací, jako je tomu u akcií a nemovitostí. Naopak vlivem inflace postupem času reálná hodnota dluhopisu klesá. Proto jsou všeobecně vhodnější spíš pro kratší časový horizont.

Peníze

Poměrně velkou část majetku dolarových milionářů tvoří hotovost. Nejedná se tu jen o klasickou peněžní hotovost, ale také o součet všech různých bankovních vkladů, pokladničních poukázek a dalších nástrojů peněžních trhů. Primárním účelem této složky je být likvidní - tedy rychle po ruce, když je potřeba nakoupit další investici, pokud se vám naskytne nějaká zajímavá příležitost. Likvidní kapitál dnes v podstatě nevydělává, vyjma velmi nízkých úroků, takže obecně není dobré ho mít příliš. Na druhou stranu někdy si člověk musí chvíli počkat, než se naskytne příležitost. Taková je situace teď. Bohatí lidé často nevědí, kam dál investovat, protože akcie, dluhopisy i nemovitosti… všechno je drahé. Ale bohatí lidé si umějí na příležitost počkat.

Ostatní

Poslední díl koláče je označen jako „alternativní investice“ a zahrnuje vlastně všechno ostatní. Nejčastěji zlato, umění, diamanty, ale i různé jiné komoditní investice, měnové deriváty, strukturované produkty, kryptoměny apod. Tyto alternativy dohromady tvoří devět procent majetku dolarových milionářů.

Tak jako včera

Ještě zajímavější je sledovat trend vývoje rozložení majetku dolarových milionářů. Možná byste čekali, že budou boháči chytře reagovat na vývoj na trzích a aktivně s rozložením pracovat. Pravda je ovšem taková, že se rozložení majetku milionářů prakticky vůbec nemění.

Trochu se v čase mění podíl akciové složky, ale to je dáno primárně vývojem cen akcií. Že by se bohatí nějak ve velkém zbavovali svých akcií, nebo je houfně nakupovali, to rozhodně ne.

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Investiční seriál na Finez.cz

Seriál Fond-show představuje vybrané investiční fondy – od nejznámějších jmen přes speciální méně známé fondy až po některé fondy kvalifikovaných investorů:

Jediné, co můžeme vysledovat, že v posledních dvou letech klesl zájem o alternativní investice, respektive jejich podíl na celkovém majetku dolarových milionářů. Složka alternativních investic výrazně rostla mezi roky 2010 až 2016. Teď se zase vrátila do normálu kolem desíti procent.

Nejzajímavější trend je – neexistence trendu, konzistentnost rozložení majetku dolarových milionářů. Žádné spekulace. Žádné přesouvání peněz z hromádky na hromádku. Neustále vyváženě rozložené portfolio stojící na třech základních pilířích – akcie, nemovitosti a dluhopisy, které generují výnosy formou nájmu, úroků nebo dividend. Ty pak doplňují v malém měřítku alternativní investice a samozřejmě likvidní hotovost.

Samozřejmě není možné nebo ani snad žádoucí, abyste hned teď začali horečně přemýšlet, jak přeskupíte svůj majetek, aby odpovídal grafu výš. I když jde o dolarové milionáře, tedy o lidi, kterým jejich konto dosvědčuje, že to zřejmě s penězi umějí. Každý ale máme jiné nastavení – já osobně třeba nemovitostní složce dávám mnohem větší váhu a naopak nepotřebuji tolik likvidity – a každý máme také jiné možnosti. Každý také máme v různém věku různé cíle, různý investiční horizont a podobně. Minimálně k zamyšlení a inspiraci tenhle pohled do milionářské finanční kuchyně není špatný.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 2. 2019 22:03, Dejv

já investuji do kryptoměn pravidelně a velice zřídka se stane že jsem za měsíc v minusu spíš naopak, ted frčí třeba Etherum tak těžím tam, ale vše se odvíjí od cen freecoinu

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Nová pravidla pro zaměstnanecké akcie. Promarněná šance, říká expert

14. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová pravidla pro zaměstnanecké akcie. Promarněná šance, říká expert

Od ledna se zmírnila pravidla pro danění zaměstnaneckých akcií, které jsou hlavně v začínajících a menších firmách alternativou k vyšší mzdě. Zatím se moc nevyužívaly: lidé totiž za... celý článek

Partners Financial Services