Fed razantně snížil úroky

David Petráček | 11. 11. 2002
Fed razantně snížil úroky
V minulém týdnu se Fed odhodlal dle očekávání ke snížení úrokových sazeb. Zaskočil však investory neočekávaným rozsahem snížení o 0,5 procenta, dvojnásobně razantnímu oproti očekávání.

Spojené státy

Pondělní obchodování v USA bylo ve znamení růstu akciových trhů. Hlavně se na něm podepsaly zprávy o soudním rozhodnutí, jímž by měl být ukončen vleklý proces o zneužívání dominantního postavení na trhu společností Microsoft. (profil, názory) Akcie softwarového giganta na to reagovaly ostrým růstem téměř o 6 %. Soudní rozhodnutí a blížící se rozhodování o úrokových sazbách odstartoval široký růst trhu. Nejsilnějšími se ukázaly být technologie, telekomunikace, média a letecký sektor. Naopak nejslabšími byl retail - po downgradech na jednotlivé tituly - Kohl’s a Home Depot (profil, názory), poklesl i Low’s a Wal-Mart (profil, názory) - dále pak dodavatelé energie a výrobci vojenské techniky.

V úterý se obchodovalo spíše ve smíšeném duchu. Nasdaq měl k dispozici několik downgradů na technologické tituly (ve většině případů tyto downgrady souvisely s dosažením cílových hodnot) a také v pondělí oznámené propuštění části pracovní síly ve společnosti Applied Materials (profil, názory), které bylo částečně interpretováno jako možné odložení očekávaného vzestupu poptávky v chipovém sektoru. Naopak mezi tituly z Dow se zájmu investorů těšily zejména tituly maloobchodních společností a společností nabízející vojenské systémy.

Akciové trhy v USA měly ve středu k dispozici celkem pozitivní informace v podobě překvapivého vítězství Republikánských kandidátů do Kongresu, kde tato strana získala většinu. Tato situace by mohla usnadnit průchodnost některých ekonomických opatření (snížení sazeb, uvolnění restrikcí v energetice apod.). Další pozitivní informací pak bylo odstoupení hlavního představitele americké komise pro cenné papíry (SEC), což by mělo více obnovit důvěru v americké akciové trhy. Avšak zprávou dne bylo snížení úrokových sazeb o 0,5 %, zatímco investoři spíše očekávali snížení o 0,25 %. Fed přistoupil k tomuto razantnějšímu snížení s nadějí, že podnítí spotřebitelskou poptávku, produkci a zprostředkovaně i zaměstnanost.

Ve čtvrtek akciové indexy oslabovaly převážně vlivem sníženého výhledu Cisca (profil, názory) a výrazným ztrátám J. P. Morgan. Výhled Cisca pak negativně ovlivňoval zejména networkingový sektor, ale i chipový sektor ztrácel - Intel (profil, názory) a AMD ZAMDA, ačkoli UBS Warburg pozitivně komentoval vývoj poptávky po PC v říjnu, která by měla ovlivnit právě Intel. Začaly se také objevovat úvahy, že tak razantní snížení úrokových sazeb způsobily větší obavy Fedu ze stagnace než se obecně předpokládalo.

V pátek začalo obchodování optimisticky a trhy se snažily korigovat čtvrteční vývoj. A to i přes varování od společnosti McDonald’s, která oznámila, že výsledky za rok 2002 nedosáhnou očekávaných hodnot, a to z důvodu nižších prodejů v U.S. a větší konkurence v sektoru.

Evropa

Vstup do nového týdne se trhům v Evropě vydařil a akciové indexy mohutně rostly (DAX +5,14 %). Také v dalších dnech dosahovaly trhy plusových hodnot, avšak již nebyly tak přesvědčivé. V Německu se v úterý nedařilo hlavně technologickým titulům (SAP, Siemens, Infineon). Naopak pozitivní byly akcie Deutsche Bank, Allianz a Munich Re. Také ve středu se dařilo finančním titulům a dokonce i technologickým, avšak blížící se open na trzích v USA a také ohlášení výsledků společnosti BMW způsobilo ústup optimistických nálad, což trhům vydrželo až do závěru obchodování. Ve čtvrtek evropské trhy ztrácely díky varovným zprávám od Cisto Systems, a také negativnímu vývoji amerických akciových indexů. V Německu byla oznámena míra nezaměstnanosti, která stoupla na 9,9 % o 22 tisíc. Očekávalo se také, že ECB bude reagovat na snížení úrokových sazeb v USA, avšak nestalo se tak. Mezi ztrátové sektory se opět zařadily technologie. Ani v pátek se trhům příliš nedařilo. Důvodem bylo jistě i to, že podruhé za poslední tři měsíce poklesla v září průmyslová produkce v Německu zejména vinou poklesu ve výrobě strojů a zařízení do továren a dílen. Zářijový pokles dosáhl 1,2 % meziměsíčně, zatímco analytici předpovídali pokles pouze o 0,6 procenta.

Informace o vývoji tuzemských i zahraničních kapitálových trhů můžete sledovat v sekci akcie.penize.cz.

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Která banka je nejlepší, nabízí nejvhodnější produkty a má dobrou image? Na tyto otázky již šest let odpovídá pravidelný průzkum časopisu The Prague Tribune mezi 500 největšími českými podniky a mezi čtenáři Peníze.CZ. Stejný průzkum probíhá i letos. Budeme rádi, pokud se o své zkušenosti s bankami podělíte i Vy.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Naděje umírá poslední

4. 11. 2002 | David Petráček | 10 komentářů

Naděje umírá poslední

Naděje na snížení úrokových sazeb způsobila, že i negativní makroekonomické informace povzbuzovaly trhy k růstu.

Podniková sféra určuje trend

29. 10. 2002 | David Petráček

Podniková sféra určuje trend

V uplynulém týdnu určovala vývoj kapitálových trhů podniková sféra se svými hospodářskými výsledky a dalšími zprávami o budoucnosti firem.

Firemní výsledky předčily očekávání

21. 10. 2002 | David Petráček

Firemní výsledky předčily očekávání

Světové akciové trhy pokračovaly s výjimkou středy, kdy přišla očekávaná korekce, v růstu. Ohlášené hospodářské výsledky většiny firem totiž předčily očekávání.

Konec dobrý, všechno dobré

14. 10. 2002 | David Petráček

Konec dobrý, všechno dobré

I přes nepodařený vstup do obchodního týdne se trhy dokázaly vzpamatovat a díky pozitivním ohlášením umazávat ztráty minulých dnů.

Když ne Irák, tak makrodata

7. 10. 2002 | David Petráček

Když ne Irák, tak makrodata

I když se situace okolo Iráku uklidňuje, našel se další důvod pro poklesy – špatné nebo nepřesvědčivé zprávy z makro- nebo podnikové sféry.

Partners Financial Services