Znovuvzkříšení polovodičového sektoru?

David Petráček | 2. 12. 2002
Znovuvzkříšení polovodičového sektoru?
Po konferencích snažících se vyřešit problematiku polovodičového sektoru se zdá, že obrat je na obzoru. Firmy oznamují očekávané změny v poptávce a Asociace polovodičového průmyslu zveřejňuje data o růstu prodeje polovodičů. Obrat je tu!?

Spojené státy

Otevření trhů bylo v pondělí podpořeno lepšími než očekávanými údaji z trhu s bydlením. Další obchodování bylo nejednoznačné, přicházely downgrady - na Cisco Systems (profil, názory) od UBS Warburg, na Intel (profil, názory) od Bernstein a SG Cowen Securities snížilo doporučení na celý obor zdravotní péče - downgrady na United Health Group, Aetna (profil, názory), Humana (profil, názory), Cigna (profil, názory). Akcie opačným směrem však hnal polovodičový sektor, když společnost National Semiconductor řekla, že očekává obrat v průmyslu do konce června 2003. Posílilo také Advanced Micro Devices (profil, názory), poté, co Intel řekl, že plánuje zvyšování cen pamětí. Dále pak Xerox po optimistickém prohlášení ohledně budoucnosti a automobilový sektor, zvláště Ford Motor (profil, názory) a General Motors (profil, názory), po zvýšení doporučení na sektor.

Úterní vývoj na akciových trzích byl ve znamení oslabeného otevření, které bylo motivováno velmi malým množstvím informací, mimo revidovanou hodnotu GDP za třetí čtvrtletí. Tato revize přinesla vyšší než původně určený růst 3,1 %, na celkových 4 %, když index inflace byl naopak nižší než při původním čtení, což je při současném nastavení velmi příznivé. V 16:00 pak byla oznámena hodnota spotřebitelské důvěry pro měsíc listopad sestavovaná FEDem, která na rozdíl od obdobného indexu University of Michigan přinesla hodnotu pod očekáváním (84,1 namísto 85). Po těchto informacích se pak rozvinul spíše oslabující trend spojený i s určitým vybíráním zisků z předchozích růstů.

Americké trhy ve středu posilovaly, pozitivní ekonomická data nezaměstnanosti a průmyslová výroba pomohla vzhůru akciím Citigroup (profil, názory), GE (profil, názory) a Wal-Mart (profil, názory). Investoři vyhledávali firmy úzce spjaté s ekonomikou. Rostly také akcie GM. Společnost se rozhodla navrátit k ziskovosti divizi Saab propuštěním 1 300 zaměstnanců. Pozitivní trend zaznamenaly akcie Cisca poté, co analytik společnosti Credit Suisse First Boston James Parmalee prohlásil, že předpokládá oživení poptávky po produktech firmy v příštích 12 až 18 měsících.

Ve čtvrtek byly americké kapitálové trhy kvůli dni díkuvzdání uzavřeny. Páteční zkrácené obchodování (pouze do 19:00 SEČ) začalo smíšeně. Ve středu pozornosti byla zpráva od společnosti United Airlines, jejíž mechanici odmítli svoji část návrhu firmy snížit v průběhu nadcházejících pěti a půl roku platy o 1,5 miliardy dolarů. Toto rozhodnutí tak může potenciálně vyústit ve vyhlášení bankrotu, pokud se této druhé největší americké aerolince nepodaří rychle vypracovat novou dohodu se zástupci odborů. Dobře si vedl polovodičový sektor poté, co Asociace polovodičového průmyslu oznámila, že globální prodej polovodičů v říjnu vzrostl oproti září o 1,8 %.

Evropa

Evropské trhy sice zahájily nový týden mírným růstem, ale dlouho jim to nevydrželo a začaly vyklesávat. V poklesu se nejvíce angažovaly akcie BNP Paribas, Fortis a AstraZeneca. Významná makroekonomická zpráva přišla ze SRN. Hladina spotřebitelských cen v Německu v listopadu díky zlevnění ropy a sezónního zboží výrazně klesla. Meziroční míra inflace se snížila zpět na 1,1 procenta z říjnových 1,3 procenta. V úterý byla v Německu oznámena hodnota indexu důvěry v německou ekonomiku IFO institutu, která v listopadu poklesla po sedmé na hodnotu 87,3 z 97,7 v říjnu. Klesaly akcie Allianz (zařazena na seznam sledovaných titulů s negativní implikací) a MobilCom (díky spekulacím, že nenaplní výši očekávaných tržeb a nedokončí plánovanou restrukturalizaci). Naopak posiloval Epos kvůli zprávě od Intelu, který plánuje zvýšit cenu paměťových chipů. Důvodem pro středeční růst byl optimismus investorů podpořený pozitivními zprávami z podnikové sféry spolu s makrodaty z USA. Rostly akcie France Telecom (vláda připravena poskytnout firmě devět mld. EUR) a BP s TotalFinaElf díky datům, které naznačovaly pokles zásob ropy v USA. Pozitivní vývoj v USA pomohl akciím společností se silnou pozicí na americkém trhu jako například DaimlerChrysler. Ve čtvrtek výrazně posílily akcie France Telecom poté, co společnost oznámila záměr propustit až 20.000 zaměstnanců. Díky vybírání zisků ztrácely akcie Munich Re. Nicméně se dařilo německým bankám, poté co Munich Re prohlásil, že nebude blokovat jejich spojení. Týkalo se to bank Commerzbank a HVB Group. V pátek se pohybovaly trhy v červených číslech vinou vyjádřením analytiků k telekomunikačnímu sektoru, který je údajně nadhodnocen.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investoři jsou ochotni otevírat nové pozice

25. 11. 2002 | David Petráček

Investoři jsou ochotni otevírat nové pozice

Na trzích je znát trvající ochota investorů otevírat nové pozice, aniž by následoval nervózní výprodej po první nepříznivé zprávě.

Irák pomohl kapitálovým trhům

18. 11. 2002 | David Petráček

Irák pomohl kapitálovým trhům

Poté, co irácký parlament přijal rezoluci OSN, začaly světové kapitálové trhy růst a skončilo tak prozatím období nejistoty v irácké otázce.

Fed razantně snížil úroky

11. 11. 2002 | David Petráček

Fed razantně snížil úroky

V minulém týdnu se Fed odhodlal dle očekávání ke snížení úrokových sazeb. Zaskočil však investory neočekávaným rozsahem snížení o 0,5 procenta, dvojnásobně razantnímu oproti očekávání.... celý článek

Naděje umírá poslední

4. 11. 2002 | David Petráček | 10 komentářů

Naděje umírá poslední

Naděje na snížení úrokových sazeb způsobila, že i negativní makroekonomické informace povzbuzovaly trhy k růstu.

Podniková sféra určuje trend

29. 10. 2002 | David Petráček

Podniková sféra určuje trend

V uplynulém týdnu určovala vývoj kapitálových trhů podniková sféra se svými hospodářskými výsledky a dalšími zprávami o budoucnosti firem.

Partners Financial Services